Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομολογιακά δάνεια επιλέγουν οι εταιρίες τροφίμων

Mε στόχους την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, η μία μετά την άλλη οι εταιρείες στρέφονται στη λύση της σύναψης ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ομολογιακά δάνεια επιλέγουν οι εταιρίες τροφίμων
Mε στόχους την αναδιάρθρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας, η μία μετά την άλλη οι εταιρείες στρέφονται στη λύση της σύναψης ομολογιακών και κοινοπρακτικών δανείων.

Την ίδια ώρα, τους προσεχείς μήνες αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων, ως αναπόφευκτο αντιστάθμισμα όλων των παραγόντων που συνηγορούν στην αύξηση του κόστους για τις τράπεζες, πέραν του ήδη υψηλού κόστους δανεισμού, λόγω και των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις τα επιτόκια για ποσά άνω των 100.000 ευρώ έχουν ανέβει κατά 0,40 μονάδα, τα spreads στα επιχειρηματικά δάνεια έχουν αυξηθεί, ενώ δεν αποκλείεται εντός των προσεχών μηνών τα επιτόκια χορηγήσεων στις ελληνικές τράπεζες να αυξηθούν κατά 0,80 μονάδα. Αυξήσεις που όπως όλα δείχνουν θα εστιαστούν κυρίως στην επιχειρηματική πίστη.

Ειδικότερα:

* Η Coca Cola 3E τον Δεκέμβριο προχώρησε στη σύναψη νέου τριετούς κοινοπρακτικού δανείου ύψους 500.000.000 ευρώ, με κοινοπραξία 12 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δανειολήπτης είναι η Coca Cola HBC Finance B.V. και ως εγγυητές τίθενται η Coca Cola 3Ε Α.Ε. και η Coca Cola HBC Finance Plc.

Το νέο κοινοπρακτικό δάνειο αντικαθιστά το υπάρχον της εταιρείας, των 600.000.000 ευρώ, το οποίο είχε συναφθεί την 1η Αυγούστου 2005. Το κοινοπρακτικό δάνειο θα είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει γενικούς επιχειρησιακούς σκοπούς.

Οι 12 επιλεγμένοι κύριοι συμμετέχοντες του νέου δανείου είναι οι: Alpha Bank, Bank of America, Bank of Ireland, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo, National Bank of Greece, Raiffeisen Zentralbank, Societe Generale και The Royal Bank of Scotland.

Σημειώνεται επίσης ότι τον Νοέμβριο του 2009 η Coca Cola 3E εξέδωσε επταετές ομόλογο ύψους 300 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από την έκδοση του ομολόγου χρησιμοποιήθηκαν κατά ένα μέρος για τη χρηματοδότηση της επιστροφής κεφαλαίου και θα επιτρέψουν στην εταιρεία να διευρύνει το χρονικό εύρος δανεισμού της. Με βάση τα στοιχεία εννεαμήνου, τα μακροπρόθεσμα δάνεια της επιχείρησης έφθασαν τα 1.813,5 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα τα 258,7 εκατ. ευρώ.

* Η Creta Farm προχώρησε στην έκδοση δύο ομολογιακών δανείων, ύψους 5 εκατ. ευρώ έκαστο. Τα δάνεια είναι οκταετούς διάρκειας και θα χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της και τη μετατροπή του σε μακροπρόθεσμο.

Σημειώνεται πως στο εννεάμηνο ο μακροπρόθεσμος δανεισμός της εταιρείας ανερχόταν σε 27,87 εκατ. ευρώ και ο βραχυπρόθεσμος σε 55,66 εκατ. ευρώ.

* Σε έκδοση ομολογιακού δανείου προχωρεί και η Π.Γ. Νίκας, καθώς η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της, που συγκλήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2009, αποφάσισε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 55 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η γενική συνέλευση ενέκρινε την από τις 19/6/2009 απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης για έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου ύψους έως 55 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν στο σύνολό τους από ιδιωτική τοποθέτηση, καθώς και την από την 1η/12/2009 απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Σκοπός του δανείου είναι η αναδιάρθρωση του τρέχοντος βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο.

* Και η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι από κοινού με τη θυγατρική της στις ΗΠΑ Fage USA Dairy Industry θα προχωρήσει στην έκδοση ομολογιακού δανείου, ύψους μέχρι 150 εκατ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση μέρους του υφιστάμενου μακροπρόθεσμου δανεισμού, συμπεριλαμβανομένων και 20 εκατ. ευρώ από προηγούμενο ομολογιακό (συνολικού ύψους 130 εκατ.), που λήγει το 2015. Επίσης, μέρος του νέου ομολογιακού θα διατεθεί και για την κάλυψη άλλων δαπανών, όπως οι κεφαλαιακές.

* Αναδημοσίευση από το 620ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 5 - 9 Φεβρουαρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v