Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγές κατά έκτακτης εισφοράς από εισηγμένες

"Δικαίωμα" στην αποδοχή έκτακτης εισφοράς από τον ΣΕΒ λένε ήδη επιχειρήσεις. Πού δημιουργείται πρόβλημα cash flow. Εξετάζουν προσφυγές όσες είχαν υψηλά έκτακτα κέρδη πέρυσι, αλλά και όσες γύρισαν από κέρδη σε ζημίες.

Προσφυγές κατά έκτακτης εισφοράς από εισηγμένες
Μπορεί η ηγεσία του ΣΕΒ να συναινεί στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων για το 2008, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με όσες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν τη λυπητερή.

Η πλειονότητα των μεγάλων εταιριών, όσο και αν δεν... τρελαίνεται από ενθουσιασμό για το έκτακτο χαράτσι, δεν πρόκειται να αντιδράσει, αντιλαμβανόμενη την οικονομική, πολιτική και κυρίως την κοινωνική συγκυρία.

Η φαρμακερή κριτική, βέβαια, έχει ξεκινήσει. Και εστιάζει στην απουσία στόχευσης του μέτρου.

Η κυβέρνηση, λένε ορκωτοί και επιχειρηματίες, φορολογεί τα κέρδη για να μοιράσει ένα εφάπαξ επίδομα αλληλεγγύης.

Ούτε τη ρευστότητα τονώνει μεσοπρόθεσμα ούτε τη ζήτηση, ενώ από την άλλη μειώνει τα κεφάλαια που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγηθούν για επενδύσεις.

Πέραν όμως της κριτικής ανακύπτουν δύο σοβαρά θέματα:

Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που εμφάνισαν έκτακτα κέρδη πέρυσι; Και τι θα γίνει με τις εταιρίες που παρουσίασαν λειτουργικά κέρδη το περασμένο έτος, αλλά βαρύνονται από μεγάλες ζημίες φέτος;

Και τα δύο αφορούν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, η τόνωση της οποίας είναι και "σημαία" για την κυβέρνηση.

Τι θα κάνει, για παράδειγμα, η Πόρτο Καρράς, η οποία εμφάνισε πέρυσι 177,7 εκατ. ευρώ προ φόρων κέρδη λόγω υπεραξίας από αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων;

Αν πρέπει να πληρώσει, χοντρικά, έκτακτη εισφορά 17 εκατ. ευρώ για κέρδη που ποτέ δεν πέρασαν από το ταμείο της και είναι μόνο λογιστικά, θα ζοριστεί σημαντικά.

Και αν η Πόρτο Καρράς είναι υπερβολική περίπτωση, υπήραν πολλές άλλες εισηγμένες που πέρυσι εμφάνισαν μη λειτουργικά κέρδη και φέτος έχουν ζημίες, όπως η Χ.Κ. Τεγόπουλος, η οποία πούλησε το 2008 τη Χρυσή Ευκαιρία, ή εταιρίες που έγραψαν απλώς υψηλά έκτακτα κέρδη (Τηλέτυπος) λόγω πώλησης συμμετοχών.

Επιπλέον, υπάρχουν και εταιρίες που εμφάνισαν υψηλά κέρδη από επιστροφές κεφαλαίου από θυγατρικές (π.χ. Frigoglass) και τα κέρδη από επιστροφές δεν φορολογούνται.

Τέλος, η πιο σημαντική κατηγορία είναι οι επιχειρήσεις με υψηλά λειτουργικά κέρδη πέρυσι και ζημίες φέτος όπως η Σιδενόρ ή σημαντικά μειωμένα κέρδη.

Τα λεφτά που καλούνται να πληρώσουν ως έκτακτη εισφορά θα λείψουν από το κεφάλαιο κίνησής τους σε μια δυσχερή συγκυρία.

Γι' αυτό και κάποιες περιμένουν τις διευκρινίσεις που θα δώσει το υπουργείο και το πώς θα διαμορφωθούν οι οριστικές διατάξεις, προετοιμάζοντας ήδη για καλό και για κακό προσφυγές εναντίον του μέτρου

Σημειώνεται πως κατά τον τελευταίο χρόνο οι εισηγμένες έδιωξαν περισσότερους από 3.000 εργαζομένους προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους και να αντεπεξέλθουν στο νέο περιβάλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v