FT: Μπλοκ Ελλάδας και επτά χωρών κατά των πολυεθνικών

Η Αθήνα είναι μεταξύ των χωρών που συντάσσονται με πρόταση της Ολλανδίας για κατάργηση πρακτικών όπως τα TSC και η απαγόρευση του παράλληλου εμπορίου. Μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές.

FT: Μπλοκ Ελλάδας και επτά χωρών κατά των πολυεθνικών

Οι υπουργοί της ΕΕ θα πιέσουν τις Βρυξέλλες να κυνηγήσουν τις πολυεθνικές εταιρείες που αναγκάζουν τους λιανοπωλητές να πληρώνουν πολύ διαφορετικές τιμές για το ίδιο επώνυμο προϊόν, όπως η σοκολάτα ή τα μπισκότα, μια πρακτική που κοστίζει στους καταναλωτές περίπου 14 δισ. ευρώ ετησίως.

Οκτώ κυβερνήσεις θα παρουσιάσουν ένα έγγραφο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας της να σκληρύνει τους κανόνες της ενιαίας αγοράς για να σταματήσει τις απαγορεύσεις στο λεγόμενο «παράλληλο εμπόριο», με το οποίο οι λιανέμποροι μπορούν να αγοράζουν προϊόντα φθηνότερα από άλλο κράτος-μέλος.

Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 337,5 εκατομμυρίων ευρώ στη Mondelez, επειδή δεν επέτρεπε σε χονδρεμπόρους να αγοράζουν μπισκότα, σοκολάτα και καφέ σε ένα κράτος-μέλος, όπου οι τιμές μπορεί να είναι χαμηλές, και να πωλούν σε άλλο. «Είναι παράνομο», είπε η Margrethe Vestager, επίτροπος Ανταγωνισμού, σχετικά με την απαγόρευση.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις και οι έμποροι λένε ότι αυτές οι πρακτικές είναι κοινές σε όλη την ενιαία αγορά της Ευρώπης, η οποία υποτίθεται ότι θα εξαλείψει τέτοιους φραγμούς στο εμπόριο εντός της Ένωσης.

Μικρότερες χώρες όπως το Βέλγιο, η Κροατία, η Δανία και η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν μια πρόταση από την Ολλανδία για τον τερματισμό των αποκαλούμενων «εδαφικών περιορισμών εφοδιασμού» (TSCs), που οδηγούν σε «διαφορετικές τιμές εντός της ΕΕ για πανομοιότυπα προϊόντα».

Η ομάδα θέλει ρητή απαγόρευση συμβάσεων που περιέχουν τέτοιους όρους και την κατάργηση της απαίτησης να παρέχονται μακροσκελείς ετικέτες σε μια τοπική γλώσσα. Αυτό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από έναν κωδικό QR που οδηγεί τους πελάτες σε έναν ιστότοπο στη γλώσσα τους.

Οι έρευνες για θέματα ανταγωνισμού, όπως η έρευνα για τη Mondelez, είναι χρονοβόρες και βασίζονται σε στοιχεία από χονδρεμπόρους και λιανοπωλητές που είναι διστακτικοί.

«Αν προσπαθήσετε να αγοράσετε επώνυμα προϊόντα από άλλη χώρα, ο παραγωγός θα κόψει την προσφορά. Και για μερικές μεγάλες μάρκες πρέπει να υπάρχει απόθεμα», είπε ένα στέλεχος λιανικής, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, στους Financial Τimes.

Έρευνα της ολλανδικής κυβέρνησης διαπίστωσε ότι TSCs εφαρμόζονται σε 1 στα 25 προϊόντα, με τιμές κατά μέσο όρο 10% υψηλότερες από ό,τι στις φθηνότερες αγορές.

Μια μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 16 κράτη-μέλη το 2020 διαπίστωσε ότι τα TSCs κοστίζουν στους καταναλωτές 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο Micky Adriaansens, υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, δήλωσε: «Η άρση των εμπορικών φραγμών θα πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την ενιαία αγορά. Αυτό βοηθά στο να διατηρούνται δίκαιες οι τιμές λιανικής, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους υψηλών τιμών καταναλωτή».

«Τα οκτώ κράτη-μέλη προτείνουν έναν συγκεκριμένο τρόπο για την απαγόρευση των TSCs από την ΕΕ, τροποποιώντας υπάρχοντες ή με νέους κοινούς κανόνες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν χρειάζονται νέοι κανόνες, ο Vestager είπε: «Είναι παράνομο να εμποδίζουμε τους εμπόρους να αγοράζουν σε ένα κράτος-μέλος και να πωλούν σε ένα άλλο».

«Ελπίζουμε ότι αυτή η υπόθεση θα λειτουργήσει αποτρεπτικά... έχουμε περισσότερες υποθέσεις στα σκαριά», πρόσθεσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Επιτροπής, δήλωσε ότι η βελτίωση της ενιαίας αγοράς και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων θα ήταν προτεραιότητα της δεύτερης θητείας της, εάν επανεκλεγεί μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, τόνισε το ζήτημα των περιορισμών στις αγορές στην πρόσφατη έκθεσή του για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Ξεχωριστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Έλληνας πρωθυπουργός που είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν, της έστειλε επιστολή για να ζητήσει δράση.

Στην επιστολή που είδαν οι Financial Times έγραψε ότι η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη υποφέρουν από «τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμές» για επώνυμα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ. Είπε ότι είναι κρίσιμο το μπλοκ να δείξει στους ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές ότι θα μπορούσε «να παρέμβει αποφασιστικά, γρήγορα και αποτελεσματικά, προκειμένου να βρεθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα».

Ζήτησε επίσης την απαγόρευση των εταιρειών να πωλούν το ίδιο προϊόν με διαφορετική επωνυμία σε διαφορετικά κράτη-μέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v