Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλάδος χάλυβα: Βαραίνει το κλίμα για εισηγμένες

Με έντονο σκεπτικισμό βλέπουν οι εταιρίες επεξεργασίας χάλυβα και σιδήρου τη φετινή χρονιά, έπειτα από ένα 2009 που καμιά εξ αυτών δεν θα ήθελε να επαναληφθεί στο μέλλον. Η τιμή του μετάλλου και οι εξελίξεις στην Κίνα.

Κλάδος χάλυβα: Βαραίνει το κλίμα για εισηγμένες
Με έντονο σκεπτικισμό βλέπουν οι εταιρίες επεξεργασίας χάλυβα και σιδήρου τη φετινή χρονιά, έπειτα από ένα 2009 που καμιά εξ αυτών δεν θα ήθελε να επαναληφθεί στο μέλλον.

Ο συνδυασμός της χαμηλής ζήτησης, του οξυμένου ανταγωνισμού και της καταβαράθρωσης της τιμής του χάλυβα από το φθινόπωρο του 2008 εκτιμάται ότι οδήγησε σε μεγάλες ζημίες το σύνολο των εισηγμένων εταιριών του κλάδου (ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου), όπως επίσης και τη Σιδενόρ.

Επιπλέον, οι όποιες -προ ολίγων μηνών- προσδοκίες υπήρχαν για rebound του κλάδου από το δεύτερο εξάμηνο τίθενται πλέον εν αμφιβόλω.

Η Κίνα και η εγχώρια αγορά

Οι τελευταίες εξελίξεις στην κινεζική οικονομία δεν ικανοποίησαν. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μέτρα για την ουσιαστική συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, φοβούμενη το σενάριο της "φούσκας".

Η αλήθεια είναι ότι κάποιες διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών του Χ.Α. προσδοκούσαν για το 2010 ανοδική πορεία στις τιμές των μετάλλων, προκειμένου να πουλήσουν σε μεγαλύτερες τιμές και να επανακτήσουν μέρος των μεγάλων ζημιών με τις οποίες επιβαρύνθηκαν μέσα στο 2009.

Ωστόσο, η Κίνα προσελκύει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζήτησης για μέταλλα και ενδεχόμενη χαλάρωση των ρυθμών ανάπτυξης εκεί πολύ πιθανόν να επιδράσει ανασταλτικά στην άνοδο των commodities -και ειδικότερα του χάλυβα- μέσα στη φετινή χρονιά. Ενδεικτική άλλωστε είναι και η πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank.

Πάντως, ακόμη και αν η τιμή του χάλυβα δεν ανεβεί, οι τόσο μεγάλες ζημίες λόγω υποτίμησης αποθεμάτων του πρώτου εξαμήνου του 2009 δεν φαίνεται ότι θα επαναληφθούν φέτος.

Επιπλέον, "στοίχημα" για τις ελληνικές εισηγμένες για τη φετινή τους πορεία αποτελεί και το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις λοιπές χώρες στις οποίες απευθύνονται.

Αρχικά, φαινόταν πως υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία για τόνωση της εγχώριας ζήτησης, κυρίως από το β΄ εξάμηνο και μετά, όμως άγνωστο παραμένει το αν και κατά πόσον οι εξελίξεις στο μακροοικονομικό μέτωπο θα επηρεάσουν αρνητικά το ύψος των δρομολογούμενων επενδύσεων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

"Επί του παρόντος, τουλάχιστον, η ζήτηση παραμένει χαμηλή και δεν φαίνεται κάποιο καλό νέο για το άμεσο μέλλον", υποστηρίζει υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας, το οποίο μάλιστα πήρε αποστάσεις από όσους αναμένουν άνοδο της τιμής του χάλυβα μέσα στο έτος.
"Δεν γνωρίζω πώς θα εξελιχθεί η τιμή του μετάλλου", δήλωσε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v