«Πλάτη» στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βάζει η British Airways

Το α’ τετράμηνο του έτους η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου μετέφερε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» περισσότερους ταξιδιώτες σε σχέση με το 2023.

«Πλάτη» στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βάζει η British Airways

Έχοντας μεταφέρει από το 2002 μέχρι σήμερα πάνω από 7,8 εκατ. ταξιδιώτες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, η British Airways συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη μιας από τις δύο μεγαλύτερες δεξαμενές τουριστών για την Ελλάδα, της βρετανικής αγοράς, η οποία τα τελευταία χρόνια συντείνει σταθερά τη στρατηγική της διοίκησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για ανάδειξη της Αθήνας ως προορισμού city break καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Μόνο το α’ τετράμηνο του έτους, o μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 6,6% ως προς τον αριθμό των επιβατών που μετέφερε στην ελληνική πρωτεύουσα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Σημειώνεται ότι το 2023 η British Airways μετέφερε περίπου 400 χιλιάδες ταξιδιώτες στην Αθήνα.

«Η British Airways καταγράφει θεαματική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και η συμβολή της στην ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας κατά τη διάρκεια των ετών είναι μεγάλη», τόνισε στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του ΔΑΑ.

«Σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 και του α’ τριμήνου του 2024, υλοποιούμε τη μεγαλύτερη διαχρονικά οικονομική επένδυση ύψους 7 δισ. λιρών Αγγλίας που αφορά σε 600 διαφορετικές πρωτοβουλίες. Το πρόγραμμα επενδύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών. Το γεγονός αυτό μας δίνει την πεποίθηση πως θα συνεχίσουμε να συνδέουμε την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και, πέραν του Λονδίνου, με περισσότερους από 180 προορισμούς, προσφέροντας κορυφαία premium προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η Club Europe και η Club World», επεσήμανε ο περιφερειακός εμπορικός διευθυντής της British Airways, Emil Delibashev.

Μεταξύ των δρομολογημένων επενδύσεών του, ο βρετανικός αερομεταφορέας αναμένεται να ενισχύσει τον στόλο του με 8 νέα αεροσκάφη Airbus A320neo και A321neo, με τις παραλαβές των αεροπλάνων να ξεκινούν από τον Μάιο. Σημειώνεται ότι η British Airways εκτελεί καθημερινά 4-5 πτήσεις από την Αθήνα προς το Χίθροου και συνολικά ενώνει το Ηνωμένο Βασίλειο (Χίθροου και Γκάτγουικ) με 15 προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της σημασίας της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό και δη για την ανάπτυξη της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού είναι το γεγονός ότι το α’ τετράμηνο του 2024 η βρετανική αγορά σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση (Έλληνες και ξένοι ταξιδιώτες) κατατάσσεται τρίτη, παρουσιάζοντας αύξηση 7% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2023. Αντίστοιχα, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση από πλευράς ξένων επισκεπτών, με αύξηση 24% σε σχέση με το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024.

«Η βρετανική αγορά είναι μια πολύ δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά για την Αθήνα. Κάποια χρόνια πήγαινε χέρι-χέρι με τη γερμανική αγορά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί φέτος η κίνηση από τη συγκεκριμένη αγορά.

Πιστεύω ότι θα πάει πολύ καλύτερα. Πάντα είναι top αγορά για το αεροδρόμιο. Είναι σταθερά στις 3 κορυφαίες αγορές πάντα, είναι πολύ δυνατή αγορά», επεσήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου. «Πέρυσι σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση πρώτη ήταν η Γερμανία, χωρίς όμως να έχει φτάσει τα προ πανδημίας νούμερα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν δεύτερο, αλλά καταγράφοντας άνοδο 9% σε σχέση με το 2019», προσέθεσε.

Η συμβολή στην παράταση της σεζόν

Σύμφωνα δε με τα διαθέσιμα στοιχεία, το Λονδίνο καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς 83% στο σύνολο της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα, με το 47% των ξένων επιβατών (τουριστών) να επισκέπτονται την Αθήνα κατά το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου, την περίοδο χαμηλής ζήτησης, συμβάλλοντας σημαντικά στην παράταση της σεζόν στην Αθήνα.

Σε αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου από το 2016 μέχρι το 2023 έχει σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο της κατά την περίοδο εκτός της υψηλής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα η βρετανική αγορά συνέβαλε στην επέκταση της σεζόν στην Αθήνα, προσθέτοντας 138.000 τουριστικές αφίξεις το 2023 έναντι του 2016, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 77% το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου. Ως εκ τούτου την περίοδο χαμηλής ζήτησης το αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας υποδέχεται σχεδόν το 47% των Βρετανών που ταξιδεύουν στην Αθήνα σε ετήσια βάση.

Οι επιβάτες στη γραμμή Αθήνα - Λονδίνο ταξιδεύουν κατά κύριο λόγο για αναψυχή σε ποσοστό 62%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό, περί το 25%, ταξιδεύει με σκοπό να επισκεφθεί συγγενείς και φίλους. Τέλος, το 10% ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους.

Σε ό,τι αφορά το μίγμα των ταξιδιωτών, οι ξένοι επισκέπτες που ζουν στο εξωτερικό αποτελούν το 62%, ενώ οι Έλληνες που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό συνθέτουν το 37%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η βρετανική αγορά με 1,85 εκατ. ταξιδιώτες, σημείωσε άνοδο 15% σε σχέση με το 2019 ως προς τη διεθνή απευθείας κίνηση (συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων και ξένων ταξιδιωτών) καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στην κατάταξη του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Σε ό,τι αφορά μόνο τους ξένους επισκέπτες κατέλαβε τη δεύτερη θέση με αύξηση 19% συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Οι επιδόσεις του ΔΑΑ

Συνολικά, πέρυσι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας υποδέχτηκε 28,17 εκατ. ταξιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση 10,2% σε σχέση με το 2019. Η διεθνής κίνηση ενισχύθηκε κατά 8,8% και η εσωτερική κατά 13,3%. Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI), ο ΔΑΑ κατέγραψε τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων σε σχέση με το 2019, ενώ κατέλαβε την 9η θέση ως mega-hub στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία του εξειδικευμένου σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέγραψε δυναμική απόδοση στην πλειονότητα των διεθνών αγορών, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2019, ενώ έκανε δυναμική εκκίνηση και το 2024, με την επιβατική κίνηση να ενισχύεται κατά 16,5% το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023 και τις πτήσεις να αυξάνονται σε ποσοστό 13,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Οι επιδόσεις των διεθνών αγορών βελτιώθηκαν σε όλα τα μέτωπα κατά τη διάρκεια του διαστήματος Ιανουαρίου - Απριλίου του 2024 έναντι του 2023, τόσο σε ό,τι αφορά τη διεθνή απευθείας κίνηση, όσο και σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων ταξιδιωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v