Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΝΑΟΝ: Ξεκινά η ανάπλαση των 320 εκατ. ευρώ στον Φαληρικό Ορμο

Πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και τι προβλέπει η δεύτερη φάση της ανάπλασης. Τα σχέδια του Νίκου Χαρδαλιά για νέες αθλητικές υποδομές σε τέσσερα σημεία της Αττικής, προϋπολογισμού 165 εκατ. ευρώ.

ΑΕΝΑΟΝ: Ξεκινά η ανάπλαση των 320 εκατ. ευρώ στον Φαληρικό Ορμο

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το μητροπολιτικό πάρκο «ΑΕΝΑΟΝ» στον Φαληρικό Όρμο, ένα έργο ύψους 320 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς χθες, καθώς η Περιφέρεια Αττικής ετοιμάζει ένα νέο δίκτυο αθλητικών υποδομών τεσσάρων εγκαταστάσεων.

Όπως δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης απολογισμού για τους 30 μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, τον Σεπτέμβριο θα υπογραφεί η σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής, ως αναθέτουσα αρχή, με το σχήμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΜΕΤΚΑ για την κατασκευή του έργου ΑΕΝΑΟΝ.

Παράλληλα, η Περιφέρεια δρομολογεί την κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, συνολικής επένδυσης 165 εκατ. ευρώ, στην Ελευσίνα (Σπίτι του Μπάσκετ), στο Τατόι (Σπίτι του Βόλεϊ), στο Κορωπί (Σπίτι του Χάντμπολ και στη Βάρη (Σπίτι του Υγρού Στίβου).

Ετοιμάζονται οι μπουλντόζες στο Φάληρο

Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση και το πράσινο φως που έδωσε τον Μάιο το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ανάπλαση (απορρίπτοντας προσφυγή κατά του διαγωνισμού από την AKTOR), τρέχουν οι διαδικασίες που οδηγούν στην έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Ο κ. Χαρδαλιάς, επίσης, ανέφερε ότι το έργο έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές διαδικασίες. Πρόκειται για ένα έργο 36 μηνών, γεγονός που σημαίνει ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2030, αν δεν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις.

Η β’ φάση της ανάπλασης

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η οποία περιλαμβάνει τα βασικά έργα υποδομής, όπως τη μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος και τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, η δεύτερη φάση του σχεδίου περνά στην ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου.

Η νέα διαγωνιστική διαδικασία αφορά τη δημιουργία ενός πάρκου συνολικής έκτασης 540 στρεμμάτων, με την προσθήκη περίπου 250 στρεμμάτων νέων χώρων πρασίνου. Η έκταση των 487.393 τ.μ. έχει παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής για αξιοποίηση χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα και με διάρκεια παραχώρησης 40 ετών.

Φύτευση 4.000 δέντρων

Η δεύτερη φάση της ανάπλασης περιλαμβάνει εκτεταμένες διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων, την ανάπτυξη κτηριακών και υποστηρικτικών εγκαταστάσεων, καθώς και λιμενικά έργα στη θαλάσσια ζώνη. Το έργο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό που βασίζεται στο όραμα του Ρέντσο Πιάνο για την επανασύνδεση του αστικού ιστού με το παραλιακό μέτωπο.

Στο πλαίσιο της παρέμβασης προβλέπεται η φύτευση περίπου 4.000 δέντρων και 210.000 φυτών, ενώ θα αναπτυχθούν 5.700 τ.μ. νέων εγκαταστάσεων με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, το 25% της συνολικής έκτασης θα διατεθεί για ήπιες χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού, φιλοξενώντας αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατοδρόμους, χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται επίσης περιορισμένες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά και σε αρμονία με τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του πάρκου.

Νέες αθλητικές υποδομές των 165 εκατ. ευρώ

Στο μεταξύ, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η παρέμβαση που αφορά την κατασκευή νέων αθλητικών υποδομών μπαίνει σε φάση ωρίμανσης και έχει λάβει έγκριση από την κυβερνητική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων. Οι μελέτες ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο.

Μέσω ΣΔΙΤ θα χρηματοδοτηθούν τα 125 εκατ. ευρώ με τα υπόλοιπα χρήματα να προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Θα είναι ένα σύμπλεγμα έργων που θα απαντάει στο πάγιο αίτημα των ομοσπονδιών. Το κάθε ένα από αυτά τα φιλοξενεί τις εθνικές ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή δύο εθνικών αθλητικών προπονητηρίων, για τα χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα πάγου (ice-skating, hockey και το curling) και για τη πυγμαχία, πάλη και το taekwondo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο