Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Πράσινο φως για την κυκλοφορία mini bus στα νησιά

Δεκτή η αίτηση επιχειρήσεων εκμίσθωσης που χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv, κατά απόφασης του Υπ. Μεταφορών. Απορρίφθηκε η παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων.

ΣτΕ: Πράσινο φως για την κυκλοφορία mini bus στα νησιά

Το Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκμίσθωσης mini bus και χρησιμοποιούν τεχνολογία uber bv, και ακύρωσε την υπ' αριθμ. 154785/2023 απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών με την οποία καθορίζονται οι κανόνες της ολικής εκμίσθωσης αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ. με οδηγό, μέσω προκρατήσεως, και προέβλεπε την υποχρέωση όσων συνάπτουν συμβάσεις uber bv να αναρτούν στο ψηφιακό μητρώο, τουλάχιστον 2 ώρες πριν την έναρξή της, το κάθε δρομολόγιο.

Ειδικότερα, η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατ'  επιταγή του νόμου 4093/2012, ο οποίος επιτρέπει στα τουριστικά γραφεία και στα γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων την ολική εκμίσθωση με οδηγό μέσω προκρατήσεως αυτοκινήτων mini bus μέχρι 9 θέσεων (συμπεριλαμβανομένου και του οδηγού) αντί κομίστρου.

Στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων αυτών απαγορεύεται η αναζήτηση πελατών όταν βρίσκονται σε κίνηση ή σε χώρους στάσης ή στάθμευσης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες στα νησιά κατά τη θερινή περίοδο, εκτός της Κρήτης και της Εύβοιας.

Αναλυτικότερα, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ουρανία Νικολαράκου με την υπ' αριθμ. 656/2024 απόφασή του έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης εκ μέρους των εν λόγω επιχειρήσεων και ακύρωσε την προσβαλλόμενη απόφαση.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η ρύθμιση του άρθρου 2, παράγραφος 2, της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης «έχει τεθεί κατά παράβαση των όρων της εξουσιοδότησης του νόμου 4093/2012».

Ακόμη, το ΣτΕ απέρριψε την παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων Ταξί και Αγοραίων υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης απόφασης του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v