Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημιυπαίθριοι: Ένας γρίφος για... γερούς λύτες

Περιπλέκεται η προσπάθεια για τη διευθέτηση του προβλήματος των ημιυπαίθριων καθώς το ΣτΕ απεφάνθη ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 είναι αντισυνταγματική.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ημιυπαίθριοι: Ένας γρίφος για... γερούς λύτες
Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο η προσπάθεια για τη διευθέτηση του προβλήματος των ημιυπαίθριων χώρων καθώς η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων που ανεγέρθηκαν μετά το 1983 -επομένως και των ημιυπαίθριων που μετατράπηκαν σε πλήρως στεγασμένους χώρους- είναι αντισυνταγματική.

Επίσης, η απόφαση επισημαίνει πως τα αυθαίρετα αυτά, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης.

Η απόφαση αυτή, η οποία έγινε γνωστή δύο μέρες μετά την αναστολή εφαρμογής της ρύθμισης Σουφλιά για την "τακτοποίηση" των ημιυπαίθριων χώρων, φαίνεται να δικαιολογεί απόλυτα το χρονικό περιθώριο των έξι μηνών που ζήτησε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη για να εξεταστεί το θέμα από μηδενική βάση.

Σημειώνεται πως η εξάμηνη αυτή προθεσμία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των παραγόντων της αγοράς ακινήτων και κυρίως των κατασκευαστών που κάνουν λόγο "για κίνηση που δίνει τη χαριστική βολή στην κτηματαγορά" και ζητούν από το υπουργείο να επισπεύσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε νέα ρύθμιση το συντομότερο δυνατό.

Εκτεθειμένοι οι "τακτοποιημένοι"

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόθεση της κ. Μπιρμπίλη είναι η όποια ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους να είναι νομικά και συνταγματικά κατοχυρωμένη και να μην προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θεωρητικά θα επιλύσει, το οποίο όπως φαίνεται έκανε τελικά η "τακτοποίηση" Σουφλιά: όσοι δήλωσαν το παράνομο κλείσιμο των ημιυπαίθριων χώρων της κατοικίας τους πλήρωσαν ένα σημαντικό ποσό, δεν εξασφάλισαν τη διευθέτηση του προβλήματος, ενώ είναι πλέον εκτεθειμένοι αφού γνωστοποίησαν την αυθαιρεσία τους.

Φυσικά, η απόφαση του ΣτΕ δεν σημαίνει πως το 1,5 εκατομμύριο των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων θα κατεδαφιστεί, αφού κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει και παράλληλα θα προκαλέσει σφοδρή κοινωνική αντίδραση.

Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να αναθεωρήσει εκ βάθρων την πολεοδομική νομοθεσία της χώρας και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, ώστε μεταξύ άλλων να είναι δυνατή η διευθέτηση της εκκρεμότητας των ημιυπαίθριων χώρων, χωρίς αυτό να προσκρούει σε νόμο και στο Σύνταγμα.

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου και θα συζητήσει διεξοδικά με φορείς όπως το ΤΕΕ, είναι η δυνατότητα νομιμοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων μέσω ενός συστήματος μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα αφαιρείται από δομήσιμα οικόπεδα ή παλαιά προς κατεδάφιση κτίρια τα οποία θα μετατρέπονται στη συνέχεια σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο