Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιγότερο φυσικό αέριο σε Ελλάδα-Ευρώπη από Ρωσία

Καλύπτονται επί του παρόντος οι ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο, έστω κι αν η ροή του ρωσικού αερίου περιορίζεται κατά 2 εκατομμύρια κ.μ. λόγω της ρωσοουκρανικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λιγότερο φυσικό αέριο σε Ελλάδα-Ευρώπη από Ρωσία
Καλύπτονται επί του παρόντος οι ανάγκες της χώρας μας σε φυσικό αέριο, έστω κι αν η ροή του ρωσικού αερίου περιορίζεται λόγω της ρωσοουκρανικής διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έτσι, σήμερα οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα πάρει η Ελλάδα από τη Ρωσία θα είναι μειωμένες κατά 2 εκατομμύρια κ.μ.

Ωστόσο, η ημερήσια ζήτηση, που περιορίζεται στα 9 εκατομμύρια κ.μ., θα υπερκαλυφθεί από τα 4 τελικά, εκατομμύρια κ.μ. που θα στείλουν οι Ρώσοι μέσω της Βουλγαρίας από ανάλογη ποσότητα υγροποιημένου αερίου από την Αλγερία και από τη spot αγορά, καθώς και από τα 2 εκατομμύρια κ.μ. αζέρικου αερίου που φτάνει στη χώρα μας μέσω Τουρκίας.

Το πρόβλημα βέβαια δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μετά τη διακοπή από την Gazprom της παροχής φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, με αιτιολογικό ότι το Κίεβο δεν έχει εξοφλήσει χρέη ύψους 2 δισ. δολ. προς τη ρωσική εταιρία.

Ήδη, εκτός από την Ελλάδα μειωμένες ποσότητες φυσικού αερίου λαμβάνουν και η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα στις Βρυξέλλες θα συγκληθεί συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε και να υπάρξει συντονισμός της αντίδρασης της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο