Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημιυπαίθριοι: Λύση με μεταφορά συντελεστή

"Πράσινη" και συνάμα "καθαρή" λύση στο ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλείσει παράνομα σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, τροποποιώντας ριζικά τη ρύθμιση περί τακτοποίησης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ημιυπαίθριοι: Λύση με μεταφορά συντελεστή
"Πράσινη" και συνάμα "καθαρή" λύση στο ζήτημα των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν κλείσει παράνομα σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, τροποποιώντας ριζικά τη ρύθμιση περί τακτοποίησης που έθεσε σε ισχύ το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ επί ηγεσίας του κ. Γιώργου Σουφλιά.

Με επικεφαλής την κ. Τίνα Μπιρμπίλη, το υπουργείο που έχει πλέον την ευθύνη της χωροταξίας ετοιμάζει ένα νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων αυθαιρεσιών, το οποίο από τη μία πλευρά θα επιλύει οριστικά την εκκρεμότητα των ημιυπαίθριων χωρίς να αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων (προσφυγές κτλ) και από την άλλη θα εξασφαλίζει την περιβαλλοντική ισορροπία που διαταράχθηκε με την παράνομη αλλαγή χρήσης αυτών των χώρων.

Η νέα ρύθμιση, για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν αποκλείεται να γίνει γνωστή εντός της εβδομάδας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που επεξεργάζεται το υπουργείο είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων μέσω διαδικασίας που θα μοιάζει με εκείνη της μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ελεύθερους χώρους - παλαιά κτίρια και εντός συγκεκριμένων περιοχών.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί η αύξηση των συντελεστών δόμησης, ζήτημα που έθετε νομικά εμπόδια, ενώ τα ακίνητα από τα οποία θα αφαιρείται η δυνατότητα δόμησης λόγω μεταφοράς του συντελεστή τους θα μπορούν να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου - πάρκα.

Μάλιστα, η χρηματοδότηση της αγοράς αυτών των ακινήτων θα γίνει με τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από το ειδικό τέλος που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες για τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που έχουν στην κατοχή τους.

Μικρότερη η επιβάρυνση;

Πάντως, δεν αποκλείεται το ειδικό αυτό τέλος να οριστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονται από την ισχύουσα ρύθμιση, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους υπόγειους χώρους που άλλαξαν χρήση.

Την προοπτική αυτή, εξάλλου, υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών με σχετικό υπόμνημα που απέστειλε προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, σημειώνοντας πως η εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι υπογείων που άλλαξαν χρήση θα πρέπει να είναι μικρότερο κατά 40% δεδομένου ότι το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού καθορίζει στο 60% της τιμής ζώνης την αξία των υπογείων.

Επισημαίνεται πως με τη ρύθμιση που βρίσκεται σήμερα σε ισχύ δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο ύψος του τέλους "τακτοποίησης" μεταξύ των υπέργειων και των υπόγειων χώρων με αλλαγή χρήσης.

Το ενδεχόμενο να είναι χαμηλότερο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες, αλλά κυρίως η νομική κατοχύρωσή τους μέσω της πραγματικής νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων εκτιμάται πως θα λειτουργήσουν θετικά σε ό,τι αφορά την προσέλευση των υπόχρεων στις πολεοδομίες της χώρας, κάτι που δεν πέτυχε η ρύθμιση Σουφλιά.

Τέλος σε νέες αυθαιρεσίες

Όμως, η ρύθμιση της εκκρεμότητας για τους ημιυπαίθριους δεν φαίνεται να είναι το κύριο ζήτημα που απασχολεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εξάλειψη του φαινομένου των πολεοδομικών αυθαιρεσιών.

Για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και για τη συνολική αναμόρφωση της πολεοδομικής νομοθεσίας (τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών, έλεγχοι από πολεοδομίες, κατεδαφίσεις νέων αυθαιρέτων κτλ), ώστε ο τομέας της δόμησης να τεθεί σε νέες βάσεις.

Στην προσπάθεια αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται πως έχει σύμμαχο το ΤΕΕ, το οποίο ζητά εδώ και καιρό ριζικές αλλαγές σε πολεοδομικά θέματα.

