Σπάνε οι αδύναμοι κρίκοι σε ακίνητα - αυτοκίνητα

Με λουκέτα και "φέσια" δεκάδων εκατομμυρίων απειλούνται οι αγορές κατοικιών και αυτοκινήτου καθώς η πτώση πωλήσεων πιέζει εργολάβους και εμπόρους αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν για κεφάλαιο κίνησης δανεικά.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Σπάνε οι αδύναμοι κρίκοι σε ακίνητα - αυτοκίνητα
Με λουκέτα και "φέσια" δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ απειλούνται πλέον οι αγορές κατοικιών και αυτοκινήτου καθώς η ελεύθερη πτώση των πωλήσεων πιέζει ανελέητα εργολάβους και εμπόρους αυτοκινήτων που χρησιμοποιούσαν για κεφάλαιο κίνησης δανεικά.

Η ελεύθερη πτώση στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων (33% τον Φεβρουάριο, 39% τον Ιανουάριο) κάνει τις τράπεζες να περιορίζουν άρον-άρον την έκθεσή τους στον κλάδο. Άλλωστε από την κατάρρευση της Απέργης ήδη έχουν κατάσχει πολλά καινούργια αυτοκίνητα γεμίζοντας και ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης πέραν των εγκαταστάσεων που έχουν ενοικιάσει στη Λυκόβρυση.

Οι πρώτες που δοκιμάζονται είναι οι εταιρίες οι οποίες εμπορεύονται πολυτελή αυτοκίνητα.

Μετά την εταιρία Απέργης, κρίσιμες ώρες διέρχεται όμιλος που εμπορεύεται πολυτελή αυτοκίνητα. Τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες καθώς μετά τις επιταγές πελατών σφραγίστηκαν πλέον και επιταγές δικής του έκδοσης. Τις επιταγές έχει σφραγίσει και διακρατά μεγάλη ιδιωτική τράπεζα, τα στελέχη της οποίας μιλούν για ελεγχόμενο "κανόνι".

Σφράγισμα επιταγών αντιμετώπισε τον περασμένο Δεκέμβριο και μεγάλος όμιλος εμπορίας αυτοκινήτων, ο οποίος αναπτύχθηκε σημαντικά την τελευταία πενταετία, επεκτείνοντας εγκαταστάσεις και την γκάμα στις μάρκες αυτοκινήτων που διαθέτει.

Έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις με κυπριακή τράπεζα ο όμιλος πέτυχε αναχρηματοδότηση δανεισμού, κλείνοντας το ένα από τα ανοιχτά μέτωπα. Συνεχίζει όμως να πιέζεται και από δύο από τις πιστώτριες τράπεζές του που τον έχουν υπό στενή παρακολούθηση λόγω της μεθοδικής καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση τόκων και δόσεων.

Η κατάσταση στους dealers αυτοκινήτων έχει σημάνει συναγερμό στα τραπεζικά επιτελεία. Στο καθημερινό μικροσκόπιο των τραπεζών βρίσκονται και δύο ακόμη μεσαίου μεγέθους dealers του Λεκανοπεδίου. Και οι δύο αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με τις τράπεζες, σοβαρά προβλήματα άμεσης ρευστότητας.

Δοκιμάζονται και οι εργολάβοι

Προβλήματα με σφράγισμα επιταγών από κάποιους προμηθευτές του, τα οποία προς το παρόν ελέγχονται έστω με δυσκολία, αντιμετωπίζει μεγαλοεργολάβος, η εταιρία οικιστικής ανάπτυξης του οποίου αναπτύχθηκε εντυπωσιακά μετά το 1998. Η εταιρία λάμβανε δανεισμό ανά project ανάπτυξης κατοικιών με αποτέλεσμα να αρχίσουν να σφραγίζονται επιταγές στα καταστήματα.

Κάποιες μεγάλες τράπεζες κινήθηκαν γρήγορα μηδενίζοντας την έκθεσή τους σε δάνεια, επιτείνοντας το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρίας η οποία φημολογείται ότι διαθέτει περί τις 500 απούλητες νέες κατοικίες στο λεκανοπέδιο Αττικής.

Τα προβλήματα ρευστότητας προς το παρόν αντιμετωπίζονται, αλλά η άπνοια στις πωλήσεις της στερεί πολύτιμες ταμειακές ροές. Σε μια περίοδο όπου οι αδιάθετες νεόδμητες κατοικίες υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες, ενδεχόμενη κατάρρευση ενός μεσαίου μεγέθους εργολάβου θα σημάνει σύμφωνα με την αγορά και το πρώτο κύμα ισχυρής διόρθωσης στα ακίνητα στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Εταιρία ανάπτυξης εμπορικών ακινήτων με αντίστοιχα προβλήματα ρευστότητας, υπό την πίεση της παραγωγής ταμειακών ροών για να αντιμετωπίσει δάνεια που ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ, προχωρά κατά τους τελευταίους μήνες σε bazaar ιδιόκτητων ακινήτων.

Σημειώνεται ότι προστασία από τους πιστωτές της ζήτησε πρόσφατα η κρητική εταιρία ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών Hellenic Homes εξαιτίας προβλημάτων άμεσης ρευστότητας. Οι αδιάθετες κατοικίες της είναι πολλαπλάσιας αξίας από τις απαιτήσεις των πιστωτών της και το πρόβλημα ρευστότητας προέκυψε από τη στιγμή που ακυρώθηκε ένας σημαντικός αριθμός πωλήσεων εξοχικών κατοικιών από Βρετανούς και άλλους ξένους πελάτες της.

Η Hellenic Homes κατασκευάζει και προωθεί κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού οργανωμένα συγκροτήματα αλλά και μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες. Εντός του 2008 είχε σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 60 εκατ. ευρώ που περιλάμβανε την κατασκευή περίπου 270 κατοικιών, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές είχαν προπωληθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v