Ερχονται πρόστιμα για «απείθαρχους» παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Με εισήγηση του ΑΔΜΗΕ το πλαίσιο προστίμων σε Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ. Τι ζητήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ερχονται πρόστιμα για «απείθαρχους» παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ενέργειας στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των Διαχειριστών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ κ.κ. Μάνος Μανουσάκης και Αναστάσιος Μάνος, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Δημήτρης Φούρλαρης.

Το ζήτημα των περικοπών ενέργειας ήταν αυτό που απασχόλησε τη σύσκεψη, καθώς οι αρνητικές τιμές που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα στο χρηματιστήριο ενέργειας σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση έχει θορυβήσει την αγορά. Δίπλα σε αυτό το πρόβλημα προστέθηκε και εκείνο που αφορά τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ (ΦΟΣΕ), οι οποίοι εγχέουν στο δίκτυο όση ενέργεια δεν έχουν πουλήσει στην αγορά επόμενης ημέρας, παραβλέποντας τον προγραμματισμό της. Το αποτέλεσμα είναι -όπως έχουμε αναφέρει σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr- να αυξάνεται ο όγκος αδιάθετης ενέργειας, άρα και οι περικοπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη ζητήθηκε από τον ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε εισήγηση για το πλαίσιο προστίμων που θα πρέπει να υποβάλλονται στους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ, οι οποίοι διαχειρίζονται έργα μικρών παραγωγών ΑΠΕ. Η εισήγηση του ΑΔΜΗΕ θα γίνει προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του κώδικα προμήθειας τόσο για τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ όσο και για τις περικοπές.

Παράλληλα, στη χθεσινή σύσκεψη ζητήθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ να επισπεύσει την εφαρμογή των δικών του εργαλείων για τις περικοπές, με σκοπό να διασφαλιστεί έτσι η ευστάθεια του συστήματος, σε περιόδους χαμηλής ζήτησης.

Μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των περικοπών, επισημαίνοντας πως όταν υποχωρεί αρκετά η ζήτηση, όπως την άνοιξη και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλη προσφορά ενέργειας, πρέπει να γίνονται περικοπές. Υπογράμμισε πως «πρέπει να δουλέψουμε την ανταπόκριση της ζήτησης, δηλαδή να μετακινήσουμε τη ζήτηση εκεί που οι τιμές είναι φθηνές και το βασικό εργαλείο είναι το δυναμικό τιμολόγιο που θέλουμε να επιταχύνουμε, που προϋποθέτει όμως να έχεις έξυπνο μετρητή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v