Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Καμπάνα" από το Ευρωδικαστήριο για την Ο.Α.

Με χρηματική ποινή 16.000 ευρώ ανά ημέρα καθώς και με κατ' αποκοπή ποσό 2 εκατ. ευρώ καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς την Ο.Α.

Καμπάνα από το Ευρωδικαστήριο για την Ο.Α.
Με χρηματική ποινή 16.000 ευρώ ανά ημέρα καθώς και με κατ' αποκοπή ποσό 2 εκατ. ευρώ καταδίκασε την Ελλάδα το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γιατί δεν προχώρησε στην ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων προς την Ολυμπιακή που κρίθηκαν παράνομες το 2005.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να ανακτηθούν ακόμη 41 εκατ. ευρώ που αφορούν στην ενίσχυση με τη μορφή εισφοράς κεφαλαίου 2,5 εκατ. ευρώ για οφειλόμενα μισθώματα σε ορισμένους αερολιμένες και 61 εκατ. ευρώ που έχουν σχέση με το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης των αεροδρομίων (σπατόσημο).

Η συγκεκριμένη υπόθεση ανάγεται στο 2002 οπότε η Ε.Ε. έκρινε ότι οι ενισχύσεις προς την Ο.Α. ήταν ασύμβατες με το ευρωπαϊκό δίκαιο και η Ελλάδα όφειλε να προχωρήσει στην ανάκτησή τους, αυτό όμως δεν έγινε με αποτέλεσμα η χώρα μας να παραπεμφθεί στο Ευρωδικαστήριο.

Να σημειώσουμε ότι η υπερασπιστική γραμμή της Ελλάδας στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν ότι ένα μέρος του ποσού των οφειλών της Ο.Α. συμψηφίστηκε με αποζημιώσεις τις οποίες επιδίκασε στην εταιρία η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου του 2006 εξαιτίας της υποχρεωτικής μεταφοράς της από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

-Τι δηλώνει το υπουργείο Μεταφορών

Στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στις διοικήσεις της ΟΑ που είχαν οριστεί επί των ημερών τους επέρριψε ο υπουργός Μεταφορών κ. Στυλιανίδης την ευθύνη για την νέα ευρωπαϊκή καμπάνα σε βάρος της χώρας μας.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ωστόσο έσπευσε να κάνει λόγο για ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων. Χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ η ΟΑ σήμερα πλέον βρίσκεται πλέον σε ιδιωτικά χέρια, οι εργαζόμενοι έχουν διασφαλιστεί ενώ παράλληλα έχουν εξασφαλιστεί οι κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, η εξυπηρέτηση των επιβατών αλλά και της τουριστικής κίνησης.

Από την πλευρά του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μεταφορών και Επικοινωνιών, Νίκος Σηφουνάκης, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Στυλιανίδη για το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέρριψε ευθύνες στην παρούσα κυβέρνηση σημειώνοντας ότι δεν υπερασπίστηκε όταν έπρεπε και ως όφειλε τις αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων που δικαίωναν τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, ενώ, κατέληξε,, η ίδια συνέχισε μετά το 2004 τις κρατικές ενισχύσεις σε συνδυασμό με χείριστη διαχείριση που διπλασίασε τα χρέη και τα ελλείμματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v