Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: "Στριπτίζ" στην ελληνική οικονομία

Στο μικροσκόπιο των ειδικών του ΔΝΤ βρίσκεται αυτές τις μέρες η ελληνική οικονομία, η οποία, ακολουθώντας τη ρότα των οικονομιών των άλλων χωρών της ευρωζώνης, βρίσκεται ήδη στην αρχή ύφεσης.

ΔΝΤ: Στριπτίζ στην ελληνική οικονομία
Στο μικροσκόπιο των ειδικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται αυτές τις μέρες η ελληνική οικονομία, η οποία, ακολουθώντας τη ρότα των οικονομιών των άλλων χωρών της ευρωζώνης, βρίσκεται ήδη στην αρχή ύφεσης.

Το κλιμάκιο του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, το οποίο βρίσκεται από την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα και έχει διαδοχικές επαφές με αξιωματούχους των οικονομικών υπουργείων καθώς και με φορείς όπως η ΓΣΕΕ, θα λάβει τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που έθεσε πρόσφατα στις ελληνικές αρχές και θα αποτυπώσει την κατάσταση της οικονομίας.

Ενδιαφέρουσα πτυχή της επίσκεψης του κλιμακίου η έντονη αμφισβήτηση των ελληνικών στοιχείων για την πορεία των βασικών μεγεθών της οικονομίας, εξέλιξη ωστόσο αναμενόμενη ύστερα από όσα έχουν διαδραματιστεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην... ποιότητα των στοιχείων που παρέχουμε στη Eurostat αλλά και στους διεθνείς οργανισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζήτησε από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ενημέρωση σε... βάθος δεκαετίας όπως και αξιόπιστες προβλέψεις για την επόμενη τριετία.

Η... χαμένη αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων έχει κάνει καχύποπτους τους ελεγκτές του οργανισμού, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές σκοτεινές περιοχές και γι’ αυτό ζήτησαν λεπτομερείς πίνακες με όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.

Επίσης, ζήτησαν αναλυτική περιγραφή των προσωρινών μέτρων σε δαπάνες και έσοδα για τα έτη 2007, 2008 και 2009, ενώ για την περίοδο 1995 - 2009 θέλουν να ενημερωθούν σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες και την εξέλιξη των μισθών, καθώς θεωρούν πως ο τρόπος καθορισμού των φετινών μισθών με βάση τον πληθωρισμό είναι παράλογος.

Εντύπωση προκάλεσε στο κλιμάκιο η πρωτοφανής αστοχία στα μέτωπα των εσόδων και των δαπανών. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αρνητικό ρυθμό (0,16%), έναντι ετήσιου στόχου για 13,2%, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων αυξήθηκαν μόλις κατά 5%, όταν ο ετήσιος στόχος είναι να αυξηθούν σε ποσοστό 13,9%.

Τεράστιες υπερβάσεις καταγράφηκαν και στις δαπάνες. Αυξήθηκαν κατά 24,9% όταν ο στόχος είναι 9,1%. Στα έσοδα δημιουργήθηκε «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το έλλειμμα του τακτικού προϋπολογισμού έφτασε τα 4,45 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων) στο τρίμηνο άγγιξε τα 6,9 δισ. ευρώ, όταν η ετήσια πρόβλεψη είναι για έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ.

Στο στόχαστρο του ΔΝΤ βρέθηκαν και τα εισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «προσωρινή λύση». Επισημάνθηκε ότι απουσιάζουν τα απαραίτητα διαρθρωτικά μέτρα, μόνιμου χαρακτήρα, που απαιτεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, αμφισβητήθηκε η κοστολόγηση των μέτρων που πάρθηκαν και κατ’ επέκτασιν οι προβλέψεις της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2010.

Στο σκέλος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ότι είναι ανεπαρκής, ενώ ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να «εξηγήσουν γιατί το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων είναι ουσιαστικά θετικό στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά αρνητικό σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ».

Αναλυτική ενημέρωση ζήτησαν και για τα οφέλη της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2008, τα πλήρη στοιχεία για την εξέλιξη των συνταξιούχων από το 1995 έως το 2050 και την πρόβλεψη για το όφελος που θα προκύψει σε περίπτωση που δεν αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν από τον δημόσιο τομέα την επόμενη πενταετία.

Όσον αφορά στις προβλέψεις του οργανισμού, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά περίπου 1% και η ανεργία θα αυξηθεί στο 9%.

Την περιορισμένη ικανότητα της Ελλάδας να πορευτεί στον δρόμο της δημοσιονομικής προσαρμογής υπογραμμίζει και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, ο οποίος την Τρίτη αναθεώρησε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές της Ελλάδας, επικαλούμενος τα επίμονα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο