Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2010 οι καλύτερες μέρες για μεταλλουργίες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για κάπως καλύτερα πράγματα επικρατεί στον κλάδο της μεταλλουργίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, που κανένας παράγοντας της αγοράς δεν θα θέλει να θυμάται...

Το 2010 οι καλύτερες μέρες για μεταλλουργίες
* Οι αποδόσεις των μεταλλουργικών εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Συγκρατημένη αισιοδοξία για κάπως καλύτερα πράγματα επικρατεί στον κλάδο της μεταλλουργίας σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, που κανένας παράγοντας της αγοράς δεν θα θέλει να θυμάται...
 
Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες του συγκεκριμένου χώρου στο εννεάμηνο καταγράφουν πολύ μεγάλες ζημίες και όλα δείχνουν πως το τελευταίο τρίμηνο δεν εξελίσσεται και πολύ καλύτερα.

Τα φετινά «χτυπήματα» ήταν πολλά, ξεκινώντας από την πτώση της ζήτησης (λόγω της οικονομικής κρίσης), την καταβαράθρωση των τιμών των μετάλλων (τάσεις σταθεροποίησης από τον Μάιο και μετά) και την πίεση των περιθωρίων κέρδους, λόγω του οξυμένου ανταγωνισμού.

Με σημείο εκκίνησης δηλαδή το «χειρότερα δεν γίνεται», σε λίγες ημέρες αρχίζει η νέα οικονομική χρήση και οι προσδοκίες που διαμορφώνονται στις μεταλλουργικές επιχειρήσεις είναι συγκρατημένα αισιόδοξες.

Αρχικά μάλιστα, η αισιοδοξία ήταν μεγαλύτερη, όμως η μακροοικονομική εκτροπή της χώρας, σε συνδυασμό με κάποια μηνύματα που λαμβάνονται από τα Βαλκάνια, έριξε ακόμη χαμηλότερα τους ήδη συγκρατημένους τόνους.

* Στη ΣΙΔΕΝΟΡ οι πωλήσεις χάλυβα στο εννεάμηνο ήταν κατά 24% μειωμένες σε σχέση με πέρυσι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citigroup οι φετινές ζημίες θα διαμορφωθούν στα 51 εκατ. ευρώ!

Τα πράγματα μάλιστα θα ήταν ακόμη χειρότερα αν δεν είχαμε τη σαφώς ικανοποιητική πορεία της θυγατρικής Σωληνουργεία Κορίνθου, της οποίας όμως το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων έχει περιοριστεί στα 160 εκατ. ευρώ και αναμένεται να σημειώσει χειρότερες επιδόσεις μέσα στο 2010.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο όγκος των πωλήσεων προϊόντων για τη ΣΙΔΕΝΟΡ θα παραμείνει στάσιμος το 2010 και μάλιστα: α) με την παραδοχή ότι θα έχουμε μεγαλύτερα μερίδια σε αγορές του εξωτερικού και β) αφού στο πρώτο μισό του επόμενου έτους δούμε μεγαλύτερη μείωση.

Η όποια ανάκαμψη δηλαδή υπολογίζεται στο δεύτερο μισό του 2010. Με δεδομένο μάλιστα πως ο όγκος εργασιών του ομίλου επηρεάζεται σημαντικά από την οικοδομική δραστηριότητα, υπάρχουν και κάποιες εκτιμήσεις που θεωρούν την παραπάνω πρόβλεψη αισιόδοξη...

Αυτό όμως που αναμένεται να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις του 2010 δεν είναι η ζήτηση αλλά η άνοδος της τιμής του χάλυβα και των αντίστοιχων προϊόντων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα (αρνητικά φέτος) περιθώρια κέρδους. Έτσι, η Citigroup προβλέπει ότι η ΣΙΔΕΝΟΡ θα επιστρέψει το επόμενο έτος στην κερδοφορία με επίδοση γύρω στα 13 εκατ. ευρώ.

* Στον κλάδο επεξεργασίας προϊόντων χάλυβα δραστηριοποιούνται τέσσερις εισηγμένες εταιρείες στη Σοφοκλέους: ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Μπήτρος και Αφοί Κορδέλλου. Η κατακόρυφη πτώση στην τιμή του χάλυβα, σε συνδυασμό με πτωτική ζήτηση, οδήγησε τις επιχειρήσεις σε «εφιαλτικά» αποτελέσματα κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ενώ έκτοτε παρουσιάζονται κάποιες τάσεις βελτίωσης, χωρίς όμως η «κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων» να ξεκινάει από «συν».

Σε ό,τι αφορά το 2010, οι παράγοντες του κλάδου περιμένουν καλύτερα περιθώρια λόγω της σταθεροποίησης της τιμής του μετάλλου -ή και ανόδου που αναμένουν οι περισσότεροι- και αυτό θα βοηθήσει σημαντικά. Μάλιστα, η Έλαστρον έχει αρχίσει να αυξάνει κάπως τα αποθέματά της, θέλοντας να κερδίσει από το σενάριο ανόδου των τιμών.

Πάντως, τόσο ο γενικός διευθυντής της ΣΙΔΜΑ, κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, όσο και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Έλαστρον, κ. Στέλιος Κουτσοθανάσης, συνδυάζουν τη ζήτηση με το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων και με την υλοποίηση κάποιων ιδιωτικών projects, όπως για παράδειγμα το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Ο κ. Κουτσοθανάσης, βέβαια, προέβλεψε ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία θα ξεκινήσει από το δεύτερο μισό του 2010.

* Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας -μετά τις μεγάλες φετινές ζημίες- επικρατεί επίσης και στον κλάδο της διέλασης αλουμινίου, στον οποίο δραστηριοποιούνται οι εισηγμένες Αλουμύλ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Alco Hellas και ΕΤΕΜ (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ). Ένας από τους παράγοντες αισιοδοξίας είναι η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» όπου επιδοτούνται οι αλλαγές κουφωμάτων.
 
Ενδεικτική ενδεχομένως να είναι η επίσημη ανακοίνωση της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ σχετικά με όσα αναμένει στο μέλλον: «Προσδοκούμε πρόσθετη παραγγελιοληψία από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό η οποία θα αφορά στα νέα πιστοποιημένα συστήματα αλουμινίου που απευθύνονται στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάρκων και συναφών εγκαταστάσεων. Ήδη, κατά το τέταρτο τρίμηνο υπάρχει σημαντική αύξηση από το εξωτερικό λόγω της σταδιακής ανάκαμψης των αγορών».

* Οι αποδόσεις των μεταλλουργικών εταιριών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 613ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 18-22 Δεκεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v