Σε δήλωσή του euro2day.gr ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννης Αλαβάνος αναφέρει πως είναι ορθή η απόφαση του υπουργείου να αλλάξει τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και προτείνει τη συμμετοχή των φορέων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο ζήτημα (ΣτΕ, ΤΕΕ, Δικηγορικός Σύλλογος), ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ακόμα πως είναι ανάγκη να λειτουργήσει στο εξής ένα αποτελεσματικό σώμα επιθεωρητών προκειμένου να αποτραπούν νέες πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Τι προέβλεπε η ρύθμιση Σουφλιά

Μέχρι σήμερα η "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων που άλλαξαν χρήση, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι από τον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, προέβλεπε τη δήλωση της αυθαιρεσίας στις κατά τόπους πολεοδομίες από τους ιδιοκτήτες και την καταβολή από αυτούς ενός ειδικού τέλους-εισφοράς.

Το τέλος "τακτοποίησης" ορίστηκε στο 10% της τιμής ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο επί το εμβαδόν του ημιυπαίθριου χώρου που κλείστηκε παρανόμως. Δηλαδή, για έναν ημιυπαίθριο που μετατράπηκε σε δωμάτιο, έχει εμβαδόν 12 τετραγωνικά μέτρα και βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης του μπορεί να τον "τακτοποιήσει" καταβάλλοντας εισφορά 1.320 ευρώ (110 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% της τιμής ζώνης επί 12 τ.μ. του ημιυπαίθριου χώρου).

Το ποσό αυτό μπορεί να εξοφληθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της εισφοράς με την πρώτη δόση ο υπόχρεος έχει έκπτωση 10%. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, μετά την εξόφληση του τέλους τακτοποίησης ο ημιυπαίθριος χώρος διατηρεί τη νέα του χρήση, ενώ ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν κινδυνεύει στο εξής με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης.

Επιπλέον, δεν οφείλονται αναδρομικά φόροι για μεταβιβάσεις του ακινήτου, εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί.

Η αγωνία των εργολάβων

Τη στιγμή που η πλειονότητα όσων διαθέτουν ημιυπαίθριους χώρους δεν δείχνει πρόθυμη να ενταχθεί στη ρύθμιση Σουφλιά, οι κατασκευαστές φαίνεται να ακολουθούν διαφορετικό δρόμο ώστε να... νομιμοποιήσουν εμμέσως τις παρανομίες στις νέες τους οικοδομές.

Για τον λόγο αυτό το τελευταίο διάστημα, ιδίως μετά την προτροπή-σύσταση της ομοσπονδίας τους μεσούσης της προεκλογικής περιόδου (στο οποίο είχε αναφερθεί το euro2day.gr στις 10 Σεπτεμβρίου), αρκετοί εργολάβοι έσπευσαν στις πολεοδομίες προκειμένου να δηλώσουν τους κλειστούς ημιυπαίθριους με στόχο να δημιουργήσουν τετελεσμένα και να αποτρέψουν την απόσυρση της ρύθμισης από τη νέα κυβέρνηση. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων από είκοσι πολεοδομικά γραφεία της χώρας, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν κατατεθεί σε αυτά 4.596 αιτήσεις "τακτοποίησης".

Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν, μάλιστα, πως επειδή με μία αίτηση από έναν ιδιοκτήτη μπορούν να δηλωθούν δύο, τρεις ή και περισσότερες αυθαιρεσίες, ο αριθμός των ακινήτων που αντιστοιχούν στις 4.596 αιτήσεις ξεπερνά τις 10.000. "Επίσης, αν ληφθεί υπόψη ότι τα πολεοδομικά γραφεία στη χώρα μας είναι εκατοντάδες, συνεπάγεται ότι τα ακίνητα για τα οποία έχουν γίνει ανάλογες αιτήσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες", αναφέρει η ομοσπονδία που προφανώς κατάφερε να πετύχει τον στόχο της αφού το θέμα των ημιυπαίθριων είναι το πρώτο με το οποίο θα καταπιαστεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος που παρεμπιπτόντως έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν ήδη προβεί σε δήλωση "τακτοποίησης".

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v