ΤΕΕ: Στην Πάφο το 16ο Συνέδριο Σκυροδέματος

Το 16ο Συνέδριο Σκυροδέματος, που οργανώνεται από το ΤΕΕ και το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), αρχίζει την Τετάρτη (21/10) στην Πάφο.

ΤΕΕ: Στην Πάφο το 16ο Συνέδριο Σκυροδέματος
Το 16ο Συνέδριο Σκυροδέματος, που οργανώνεται από το ΤΕΕ και το Ελληνικό Τμήμα Σκυροδέματος, σε συνεργασία με το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), αρχίζει την Τετάρτη (21/10) στην Πάφο (ξενοδοχείο Coral Beach).

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό, τα Συνέδρια Σκυροδέματος έχουν καταστεί θεσμός με διεθνή απήχηση και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο των ακαδημαϊκών, όσο και των διπλωματούχων μηχανικών παραγωγής έργων, καθώς οι ανακοινώσεις που γίνονται κατά την τριήμερη διάρκειά τους, συνιστούν την καλύτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα του σκυροδέματος.

Παράλληλα με το Συνέδριο οργανώνεται, στον ίδιο χώρο και τις ίδιες ημέρες έκθεση δομικών υλικών, τεχνικών βιβλίων και υπολογιστών.

Κατά το εφετινό Συνέδριο οι εργασίες που θα ανακοινωθούν στη διάρκεια 31 συνεδριών οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα σε 4 αίθουσες, ξεπερνούν τις 220, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχουν η εναρκτήρια συνεδρία, καθώς και το κλείσιμο με τη διατύπωση των συμπερασμάτων.

Η θεματολογία των Συνεδριών είναι: Διαστασιολόγηση Κατασκευών (2), Συμπεριφορά Κατασκευών (3), Αντισεισμικός Σχεδιασμός (9) ο οποίος χωρίστηκε σε επιμέρους θεματολογία για την ευχερέστερη επιλογή παρακολούθησης από τους Συνέδρους, Επισκευές και Ενισχύσεις (3), Τεχνολογία Σκυροδέματος (6) που και αυτή χωρίστηκε σε επιμέρους θεματολογία, Χάλυβες (1), Προκατασκευή (2), Σκυρόδεμα και Περιβάλλον (1), και Παρουσίαση Έργων (1). Επίσης θα υπάρξει μια Ειδική Συνεδρία σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική και Κυπριακή Πλατφόρμα για την Κατασκευή με τίτλο Αειφόρος Κατασκευή.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται 6 γενικές εισηγήσεις και 17 ειδικές εισηγήσεις από διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ομιλητές. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις γενικές εισηγήσεις που αντικατοπτρίζουν τις νέες τάσεις παγκοσμίως και τα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους μηχανικούς σήμερα.
 
Ειδικότερα:

Ο καθ. Μ. Φαρδής και Πρόεδρος της fib, στην εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου με τίτλο «Οι Κανονισμοί στα Χρόνια της Παγκοσμιοποίησης», περιγράφει τις εξελίξεις στη διαδικασία και το περιεχόμενο των Κανονισμών Σχεδιασμού ή εκτέλεσης έργων από σκυρόδεμα, οι οποίοι έχουν πλέον τη μορφή Διεθνών προτύπων (ISO), ή εναρμονισμένων Ευρωπαϊκών Προτύπων (EN).

Ο καθ. Dr M. Κωνσταντίνου, από τις ΗΠΑ, θα παρουσιάσει συστήματα σεισμικής μόνωσης και τις νέες εξελίξεις τους, ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μια σεισμική χώρα όπως είναι η Ελλάδα. Θα παρουσιαστούν εφαρμογές αυτής της τεχνικής σε γέφυρες, κτίρια, δεξαμενές υποδοχής υγρών και θαλάσσιες πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση αυτής της Τεχνολογίας για ενίσχυση κατασκευών από σκυρόδεμα.

Ο καθ. Chris Burgoyne, Διευθυντής του Τομέα Δομοστατικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην ομιλία του με τίτλο «Η Απεικόνιση του Σκυροδέματος με Μαγνητική Τομογραφία», θα αναπτύξει μια καινούργια και πολλά υποσχόμενη μη καταστρεπτική μέθοδο για την απεικόνιση της σκλήρυνσης του σκυροδέματος, της διάβρωσης του χάλυβα, της ρηγμάτωσης του σκυροδέματος. Με αυτό τον τρόπο απεικονίζεται το σώμα του ανθρώπου, γιατί όχι και το σώμα των κατασκευών από σκυρόδεμα, αναρωτιέται ο ομιλητής;

Ο καθ. Koji Sakai, από την Ιαπωνία, στην ομιλία του με τίτλο «Ο ρόλος της βιομηχανίας σκυροδέματος στην αειφορία των κατασκευών», θα επικεντρωθεί στο στοίχημα της κοινωνίας του 21ου αιώνα που είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στις καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στις δραστηριότητες της κατασκευαστικής βιομηχανίας του σκυροδέματος, ώστε και αυτή να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Dr Helmut Wenzel, από την Αυστρία, στην ομιλία του με τίτλο «Προσδιορισμός της ηλικίας και της απομένουσας ζωής του σκυροδέματος μέσω επί τόπου συσκευών παρακολούθησης», θα παρουσιάσει μια καινοτόμο μέθοδο επιτόπου εκτίμησης της αντοχής κατασκευών και των πιθανών ανεπαρκειών τους έναντι φορτίσεων λειτουργίας αλλά κυρίως έναντι σεισμικών φορτίσεων.

Η μέθοδος αυτή, καθώς και εκείνη του καθ. Chris Burgoyne, αποκτούν ιδιαίτερη αξία σε μια εποχή όπου ο στόχος της κατασκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνον η κατασκευή νέων έργων, αλλά και η συντήρηση και η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων που αποτελούν μεγάλο μέρος του δομικού πλούτου κάθε χώρας. Το θέμα αυτό αναπτύσσεται στο Συνέδριο και σε 2 Ειδικές Εισηγήσεις (Τρέζος, Καραβεζύρογλου).

Επίσης, βασικό Θέμα του Συνεδρίου είναι η υποχρεωτική εφαρμογή των Ευρωκωδίκων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης από το Μάρτιο του 2010. Σχετικά με την Εφαρμογή τους παρουσιάζονται πολλές εργασίες.

Ο αριθμός των εργασιών σχετικά με τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό Κατασκευών (9 συνεδρίες από τις συνολικά 31) αποδεικνύει ότι το θέμα αυτό απασχολεί την Ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια και τους Έλληνες ερευνητές. Το θέμα αναπτύσσεται σε μια Γενική Εισήγηση (Κωνσταντίνου) και σε 5 Ειδικές Εισηγήσεις (Καραμπίνης, Τσουκαντάς, Τέγος, Χρυσοστόμου, Λιώλιος).

«Σκυρόδεμα και Περιβάλλον» είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο το οποίο θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο. Αναπτύσσεται σε μια Γενική Εισήγηση (Sakai) και σε 3 Ειδικές Εισηγήσεις (Μοροπούλου, Παπαδόπουλος, Κανιτάκη).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v