Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» από S&P για τη νέα κυβέρνηση

Τις προκλήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα αναδυθεί από την εκλογική διαδικασία της 4ης Οκτωβρίου περιγράφει η S&P, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη υποβάθμιση.

«Καμπανάκι» από S&P για τη νέα κυβέρνηση
Τις προκλήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση που θα αναδυθεί από την εκλογική διαδικασία της 4ης Οκτωβρίου περιγράφει αναλυτής του οίκου S&P, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχημένη αντιμετώπιση των προβλημάτων θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Όπως αναφέρει ο κ. Marko Mrsnik σε δηλώσεις του στο Reuters, «η βελτίωση της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών της χώρας είναι ύψιστη πρόκληση, καθώς η έλλειψη πειθαρχίας στις πρωτογενείς δαπάνες διαιωνίζει την κατάσταση του ελλείμματος».

«Μια ακόμη πρόκληση είναι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει επιδεινωθεί λόγω της επίμονης διαφοράς του πληθωρισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης και της διαφοροποίησης στο κόστος εργασίας».

Ωστόσο, ο αναλυτής περιγράφει και επιπρόσθετες προκλήσεις πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και έχουν σχέση με τις επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού στις συνταξιοδοτικές και υγειονομικές δαπάνες και ως εκ τούτου, στον προϋπολογισμό.

Αυτό, εάν δεν ελεγχθεί, τονίζει ο κ. Mrsnik, θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Όπως σημειώνει, δυστυχώς, κανένα από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχει περιγράψει πώς θα αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

«Πάνω από όλα, θα εξετάσουμε τη στρατηγική αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων από όποια κυβέρνηση εκλεγεί. Εάν υπάρξουν δομικές βελτιώσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους και μέτρα περιορισμού των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού, η αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να αναθεωρηθεί θετικά. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις και στην πιστοληπτική της αξιολόγηση», εξήγησε ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v