Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑΝ: Παρουσίαση προγράμματος "Επιχειρώ 2009"

Τρία νέα προγράμματα, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009, μιας «ομπρέλας» δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΑΝ: Παρουσίαση προγράμματος Επιχειρώ 2009
Τρία νέα προγράμματα, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΕΠΙΧΕΙΡΩ 2009, μιας «ομπρέλας» δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΠΑΝ ΙΙ, παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στόχος των προγραμμάτων αυτών, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι να στηρίξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτή τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία και να τους δώσουν μία νέα αναπτυξιακή πνοή. Οπως τόνισε ο υπουργός, και τα τρία προγράμματα έχουν μια προστιθέμενη αξία, καθώς ενισχύουν καινοτόμες δράσεις που εκσυγχρονίζουν την επιχειρηματική πραγματικότητα της Ελλάδος.

Τα τρία προγράμματα που παρουσιάστηκαν είναι τα εξής:
1. Το πρόγραμμα «Εξελίσσομαι» για την ενίσχυση εκσυγχρονιστικών επιχειρηματικών σχεδίων για μεσαίες επιχειρήσεις
2. Το πρόγραμμα «Πρωτοτυπώ» για την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε μικρές επιχειρήσεις.
3. Το πρόγραμμα «Μετοικώ» που προωθεί τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην περιφέρεια και γενικότερα το άνοιγμα νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην ελληνική περιφέρεια από κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων.

Πρόκειται για συνολικά τρία προγράμματα με προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δημόσια δαπάνη είναι τα 90 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Εξελίσσομαι 2009»

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο επιμέρους προγράμματα, το ένα εκ των οποίων απευθύνεται στις μεσαίες επιχειρήσεις και το δεύτερο στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, το «Εξελίσσομαι» αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των μεσαίων επιχειρήσεων – που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης – με στόχο την ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για νέες παραγωγικές υποδομές. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να:
• Ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά
• Ενσωματώσουν τεχνολογική ή / και μη τεχνολογική καινοτομία
• Αναπτύξουν νέα και πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες ή / και να διαφοροποιήσουν τα υπάρχοντα

Πρόγραμμα «Πρωτοτυπώ 2009»

Το πρόγραμμα «Πρωτοτυπώ 2009» αφορά τόσο τις υφιστάμενες Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, όσο και την ίδρυση από φυσικά πρόσωπα νέων Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα επιδιώκει την προώθηση της καινοτομίας ως βασικής παραμέτρου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και την διαφοροποίηση και αναγέννηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας, μέσα από την εμπορική αξιοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών.

Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα από την ίδρυση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μία πρωτότυπη ιδέα σε επιχειρηματική καινοτομία.

Πρόγραμμα «Μετοικώ»


Στόχοι του προγράμματος:
• Ανάπτυξη τοπικών οικονομιών μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων
• Ενθάρρυνση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την ελληνική περιφέρεια
• Αποκέντρωση επιχειρηματικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων και ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
Α. Υφιστάμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να μετεγκατασταθούν από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια
Β. Νέες επιχειρήσεις, που ιδρύονται στην περιφέρεια της χώρας από φυσικά πρόσωπα ηλικίας μέχρι 55 ετών, που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι μόνιμοι κάτοικοι των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v