Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακίνητα: «Παράθυρο» για εξαιρέσεις στον φόρο 15%

Ποιες επενδύσεις από τρίτες χώρες εξετάζεται να εξαιρεθούν από την αύξηση. Το σχέδιο για διατηρητέα και ακίνητα που μετατρέπονται σε κατοικίες. Η μετάθεση της εφαρμογής και η νέα αβεβαιότητα λόγω εκλογών.

Ακίνητα: «Παράθυρο» για εξαιρέσεις στον φόρο 15%
Η εικόνα δημιουργήθηκε με ΑΙ (ΑΙ generated image)

Αλλαγές στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αύξηση του φόρου μεταβίβασης στο 15% από 3% εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, αναφέρουν πηγές στο Euro2day.gr.

Η πρώτη υποχώρηση από την κυβέρνηση έχει ήδη γίνει με την ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου να προγραμματίζεται για την 1η Ιουλίου, 2027 και όχι την 1η Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Επίσης, διευκρινίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών ότι το μέτρο θα αφορά φυσικά και όχι νομικά πρόσωπα.

Στο μεταξύ οι πιέσεις από τον κλάδο στην κυβέρνηση για αλλαγή του σχεδίου - ή ακόμα και για την ακύρωσή του - παραμένουν έντονες.

Κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για σύγχυση μεταξύ των αγοραστών, η οποία έχει ήδη επηρεάσει αρνητικά τις συναλλαγές ξένων επενδυτών.

Οι εξαιρέσεις που εξετάζονται

Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν ότι οι δύο αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι αφορούν τις επενδύσεις από φυσικά πρόσωπα τρίτων χωρών που αυξάνουν το οικιστικό απόθεμα της χώρας.

Από τη μία, πρόκειται για περιπτώσεις όπου αγοραστές επενδύουν σε ακίνητο όπου γίνεται αλλαγή χρήσης και κατασκευάζονται νέες κατοικίες. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς να αποκτήσουν τη Χρυσή Βίζα με 250.000 ευρώ, σε αντίθεση με το ελάχιστο ποσό των 800.000 ευρώ που απαιτείται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα δημοφιλές μέτρο που ψηφίστηκε το 2024 από τη Βουλή και έχει οδηγήσει στην κατασκευή χιλιάδων νέων διαμερισμάτων που βγαίνουν στην αγορά, ειδικά σε περιοχές όπως ο Πειραιάς.

Σημειώνεται ότι κατά το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, επενδύθηκαν 1,2 δισ. ευρώ για αγορά ακινήτων από τρίτες χώρες. Από αυτά εκτιμάται με βάση τα φορολογικά στοιχεία ότι περίπου 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν κατοικίες.

Και στα διατηρητέα

Από την άλλη, μελετάται και το ενδεχόμενο να παραμείνει ο φόρος στο 3% και στις περιπτώσεις όπου οι αγοραστές τρίτων χωρών επενδύουν σε διατηρητέα κτίρια. Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και εδώ, οι υπήκοοι τρίτων χωρών που επενδύουν σε διατηρητέο ως κατοικία, αποκτούν το δικαίωμα να αιτηθούν Golden Visa τοποθετώντας μόνο 250.000 ευρώ.

Τονίζεται εδώ ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αύξηση στις επενδύσεις ξένων επενδυτών σε διατηρητέα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας ειδικά κοντά στην Ομόνοια και το Μεταξουργείο.

Νέα αβεβαιότητα από την αλλαγή ημερομηνίας

Πηγές αναφέρουν ότι η αλλαγή της ημερομηνίας εφαρμογής έχει στόχο την αποφυγή αιφνιδιασμού της αγοράς.

Όμως στην πράξη ανοίγει έναν ακόμα μεγαλύτερο κύκλο αβεβαιότητας.

Δεδομένου ότι θα γίνουν εθνικές εκλογές στη χώρα μέχρι την άνοιξη του 2027, παραμένει άγνωστο κατά πόσο θα εφαρμοστεί το μέτρο και από ποια κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο