Γιατί η ΔΕΗ δεν ανησυχεί για τις αρνητικές τιμές στο ρεύμα

Πώς η Επιχείρηση χτίζει το χαρτοφυλάκιο έργων με ΑΠΕ και γιατί δίνει έμφαση στο αντιστάθμισμα του ρίσκου. Οι εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο. Σε κ/ξ με τη σαουδαραβική Damac το πρώτο data center.

Γιατί η ΔΕΗ δεν ανησυχεί για τις αρνητικές τιμές στο ρεύμα

Δεν προκαλεί ανησυχία στη ΔΕΗ το φαινόμενο των αρνητικών τιμών που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας το τελευταίο διάστημα. Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το ίδιο φαινόμενο, που καταγράφεται στην Ισπανία, έχει διαφορετική ερμηνεία καθώς η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου δεν έχει διασυνδεσιμότητα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Στη νέα αυτή συνθήκη που δημιουργείται στην Ευρώπη αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Στάσσης σημείωσε πρόσφατα πως οι ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας ήρθαν γρήγορα και «από εκεί που σκεφτόμασταν πώς θα διαμορφώσουμε την αγορά για να προσελκύσουμε επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, πλέον συζητάμε για το τι θα κάνουμε με τις ΑΠΕ», αναφερόμενος προφανώς στην αναγκαιότητα ύπαρξης έργων αποθήκευσης αλλά και νέων δικτύων.

Πάντως, υπογράμμισε πως το πλάνο των επενδύσεων στις ΑΠΕ που έχει εκπονήσει η ΔEΗ θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με γνώμονα πάντα τη γεωγραφική και τεχνολογική διασπορά τους.

«Χρειάζεται να έχουμε αντιστάθμισμα του ρίσκου τεχνολογικά και γεωγραφικά. Για παράδειγμα άλλες καιρικές συνθήκες έχει η Ρουμανία», είπε μεταξύ άλλων. Εκτίμησε, πάντως, πως το φυσικό αέριο θα υπάρχει στο ενεργειακό μείγμα, απλά θα έχει διαφορετικό ρόλο. Θα έρθει να καλύψει το balancing, οπωσδήποτε όμως, όπως είπε, θα χρειαστεί μηχανισμός στήριξης των μονάδων.

Eurelectric: Απαραίτητο το θεσμικό πλαίσιο για τα δίκτυα

Η Eurelectric χθες με ανακοίνωσή της κάλεσε τα κράτη-μέλη να διασφαλίσουν τις επενδύσεις στα δίκτυα, να ισχυροποιήσουν την εφοδιαστική αλυσίδα και να ξεκλειδώσουν τα κοινωνικά οφέλη των δικτύων.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο Leonard Birnbaum, CEO πρόεδρος της Eurelectric, έκανε λόγο για μια ενδιαφέρουσα φάση της ενεργειακής μετάβασης. Στην Ευρώπη, έχει προχωρήσει το αρχικό στάδιο ένταξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά από εδώ και στο εξής το στοίχημα είναι με τη νέα ένταξη έργων, παράλληλα να υπάρξει και αναβάθμιση των δικτύων.

Με αφορμή, δε, τη μελέτη «Greed for speed» τόνισε πως η ευρωπαϊκή οικονομία μεγεθύνεται, που σημαίνει πως όσο μεγαλώνει η κατανάλωση θα μεγαλώνει και η ανάγκη ανάπτυξης των δικτύων. Η εκτίμηση της Eurelectric είναι πως δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο βαθμό αξιοποίηση των ΑΠΕ, εάν δεν υπάρχουν ταυτόχρονα επενδύσεις στον τομέα της ψηφιοποίησης. Άλλωστε, ένας λόγος παραπάνω που χρειάζεται η ψηφιοποίηση, όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στελέχη της Eurelectric, είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, η έρευνα της Eurelectric Grids for Speed δείχνει ότι οι επενδύσεις στο δίκτυο θα πρέπει να αυξηθούν από 33 δισεκατομμύρια ευρώ κατά μέσο όρο σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από το 2025 έως το 2050, που αντιστοιχεί στο 20% περίπου των δαπανών της ΕΕ για εισαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2023. Ο εκσυγχρονισμός των δικτύων θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, θα δημιουργήσει περισσότερες από 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, θα επιφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και θα παρέχει πιο αξιόπιστη διανομή ενέργειας, επιταχύνοντας ταυτόχρονα την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Damac και ΔEΗ ενώνουν τις δυνάμεις για το πρώτο data center

Όπως επισημάνθηκε πριν λίγες ημέρες στην παρουσίαση της διοίκησης της ΔEΗ στους αναλυτές, για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, το επόμενο διάστημα θα γίνουν τα πρώτα βήματα για τα Data Centers, το οποίο σχεδιάζεται να είναι 25 MW.

Στο πλαίσιο αυτό, τo πρώτο Data Center θα υλοποιηθεί σε κοινοπραξία με τη σαουδαραβική Damac και θα συνδέεται με υποδομή AI, που θα παρέχει συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο data center θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Η DAMAC είναι επιχειρηματικός όμιλος με έδρα το Ντουμπάι. Ιδρύθηκε το 1982 και ξεκίνησε τις δραστηριότητές του αρχικά από την εστίαση και τα logistics, και πλέον έχει αποκτήσει ένα χαρτοφυλάκιο σε διάφορους κλάδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v