Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα πρόθυρα της ύφεσης η ελληνική οικονομία

Προάγγελος ύφεσης η διολίσθηση (-0,2%) σε αρνητικό ρυθμό του ΑΕΠ για πρώτη φορά από το 1993. Αιτίες η "βουτιά" εξαγωγών και επενδύσεων αλλά και συνολικότερα η κόπωση στην οικοδομή και τη μεταποίηση.

Στα πρόθυρα της ύφεσης η ελληνική οικονομία
Προάγγελο της ύφεσης αποτελεί η διολίσθηση σε αρνητικό ρυθμό του ΑΕΠ της χώρας για πρώτη φορά από το 1993.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία κατέγραψε αρνητικό ρυθμό αύξησης 0,2% έναντι οριακής αύξησης 0,3% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν συνεχιστεί ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης και το τρίτο τρίμηνο του έτους, τότε και… επισήμως η χώρα μας εισέρχεται σε κατάσταση ύφεσης.

Το ανησυχητικό στοιχείο έγκειται στον ταχύ ρυθμό με τον οποίο διολισθαίνει η οικονομία προς την ύφεση, καθώς μόλις σε ένα εξάμηνο απώλεσε 2,6 μονάδες ανάπτυξης.

Στον αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης επέδρασαν η "βουτιά" των εξαγωγών και των επενδύσεων αλλά και συνολικότερα η κόπωση που εμφανίζει το σύνολο σχεδόν των τροφοδοτών της ανάπτυξης με αιχμή την οικοδομή και τη μεταποίηση.

Χαμηλή ζήτηση και απούλητα σπίτια συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την εικόνα της αγοράς και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα εξακολούθησε και στο πεντάμηνο του 2009, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον όγκο ο οποίος εμφανίζεται μειωμένος κατά 26,4%.

Στο εξάμηνο η μεταποίηση συρρικνώθηκε 12%, ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τον περασμένο Ιούνιο μειώθηκαν σε ποσοστά 28,2% και 20,7% αντιστοίχως.

Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται ανέφικτος ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% φέτος, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ ακυρώνεται και η πρόβλεψη για 0,5% με βάση το δυσμενές σενάριο.

Η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις τοποθετεί τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε αρνητικό πεδίο (-0,9%), ενώ το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του εκτιμά ότι φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με αρνητικό ρυθμό 1,7%.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας το τελευταίο διάστημα συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της οικονομίας, αν και… θέλει να πιστεύει ότι τελικά δεν θα πέσουμε κάτω από το μηδέν.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης συνεπάγεται αυτόματα πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, έως το τέλος του 2010, όπως απαιτεί η Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v