Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Έντονο παρασκήνιο για τη θέση του προέδρου

Η διπλή παραίτηση του κ. Μιχάλη Καραμανή από τη θέση του προέδρου αλλά και του μέλους της ΡΑΕ ανοίγει τον δρόμο για τη λύση της θεσμικής εκκρεμότητας στη Ρυθμιστική Αρχή.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΡΑΕ: Έντονο παρασκήνιο για τη θέση του προέδρου
Η διπλή παραίτηση του κ. Μιχάλη Καραμανή από τη θέση του προέδρου αλλά και του μέλους της ΡΑΕ ανοίγει τον δρόμο για τη λύση της θεσμικής εκκρεμότητας στη Ρυθμιστική Αρχή.

Η λύση που προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης ακούει στο όνομα Σίμος Σιμόπουλος, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και από τους έμπιστους συνεργάτες του νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Οι αρχικές αντιρρήσεις που είχε προβάλει ο κ. Σιμόπουλος φαίνεται ότι έχουν καμφθεί πλέον και όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του euro2day.gr, πολύ σύντομα θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΡΑΕ.

Ο κ. Καραμανής είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά η παραίτησή του δεν είχε γίνει δεκτή, οπότε τύποις παρέμενε στη θέση του, ενώ διατηρούσε παράλληλα και τη θέση του μέλους στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, την προηγούμενη εβδομάδα ζητήθηκε από τον κ. Καραμανή όχι μόνο να παραιτηθεί εκ νέου από τη θέση του προέδρου αλλά και από τη θέση του μέλους που κατείχε.

Την παραίτηση του κ. Καραμανή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μεσολάβησε και ζήτησε, εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) κ. Ραφαήλ Μωυσής, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον απερχόμενο πρόεδρο της ΡΑΕ, μεσολαβώντας άλλωστε και για την τοποθέτησή του στη θέση αυτή επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα.

Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, έχει προκαλέσει πικρία στον κ. Καραμανή, ο οποίος δεν είχε διστάσει ούτε στιγμή να αφήσει τις υποχρεώσεις του ως επιστήμονα με διεθνή φήμη στις ΗΠΑ, προκειμένου να αναλάβει το 2005 να δημιουργήσει τη θεσμική υποδομή για την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας.

Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από το υπουργείο Ανάπτυξης για την πλήρωση της θέσης του μέλους της Ολομέλειας της ΡΑΕ, για να αναδειχτεί στη συνέχεια και ο πρόεδρος της Αρχής.

Οι διαδικασίες αυτές εκτιμάται ότι θα απαιτήσουν τουλάχιστον ένα δίμηνο για να ολοκληρωθούν και στο διάστημα αυτό καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο euro2day.gr υποστήριξαν ότι η ΡΑΕ θα μπορεί να συνεχίσει το έργο της χωρίς κραδασμούς.

Η Ολομέλεια μπορεί να έχει νόμιμη σύνθεση με την απαρτία των τεσσάρων από τα επτά μέλη της, αλλά μόνο για τρεις μήνες. Εάν δεν καλυφτεί η θέση στο διάστημα αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα, όπως αυτό που είχε ανακύψει για έναν μήνα και πλέον πέρυσι, μετά την παραίτηση του κ. Ευθύμογλου και ως την κάλυψη της θέσης του από τον κ. Γιώργο Κρεμλή.

Ο τελευταίος, όπως έχει ήδη μεταδώσει το euro2day.gr, δεν έχει εμφανιστεί ως τώρα στη ΡΑΕ, ούτε έχει λάβει την αμοιβή του. Εάν δεν υπάρξει έκπληξη με την τυχόν παραίτησή του, τότε οι διαδικασίες για την πλήρωση της θέσης του κ. Καραμανή θα ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται, δεδομένου ότι για τη θέση του προέδρου εξακολουθεί να υφίσταται το ενδιαφέρον από τον σημερινό αντιπρόεδρο της ΡΑΕ κ. Θ. Πανάγο, που θεωρείται άνθρωπος του κ. Δημήτρη Σιούφα, ενώ ανεπίσημα έχει αφεθεί να διαρρεύσει ότι χρήσιμο θα ήταν για την ίδια τη Ρυθμιστική Αρχή ο επόμενος πρόεδρος να αναδειχτεί μέσα από τα ήδη υφιστάμενα μέλη της Ολομέλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v