Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παζάρια" με Κομισιόν για έλλειμμα - ανάπτυξη

Συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου προκαλεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα και φαίνεται στις προβλέψεις-σοκ της Κομισιόν που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα. Το "παζάρι" για έλλειμμα - ανάπτυξη.

  • της Ελενας Λάσκαρη
Παζάρια με Κομισιόν για έλλειμμα - ανάπτυξη
Συνθήκες πολιτικού αδιεξόδου προκαλεί το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα και φαίνεται στις προβλέψεις σοκ της Κομισιόν που δίνονται σήμερα στη δημοσιότητα.

Ύστερα από ένα σαββατοκύριακο επαφών Αθήνας - Βρυξελλών, απομένει να φανεί το μεσημέρι, με την έκθεση ενδιάμεσων προβλέψεων, αν η Κομισιόν έβαλε νερό στο κρασί της ανεβάζοντας κατά τι την αρχική πρόβλεψη για επέκταση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 0,2% το 2009, την ώρα που το έλλειμμα θα βρίσκεται στην περιοχή του 3,4% - 3,7% τη διετία 2008 - 2009.

Η διαρροή των προβλέψεων της Κομισιόν ήδη από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής έδωσε την αφορμή για πολιτικό "παζάρι" ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ε.Ε. Αντικείμενα αυτού είναι το αν θα υπάρξει ελαφρά βελτίωση των αποκαρδιωτικών προβλέψεων κυρίως στο μέτωπο της ανάπτυξης και παράλληλα αν θα δοθεί προσωρινή…άφεση αμαρτιών, με άλλοθι την κρίση, για τη νέα εκτροπή που εμφανίζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν, ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου θα έχει συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Χ. Αλμούνια στις Βρυξέλλες και θα του μεταφέρει τις κυβερνητικές αποφάσεις χειρισμών στο δημοσιονομικό πεδίο.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε άλλωστε και με την έκθεση υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας η Standard and Poor's έχει δεμένα τα χέρια καθώς από τη μία πλευρά καλείται να μειώσει τα ελλείμματα και από την άλλη, με φόντο την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, χρειάζεται να ανταποκριθεί στα αυξημένα αιτήματα παροχών που ενισχύονται από το πέρασμα της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Η πολιτική ισορροπία, με τις εκλογές εν όψει κατά πολλούς πολιτικούς αναλυτές, επιβάλλει χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Η ανάγκη βελτίωσης της θέσης της ελληνικής οικονομίας, από την άλλη, επιτάσσει τη λήψη σταθεροποιητικών μέτρων, με άμεσο αποτέλεσμα. Ο συγκερασμός των πολιτικών και οικονομικών επιταγών μοιάζει με τετραγωνισμό του κύκλου.

Η Κομισιόν δεν προτίθεται να σταθμίσει τους πολιτικούς προβληματισμούς της κυβέρνησης για τη λήψη των αποφάσεών της. Κατανοεί όμως ότι στη δεδομένη συγκυρία η λήψη σκληρών μέτρων όπως η αύξηση των φόρων και η περικοπή των δημοσίων δαπανών θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε ύφεση.

Επιπρόσθετα, συνεκτιμά το γεγονός ότι 20 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να εμφανίσουν έλλειμμα υψηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ασχέτως αν οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης ή στην καρδιά της αυτής, απειλή που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν φαίνεται ορατή για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, από στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμάται ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να βάλει νερό στο κρασί της και να μην εφαρμόσει κατά γράμμα τη συνθήκη που ορίζει ότι η υπέρβαση του ορίου του 3% για το έλλειμμα για δύο συνεχόμενες χρονιές οδηγεί απευθείας στην κοινοτική επιτήρηση. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα αφήσει την ελληνική κυβέρνηση να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική, αδιαφορώντας για το έλλειμμα.

Η Ελλάδα, μετά τις διορθώσεις που επέβαλε η Eurostat στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007, όταν μετά την αναθεώρηση διαμορφώθηκε στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν κατάφερε ούτε πέρυσι να επανέλθει σε τροχιά δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τους φιλόδοξους στόχους του προϋπολογισμού, τις κυβερνητικές διακηρύξεις και το γεγονός ότι μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης στην ελληνική οικονομία ήταν περιορισμένες, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομίας. Άλλωστε, ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου έθετε τον πήχη του ελλείμματος μετά την τρίτη αναθεώρηση στο 2,8% του ΑΕΠ, όταν μέρες αργότερα έγινε γνωστό πως έχει υπερβεί το 3% και κινούνταν προς την περιοχή του 3,5% του ΑΕΠ.

Όλα αυτά θα σταθμιστούν από την Κομισιόν για τη λήψη των τελικών της αποφάσεων. Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι τελικά η ελληνική οικονομία θα τη γλιτώσει με μια ελαφριά επιτήρηση των Βρυξελλών, γεγονός που μεταφράζεται και πάλι στη λήψη μέτρων χωρίς όμως να έχουν τα σκληρά χαρακτηριστικά της επιτήρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v