Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στο μικροσκόπιο η εφαρμογή του DORA

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ζητά ουσιαστικούς ελέγχους και ενεργή συμμετοχή των διοικήσεων. Προειδοποιεί για τους κινδύνους από εξωτερικούς τεχνολογικούς παρόχους και τις κυβερνοεπιθέσεις με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στο μικροσκόπιο η εφαρμογή του DORA

Την ανάγκη για πλήρη και ουσιαστική συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA από τις εποπτευόμενες εταιρείες, με διαδικασίες που δοκιμάζονται στην πράξη και ενεργή συμμετοχή των διοικήσεων, υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, στο Cyber Security Forum 2026.

«Αυτό σημαίνει όμως, για να είμαστε ξεκάθαροι, όχι απλά ύπαρξη πολιτικών και διαδικασιών, μόνο στα έγγραφα. Σημαίνει ότι πρέπει να έχουν δοκιμαστεί, ότι αυτές οι διαδικασίες λειτουργούν αποτελεσματικά στην πράξη», τόνισε.

Στο επίκεντρο η ευθύνη των διοικήσεων

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων, επισημαίνοντας ότι συχνά η ευθύνη μεταφέρεται σε χαμηλότερα επίπεδα της ιεραρχίας, παρότι ανήκει στις ίδιες τις διοικήσεις, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση.

«Πολλές φορές αφήνουν την ευθύνη προς τα κάτω, ενώ κανονικά η ευθύνη είναι προς τα πάνω είναι στους ίδιους», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, «η ψηφιακή ανθεκτικότητα απαιτεί στρατηγική επιλογή, επαρκείς πόρους, σαφή ανάληψη ευθύνης και συστηματική εποπτεία». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «η ευθύνη για τη διαχείριση των τεχνολογικών κινδύνων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στην ίδια την τεχνολογία. Παραμένει στις διοικήσεις και στα αρμόδια εταιρικά όργανα».

Η εφαρμογή του DORA αποτελεί σημαντική εποπτική προτεραιότητα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Λαζαράκου υπογράμμισε τη σημασία της σαφούς κατανομής αρμοδιοτήτων, των αποτελεσματικών μηχανισμών ελέγχου και των κατάλληλων σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας και αποκατάστασης.

«Η συμμόρφωση πρέπει να αποτελεί ουσιαστική επένδυση στην ανθεκτικότητα και στη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης», σημείωσε.

Οι κίνδυνοι από εξωτερικούς παρόχους και cloud

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη εξάρτηση των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων από εξωτερικούς παρόχους τεχνολογικών υπηρεσιών και υποδομές υπολογιστικού νέφους.

«Ένα περιστατικό σε ένα πάροχο μπορεί να επηρεάσει ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις και να προκαλέσει αλυσιδωτές επιπτώσεις», προειδοποίησε, αναδεικνύοντας τη διαχείριση αυτών των εξαρτήσεων σε αναπόσπαστο μέρος της ψηφιακής ανθεκτικότητας.

Η διπλή όψη της τεχνητής νοημοσύνης

Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, η κ. Λαζαράκου επισήμανε ότι μπορεί να ενισχύσει την ανίχνευση ύποπτων συναλλαγών και την έγκαιρη αναγνώριση απειλών, αλλά παράλληλα να αξιοποιηθεί για πιο εξελιγμένες κυβερνοεπιθέσεις και ψηφιακές απάτες.

«Οι απειλές εξελίσσονται πολύ ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν και γίνονται πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για κατάλληλες πολιτικές ασφάλειας, συνεχή αξιολόγηση κινδύνων και επενδύσεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η αποτελεσματικότητα του DORA εξαρτάται από την ενσωμάτωση των απαιτήσεών του στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Είναι επένδυση στην εμπιστοσύνη, είναι επένδυση στη σταθερότητα και στην ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του αύριο», ανέφερε για την κυβερνοασφάλεια.

Το Cyber Security Forum 2026 διοργανώνεται από την Tsomokos Communications και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την EXL Consulting ως Content Partner.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο