Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευαστικές: Κοινό μέτωπο κατά της κρίσης

Κοινό μέτωπο με στόχους την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την αποτροπή της επιπλέον αποδυνάμωσής τους θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν οι τεχνικές εταιρίες της 6ης εργοληπτικής κατηγορίας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευαστικές: Κοινό μέτωπο κατά της κρίσης
Κοινό μέτωπο με στόχους την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και την αποτροπή της επιπλέον αποδυνάμωσής τους, εξαιτίας της γιγάντωσης των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που σταδιακά αυξάνουν τα μερίδιά τους στην πίτα των έργων υποδομής σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων του κλάδου, θα επιχειρήσουν να συγκροτήσουν οι τεχνικές εταιρίες της 6ης εργοληπτικής κατηγορίας.

Με πρωτοβουλία και πρόσκληση της εισηγμένης ΕΚΤΕΡ και του προέδρου της κ. Αθανάσιου Σίψα πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση των επικεφαλής των τεχνικών εταιριών 6ης τάξης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις τους και κυρίως θα αναζητηθούν τρόποι αποτελεσματικής επίλυσής τους.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και οι 38 κατασκευαστικές που κατέχουν πτυχίο 6ης τάξης, μεταξύ αυτών και οι εταιρίες Παντεχνική, Τομή, ΕΤΕΘ και Τέρνα Ενεργειακή που αποτελούν θυγατρικές των τριών μεγάλων ομίλων Ελλάκτωρ (οι δύο πρώτες), J&P Άβαξ και ΓΕΚ Τέρνα αντίστοιχα.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν στη σημερινή συνάντηση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι των τεσσάρων αυτών εταιριών. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ενώ οι εταιρίες 6ης τάξης συμμετέχουν μαζί με εκείνες της ανώτερης εργοληπτικής κατηγορίας (7η τάξη) στον ΣΤΕΑΤ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων) εντούτοις η συνάντηση δεν γίνεται με πρωτοβουλία του συνδέσμου.

Νέα έργα, πληρωμές οφειλών και συγχωνεύσεις

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση των "μικρών" του κλάδου θα στραφούν κυρίως γύρω από την ανάγκη άμεσης δημοπράτησης έργων μικρής και μεσαίας κλίμακας του προγράμματος ΕΣΠΑ αλλά και την κατά το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των οφειλών του Δημοσίου.

Τα στελέχη των εταιριών 6ης τάξης θα επιδιώξουν να βρουν κοινή συνισταμένη με σκοπό να προωθήσουν αποτελεσματικά τα αιτήματά τους στην Πολιτεία, γεγονός που αδυνατούν να πράξουν σήμερα λόγω της πολυδιάσπασής τους.

Μάλιστα, μεταξύ των προτάσεων που θα διατυπωθούν στη συνάντηση, όπως τουλάχιστον αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται και η προοπτική συνένωσης δυνάμεων μεταξύ των εταιριών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι συγχωνεύσεις δεν θα έχουν ως στόχο τη δημιουργία νέων σχημάτων στην ανώτερη εργοληπτική κατηγορία (χωρίς, όμως, να αποκλείεται μια τέτοια εξέλιξη σε ορισμένες περιπτώσεις), αλλά κατά κύριο λόγο θα στοχεύουν στη σύσταση λιγότερων και ισχυρότερων εταιριών 6ης τάξης του ΜΕΕΠ.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v