Σε υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο στο οκτάμηνο του 2026. Οι εξαγωγές κατέγραψαν σαφώς ισχυρότερη άνοδο από τις εισαγωγές, εξέλιξη που οδήγησε σε περαιτέρω περιορισμό του εμπορικού ελλείμματος. Η βελτίωση προέρχεται εξ ολοκλήρου από το εμπόριο εκτός καυσίμων, καθώς το ισοζύγιο των πετρελαιοειδών κινήθηκε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2026 ανήλθε σε 37,11 δισ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2025 ήταν 31,86 δισ. ευρώ, άρα η αύξηση είναι 16,5%. Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές ανήλθαν σε 58,29 δισ. ευρώ, από 53,88 δισ. ευρώ πέρυσι, με αύξηση 8,2%. Αυξήθηκαν δηλαδή με περίπου το μισό ρυθμό σε σχέση με τις εξαγωγές.
Το εμπορικό έλλειμμα περιορίστηκε στα 21,18 δισ. ευρώ, από 22,02 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο του 2025, μείωση 3,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5,3%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία κατά 4,6%.
Ο ρόλος των καυσίμων
Τα πετρελαιοειδή εξηγούν το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου στις συνολικές ροές:
- Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών αυξήθηκαν περίπου 46% στο οκτάμηνο, στα 10,73 δισ. ευρώ από 7,34 δισ. Αντιστοιχούν έτσι σε σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής αύξησης των εξαγωγών.
- Στις εισαγωγές το μερίδιο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Περίπου το 80% της αύξησης αφορά καύσιμα.
Επειδή οι εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν σε απόλυτα ποσά περισσότερο από τις εξαγωγές τους, το έλλειμμα στα πετρελαιοειδή διευρύνθηκε κατά περίπου 170 εκατ. ευρώ.
Στο οκτάμηνο οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή αυξήθηκαν 7,6%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μόλις 2%. Χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 7,5%, έναντι αύξησης 2,3% των εισαγωγών.
Τι έγινε τον Αύγουστο
Τον Αύγουστο η άνοδος των εξαγωγών επιταχύνθηκε. Το έλλειμμα όμως διευρύνθηκε, εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών καυσίμων.
Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 4,26 δισ. ευρώ, από 3,36 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2025, άνοδος 26,7%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών η αύξηση ήταν 12,5%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία 12,6%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 17,7%, στα 6,47 δισ. ευρώ, έναντι 5,49 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2025. Χωρίς πετρελαιοειδή η αύξηση ήταν μόλις 3,7%, ενώ χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία 4,9%. Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών του μήνα αυξήθηκαν περίπου 75%, κατά 813 εκατ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στα 2,21 δισ. ευρώ, έναντι 2,13 δισ. ευρώ πέρυσι, αυξημένο κατά 3,6%. Αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η εικόνα αντιστρέφεται: το έλλειμμα μειώνεται κατά 6,6%, και χωρίς πετρελαιοειδή και πλοία κατά 4,2%.
Η μεγάλη εικόνα του οκταμήνου| | 8μηνο 2025 | 8μηνο 2026 | Μεταβολή |
|---|
| Εισαγωγές | €53,88 δισ. | €58,29 δισ. | +8,2% |
| Εξαγωγές | €31,86 δισ. | €37,11 δισ. | +16,5% |
| Εμπορικό έλλειμμα | €22,02 δισ. | €21,18 δισ. | -3,8% |
Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ, προσωρινά στοιχεία
* Δείτε αναλυτικά στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.