Internet-αστραπή με επιδότηση από τον Σεπτέμβριο

Κουπόνι επιδότησης για την απόκτηση σύνδεσης Ιnternet μέσω οπτικής ίνας «στο σπίτι». Ψηφιακό άλμα με ταχύτητες 1 Giga. Οι ανακοινώσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου.

Internet-αστραπή με επιδότηση από τον Σεπτέμβριο

Μετά τη θεσμοθέτηση του Gigabit Voucher ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα πριμοδοτήσει τη σύνδεση υπερυψηλών ταχυτήτων στο ευρυζωνικό Ιnternet, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της νέας επιδότησης.

Όπως αποκάλυψε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ο αρμόδιος υπουργός, μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμη όλη η διαδικασία και το νέο κουπόνι για την ενίσχυση των συνδέσεων οπτικής ίνας στο σπίτι θα βγει στον «αέρα» τον Σεπτέμβριο.

Επιδότηση νοικοκυριών

Στόχος είναι η επιδότηση όσων νοικοκυριών επιθυμούν να σερφάρουν σε υπερυψηλές ταχύτητες, ώστε να αρχίσει η χώρα μας να σκαρφαλώνει θέσεις στη διεθνή κατάταξη, όπου συγκαταλέγεται στους… ουραγούς ευρυζωνικών ταχυτήτων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατες δηλώσεις ο κ. Παπαστεργίου είχε πει με νόημα: «Εάν θέλουμε να δώσουμε περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες, σε έναν κόσμο που διασυνδέεται, πρέπει να δημιουργήσουμε και τις κατάλληλες υποδομές. Στη σταθερή τηλεφωνία η χώρα μας βρίσκεται πίσω στις ταχύτητες, ενώ στην κινητή τηλεφωνία τα πηγαίνουμε καλύτερα. Με στόχο να εναρμονιστούμε με τον μ.ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιούμε τη Δράση Gigabit Voucher, με πόρους της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 27 εκατ. ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 53 εκατ. ευρώ από κρατικούς πόρους. Στόχος μας είναι η Ελλάδα να κάνει μαζί με το ψηφιακό άλμα και ένα άλμα ευρυζωνικότητας».

Το κουπόνι συνδεσιμότητας περιλαμβάνεται στο νόμο «Λήψη μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2022/2065 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ (Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αύξηση των συνδέσεων οπτικών ινών

Το «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» (Gigabit Connectivity Voucher Scheme) θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. και το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, και θα υλοποιηθεί από την ανώνυμη εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.).

Σκοπός του προγράμματος είναι η αύξηση της διείσδυσης των ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων στη χώρα μέσω συστήματος επιταγών (vouchers). Οι επιταγές θα διατίθενται στους δικαιούχους για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας (Υπηρεσία Gigabit).

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά πρόσωπα ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εδρεύουν σε κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα υπερ-υψηλών ταχυτήτων και δεν διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση με ταχύτητα download μεγαλύτερη των 100 Mbps.

Πώς θα δίνονται οι επιταγές

Κάθε δικαιούχος, αφού ταυτοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet, θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και την οποία αναπτύσσει, τηρεί και διαχειρίζεται η ΚτΠ Μ.Α.Ε. και μετά από σχετικό έλεγχο η τελευταία θα προχωρά στην έκδοση της επιταγής επ’ ονόματι του δικαιούχου.

Οι δικαιούχοι, μετά την έκδοση της επιταγής, θα μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση υπερ-υψηλής ταχύτητας, επιλέγοντας μεταξύ των εγκεκριμένων προσφορών των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στους οποίους θα περιλαμβάνονται σίγουρα οι τρεις εταιρείες, Cosmote, Nova, Vodafone, ενώ δεν αποκλείεται σε αυτούς να περιλαμβάνεται και η Inalan.

Το Gigabit Voucher θα έρθει με τη μορφή μηνιαίας επιδότησης και θα επιδοτεί το αρχικό κόστος σύνδεσης και τα μηνιαία κόστη (λογαριασμούς) για συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων.

Οι ωφελούμενοι θα μπορούν να λάβουν την επιδότηση μόνο μία φορά, ωστόσο θα είναι δυνατή η μεταφορά της επιδοτούμενης σύνδεσης σε άλλη διεύθυνση, εφόσον εξακολουθούν να πληρούνται οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις της υπηρεσίας.

Το κουπόνι Smart Readiness για ακίνητα

Το νέο κουπόνι, που αναμενόταν αρχικά να ενεργοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι, πήρε παράταση για το 2024, καθώς στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να «κουμπώσει» με το κουπόνι Smart Readiness. Το τελευταίο τρέχει ήδη με στόχο την αναβάθμιση της ετοιμότητας των κτιρίων. Να σημειωθεί ότι το Smart Readiness επιδοτεί, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας, με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα» και να μπορούν να διασυνδεθούν επίσης και οι αντίστοιχοι μετρητές των δικτύων κοινής ωφελείας.

Στόχος είναι βέβαια το κουπόνι να είναι μερικώς συνδεδεμένο με το Smart Readiness και μέρος αυτού να μπορεί να διατεθεί και σε δικαιούχους που δεν έχουν προηγουμένως λάβει επιδότηση για την υποδομή καλωδίωσης των κτιρίων τους. Σε κάθε περίπτωση, το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι αναλυτικοί όροι θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα από το αρμόδιο υπουργείο και την ΚτΠ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v