Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νοσοκομεία: «Τρικ» με εγγύηση Δημοσίου

Επιστροφή στα «τρικ» δημιουργικής λογιστικής για το Δημόσιο. Τα νοσοκομεία θα εκδώσουν ομολογιακά, θα τα εγγυηθεί το Δημόσιο και θα τα αγοράσουν οι κρατικές τράπεζες. Στόχος να μην επιβαρυνθεί το χρέος.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Νοσοκομεία: «Τρικ» με εγγύηση Δημοσίου
Τρόπο για να ρυθμίσει το 1 δισ. ευρώ από τα 5 δισ. ευρώ που χρωστούν τα νοσοκομεία στους προμηθευτές τους, χωρίς να επιβαρυνθεί το χρέος της γενικής κυβέρνησης, εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το υπουργείο προσανατολίζεται στη λύση της έκδοσης ομολογιακών δανείων από τα δημόσια νοσοκομεία με παροχή εγγύησης από το Δημόσιο. Οι ομολογίες θα δοθούν από τα νοσοκομεία στις φαρμακευτικές εταιρίες και στις εταιρίες εμπορίας ιατρικού εξοπλισμού ως εξόφληση οφειλών αθροιστικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να προεξοφλήσει τις παραπάνω ομολογίες μέσω τραπεζών. Ήδη έχει βολιδοσκοπηθεί η διοίκηση του Τ.Τ. η οποία φέρεται να συναινεί στην αγορά των ομολογιών με εγγύηση Δημοσίου.

Με τον τρόπο αυτόν το Δημόσιο θα επιτύχει να μην επιβαρύνει άμεσα το χρέος της γενικής κυβέρνησης καθώς τα ομόλογα θα εκδοθούν από τα νοσοκομεία, ενώ οι προμηθευτές των νοσοκομείων θα λάβουν ρευστότητα μέσω της εξασφάλισης της πώλησης των ομολογιών σε κρατικές τράπεζες.

Το θέμα της ρύθμισης του δανεισμού θα συζητηθεί κατά τη σημερινή προγραμματισμένη συνάντηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Από την πλευρά τους οι εταιρίες διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης να ρυθμίσει άμεσα μόλις το 25% των ώριμων οφειλών του Δημοσίου, δηλώνουν όμως ικανοποιημένες από τον μηχανισμό της ρύθμισης καθώς εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διάθεση των ομολογιών και επομένως την άντληση αναγκαίας ρευστότητας.

Ο συντριπτικός όγκος της απαίτησης των 5 δισ. ευρώ ανήκει στις πολυεθνικές του φαρμακευτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες ο όμιλος Alapis (συμπεριλαμβανομένης και της προσφάτως εξαγορασθείσας ΠΓΝ Γερολυμάτος) έχει «ώριμες» απαιτήσεις από το Δημόσιο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Απαιτήσεις της τάξης των 35 με 40 εκατ. ευρώ έχει από το Δημόσιο η Medicon, ενώ έχει και απαιτήσεις από το ΙΚΑ (δεν συμπεριλαμβάνεται στη ρύθμιση) μικρότερες των 10 εκατ. ευρώ.

Η Medicon έχει προσφύγει ήδη στα ελληνικά δικαστήρια για κάποιες από τις απαιτήσεις της που δεν υπάχθηκαν στην τελευταία ρύθμιση του 2004, ζητώντας την αποπληρωμή τους εντόκως.

Για την έτερη εισηγμένη του κλάδου, Lavipharm, η απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο περιορίζεται σε μόλις 5 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v