Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 118 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται τα ΚΤΕΛ

Χρηματοδότηση συνολικού ύψους των 118 εκατ. ευρώ θα λάβουν τα ΚΤΕΛ της χώρας έπειτα από τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου "Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή".

  • της Μάρως Τσαντήλα
Με 118 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται τα ΚΤΕΛ
Χρηματοδότηση συνολικού ύψους των 118 εκατ. ευρώ θα λάβουν τα ΚΤΕΛ της χώρας, καθώς με τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών, που ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου "Κοινωνικές ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή", προβλέπεται συμπληρωματική ενίσχυση 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ενισχύονται οι εταιρίες ΚΤΕΛ Α.Ε. καθώς και τα ΚΤΕΛ που δεν είχαν υποχρέωση να μετατραπούν σε ανώνυμες εταιρίες, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των επενδύσεών τους.

Με την ενίσχυση αυτή θα χρηματοδοτηθούν ιδίως σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων των οποίων έχει προγραμματιστεί η κατασκευή ή βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης, συστήματα μηχανοργάνωσης και νέα λεωφορεία, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν πρόλαβαν τις οριζόμενες προθεσμίες για τη χρηματοδότησή τους.

Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν κατατεθεί δικαιολογητικά χρηματοδότησης επενδυτικών προγραμμάτων των συγκεκριμένων φορέων ύψους 8,8 εκατ. ευρώ που εκκρεμούν στο ΥΜΕ, ενώ αιτήσεις για τη χρηματοδότηση επενδύσεων θα γίνονται δεκτές έως το τέλος Ιουλίου του 2009.

---Σε εκκρεμότητα ακόμη ο σταθμός του Κηφισού

Την ίδια στιγμή, όμως, στασιμότητα επικρατεί σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων στην περιοχή του Ελαιώνα, καθώς το έργο δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη καθηγητών του Πολυτεχνείου, το σχέδιο μεταφοράς των ΚΤΕΛ Λιοσίων και Κηφισού προβλέπει την ενοποίησή τους σε μία έκταση 90 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, σε χώρο πάνω από το αμαξοστάσιο της Αττικό Μετρό.

Στη μελέτη προβλέπεται ότι ο νέος σταθμός και το ξενοδοχείο που θα το συνοδεύει θα κατασκευαστεί σε έκταση 22 στρεμμάτων, χώρος πρασίνου σε έκταση 45 στρεμμάτων, ενώ καταστήματα για εμπορικές χρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ και τράπεζες, θα κατασκευαστούν σε έκταση 23 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε 17 μήνες από την έναρξη των εργασιών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του έργου έχουν δείξει δύο μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι που έχουν έρθει σε επαφή με τη διοίκηση των ΚΤΕΛ επιδιώκοντας να αναλάβουν την κατασκευή και στη συνέχεια την εκμετάλλευσή του.

Βασικά πλεονεκτήματα είναι η απευθείας σύνδεση με τον σταθμό Ελαιώνας του αττικού μετρό (ο σταθμός εντάσσεται στη γραμμή Μοναστηράκι - Αιγάλεω) αλλά και η σύνδεση της περιοχής με κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη καθημερινή κίνηση από τον κεντρικό σταθμό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 35.000 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v