Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εταιρίες ακινήτων:Μειώνουν οι εκτιμητές τις αξίες

Για μέση υποτίμηση της αξίας των ακινήτων των εισηγμένων εταιριών real estate κατά 10% κάνουν λόγο οι αναλυτές. "Ψαλίδι" στα discounts, τα οποία όμως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Εταιρίες ακινήτων:Μειώνουν οι εκτιμητές τις αξίες
** Τα discounts των εισηγμένων εταιριών ακινήτων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

"Δεν θα εκπλαγώ αν δω στα αποτελέσματα της 31ης Δεκεμβρίου των εισηγμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ακινήτων μέση υποτίμηση της αξίας των ακινήτων τους κατά 10% από τους αρμόδιους εκτιμητές».

Αυτό δήλωσε στον «Μ» στέλεχος της αγοράς, υπενθυμίζοντας ότι απομειώσεις στις εύλογες αξίες των ακινήτων είχαν γίνει και στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους από όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως επίσης κι ότι κάθε ακίνητο αποτελεί ξεχωριστή υπόθεση και θα πρέπει να κρίνεται ξεχωριστά.

Αν μάλιστα συνεκτιμηθεί το γεγονός πως για διάφορους λόγους υπήρξαν και ακίνητα των οποίων η εύλογη αξία σημείωσε άνοδο, τότε προκύπτει ότι η μέση πτωτική προσαρμογή (λόγω της οικονομικής κρίσης) των αποτιμήσεων των ακινήτων στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων του χώρου θα είναι ακόμα πιο μεγάλη.

Το ίδιο στέλεχος, μάλιστα, συμπλήρωσε: «Οι εταιρείες του κλάδου, ακόμα και να μπορούσαν, δεν έχουν κανέναν λόγο να φουσκώσουν τις αξίες των ακινήτων τους. Πρώτα απ’ όλα, γιατί το κλίμα στο χρηματιστήριο είναι αρνητικό και, δεύτερον, διότι οι εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις διαπραγματεύονται με μεγάλο discount, σε αντίθεση με τις περισσότερες από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού, οι οποίες εμφανίζουν premium έναντι της καθαρής αξίας του ενεργητικού τους (NAV)».

Η αλήθεια είναι πως με βάση τις κεφαλαιοποιήσεις των εταιρειών του κλάδου και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων τους στις 30/9/2009 (βλέπε σχετικό πίνακα) η Alpha Αστικά Ακίνητα και η MIG Real Estate διαπραγματεύονταν με discount γύρω στο 17%, ενώ οι αντίστοιχοι δείκτες ήταν 29,8% για τη Lamda Development, 36,7% για τη Eurobank Properties, 42,1% για την Trastor και 83,8% για την Pasal Development.

Όσο λοιπόν και να ψαλιδιστούν οι εύλογες αξίες των ακινήτων στις λογιστικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου του 2009 (άρα και τα ίδια κεφάλαια), το μέσο ύψος του discount των επιχειρήσεων θα διατηρηθεί, σε κάθε περίπτωση, σε υψηλά επίπεδα.

Οι υποστηρικτές επίσης του κλάδου θεωρούν ότι οι μερισματικές αποδόσεις που προσφέρουν οι τέσσερις από τις εισηγμένες του συγκεκριμένου χώρου (πλην της Lamda Development, της Pasal Development και της Μπάμπης Βωβός, που ως εταιρείες real estate δεν διανέμουν μέρισμα) είναι πολύ ισχυρές και το τρέχον έτος ενδέχεται να προσεγγίσουν ακόμη και το 10%!

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν λείπουν και εκείνοι που κρατούν κάποιες επιφυλάξεις για τις μετοχές του κλάδου.

Συγκεκριμένα, χρηματιστηριακοί αναλυτές αναγνωρίζουν μεν το υψηλό discount των τίτλων των εταιρειών του κλάδου, όμως φοβούνται πως μέσα στο 2010 οι εταιρείες θα αναγκαστούν να προχωρήσουν και σε νέες απομειώσεις, ιδίως στην περίπτωση που ζήσουμε στην Ελλάδα το φαινόμενο των πτωχεύσεων επιχειρήσεων οι οποίες διαθέτουν εκτεταμένα δίκτυα πωλήσεων.

Επιπρόσθετα, για τις ΑΕΕΑΠ εκφράζεται ο φόβος μήπως μέσα από το δρομολογούμενο φορολογικό νομοσχέδιο τα μερίσματα των εταιρειών του κλάδου δεν εξαιρεθούν από την κυβερνητική πρόταση για ένταξή τους στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων. 


* Αναδημοσίευση από το 619ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 29 Ιανουαρίου - 2 Φεβρουαρίου 2010.

** Τα discounts των εισηγμένων εταιριών ακινήτων δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v