Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 5,5 τρισ. δρχ. στην ενέργεια

Επενδύσεις 5,5 τρισ. δρχ. για την ενέργεια εως το 2010 προανήγγειλε ο Κ. Σημίτης, ενώ ο Α. Τσοχατζόπουλος, διευκρίνισε ότι εντός 15 ημερών θα κατατεθεί το πόρισμα για την προσφορά στα ΕΛΠΕ. Εντός 3 μηνών θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για στρατηγικό επενδυτή στη ΔΕΠΑ, ενώ μένει ανοικτό το θέμα της δεύτερης μετοχοποίησης της ΔΕΗ.

Επενδύσεις 5,5 τρισ. δρχ. στην ενέργεια
Επενδύσεις, συνολικού ύψους 5,5 τρισ. δρχ. μέχρι το 2010, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και πετρελαίου, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, με θέμα την ενεργειακή πολιτική.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, όπως και η επέκταση και ενίσχυση των υφιστάμενων δικτύων μεταφοράς. Ακόμα, ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, η οποία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης με την Ιταλία, την αναβάθμιση της διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, τη σύνδεση με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Βοσνίας και Κροατίας, ενώ υπογράμμισε την υπογραφή διασύνδεσης με την Τουρκία, τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια, όσο και στο φυσικό αέριο.

Αναφορικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδος – Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε, ότι θα μεταφέρει στη χώρα μας πρόσθετες ποσότητες αερίου από Αζερμπαιτζάν, Ρωσία και Ιράν, πριν το 2005. Επίσης, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στον αγωγό Ελλάδας – Ιταλίας.

Αναφορικά με το πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός ”στάθηκε” στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Οπως, εξάλλου, ανέφερε ο πρωθυπουργός, από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 8 χρόνια, θα δημιουργηθούν 55.000 θέσεις άμεσης απασχόλησης και 91.000 θέσεις έμμεσης, ενώ στη φάση της ολοκλήρωσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, δημιουργούνται 20.000 θέσεις μόνιμης απασχόλησης.



Τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου εξειδίκευσε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος δήλωσε, ότι σε, περίπου, 15 μέρες θα κατατεθεί το πόρισμα της προσφοράς που κατέθεσε η LukOil και ο όμιλος Λάτση για την εξαγορά του 23% των ΕΛΠΕ.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον υπουργό, σε, περίπου, τρεις μήνες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα η ΔΕΠΑ προσανατολίζεται να κατασκευάσει μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρεβυθούσα, με την προοπτική να καταργηθεί η μονάδα της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.

Παράλληλα η ΔΕΠΑ, θα ξεκινήσει και μια διαδικασία για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη σύναψη κοινοπραξιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την από κοινού δραστηριοποίηση τους στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε σύντομο επίσης χρονικό διάστημα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη σύσταση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Στερεά Ελλάδα. Ηδη, όπως σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες.

Στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανέφερε ο υπουργός, τέθηκε και θέμα δεύτερης μετοχοποίησης στη ΔΕΗ, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις. Αναφορικά με τα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Α. Τσοχατζόπουλος σημείωσε, ότι σε περίπου ένα μήνα θα έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι το Αλουμίνιο της Ελλάδας βρίσκεται πολύ κοντά στην υλοποίηση κατασκευής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη η ΔΕΠΑ προγραμματίζει να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της εισηγμένης, στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v