Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιανεμπόριο: Σφίγγουν το ζωνάρι οι εισηγμένες

Μαχαίρι στα έξοδα και σκέψεις για αναδιαρθρώσεις εξακολουθούν να είναι η βασική στρατηγική των επιχειρήσεων, που συνεχίζουν να περιορίζονται εκτιμώντας ότι και το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Λιανεμπόριο: Σφίγγουν το ζωνάρι οι εισηγμένες
Μαχαίρι στα έξοδα και σκέψεις για αναδιαρθρώσεις εξακολουθούν να είναι η βασική στρατηγική των επιχειρήσεων, που μετά την πρώτη αντίδραση στην κρίση συνεχίζουν να περιορίζονται εκτιμώντας ότι και το 2010 θα είναι δύσκολη χρονιά.

Αν μέχρι πρότινος η πτώση της ζήτησης και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά ροκάνιζαν τα αποθέματα των εταιρειών και περιόριζαν τις πολυτέλειές τους, σήμερα στα επιτελεία τους η γραμμή που περνάει υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές εξοικονομήσεις κόστους, αν δεν θέλουν να μπουν σε φάση συρρίκνωσης.

Όλοι κόβουν bonus, μισθούς και υπερωριακή εργασία, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ακόμη και μείωση μισθού από το σύνολο των εργαζομένων, προκειμένου να διασφαλιστεί το σύνολο των θέσεων εργασίας.

Αρκετές υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί εξωτερικά έχουν μεταφερθεί εσωτερικά στις επιχειρήσεις, αφήνοντας μεν έκθετο ένα μέρος της αγοράς υπηρεσιών, περιορίζοντας δε τα έξοδα. Οι δαπάνες marketing και διαφήμισης έχουν μειωθεί δραστικά και είτε τα μισθώματα ακινήτων υποχωρούν είτε οι επιχειρήσεις τα εγκαταλείπουν.

Οι προσπάθειες τώρα στρέφονται σε πιο δομικές αλλαγές, ώστε να μειωθούν όλα τα έξοδα λειτουργίας και διάθεσης, προκειμένου να διατηρηθεί υγιές το ταμείο τους, το οποίο καταγράφει σταθερή πτώση εσόδων.

* Ο όμιλος Sato προχώρησε σε περιορισμό εξόδων στο α΄ εξάμηνο, αλλά συνεχίζει να υποστηρίζει σχετικό πρόγραμμα που θα αποδώσει το 2010.
 
Ειδικότερα, παρουσίασαν πτώση οι δαπάνες της μητρικής κατά 3,575 ευρώ, ενώ σε συγκρίσιμη βάση και χωρίς τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες τα έξοδα μειώθηκαν κατά 6,616 εκατ. ευρώ (ποσοστό 30%). Από τις ήδη υλοποιούμενες ενέργειες αναμένεται να υπάρξουν ωφέλειες 8,5 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2010.

Οι μειώσεις επιτυγχάνονται σε όλες τις λειτουργίες και ιδιαίτερα όσον αφορά στη logistics χάρη και στο νέο κέντρο στην Ελευσίνα, ενώ ωφέλειες αναμένονται από τη μεταφορά της έδρας και των γραφείων της. Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές του ομίλου, γίνονται ενέργειες που υπολογίζεται να αποδώσουν ωφέλειες 1 - 1,2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2010.

* Εξοικονόμηση κόστους κατά 12% - 13% επί του τζίρου σε ετήσια βάση αναμένει και ο όμιλος Yalco μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης για τη δημιουργία νέου κέντρου logistics. O όμιλος αν και διαθέτει χαμηλές επισφάλειες ακολουθεί πολιτική περιορισμού των πιστωτικών του ορίων και ταυτόχρονα πιέζει τους προμηθευτές του για μεγαλύτερες εκπτώσεις και πίστωση.

Στις διάφορες ενέργειες περιορισμού κόστους η Yalco εντάσσει και τη μείωση των αποθεμάτων της προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες κατανάλωσης.

* Όσον αφορά στην αλυσίδα Ηλεκτρονική, η οποία δραστηριοποιείται σε τομέα λιανικής όπου οι τζίροι υποχωρούν κατά15% - 20%, τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης του πρώτου εννεαμήνου της χρήσης της ήταν χαμηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι 7% περίπου λόγω του ορθολογισμού των δαπανών σε κάθε επίπεδο.

Το μικτό περιθώριο κέρδους διατηρήθηκε σε διψήφια επίπεδα της τάξης του 21,3% σε ενοποιημένο επίπεδο, αν και παρουσιάζει σημάδια πίεσης λόγω των αυξημένων προσφορών.

Παραλλήλως, έχει μειώσει τον χρόνο πίστωσης, μέτρο το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις, αλλά θετικό στα αποτελέσματα λόγω της μείωση των χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων. Τέλος, ο στόχος της Ηλεκτρονικής είναι να μειώσει το stock εμπορευμάτων ασφαλείας στο επίπεδο των 65 ημερών από 80 ημέρες.

* Τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και του κόστους παραγωγής θέτει ως προτεραιότητα για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η διοίκηση της Κορρές.

Κατά το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης συγκρίσιμη βάση (χωρίς να συνυπολογίζονται τα μεγέθη της Φάρμακον Βορείου Ελλάδος και της District Two) πέτυχε να μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα κατά 14,8% (10,17 εκατ. ευρώ από 11,93 εκατ. ευρώ) και να εμφανίσει λειτουργικές ροές 3,26 εκατ. ευρώ, έναντι 0,38 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2008.

Παράλληλα, ο όμιλος «σφίγγει» την πιστωτική πολιτική προς τους πελάτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μικρότερη έκθεση σε τυχόν επισφάλειες, ενώ προωθεί την αναδιάρθρωση μέρους του δανεισμού (περίπου 30 εκατ. ευρώ) από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιτύχει εντός του Οκτωβρίου.

* Σε μεγαλύτερη μείωση εξόδων στοχεύει και ο όμιλος Βάρδα, που εκτιμά ότι η κρίση θα συνεχιστεί και το 2010. Συγκεκριμένα, στόχοι της εταιρείας για το 2009 είναι η σταθεροποίηση των πωλήσεων, η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τραπεζικών υποχρεώσεων και το πάγωμα του τραπεζικού δανεισμού.

Παράλληλα, η Βάρδας έχει ήδη προσαρμόσει την πολιτική αγορών της στο νέο περιβάλλον, στοχεύοντας και στη σταδιακή μείωση των αποθεμάτων της κατά 4 - 5 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στην περισσότερη μείωση των εξόδων της, διαπραγματευόμενη τόσο τη συγκράτηση των μισθωμάτων για τα καταστήματα του δικτύου της όσο και τη μείωση των εξόδων marketing και διαφήμισης.

** Αναδημοσίευση από το 601ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 25 - 29 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v