Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φοροδιαφυγή: Και οι κατασχέσεις στη "μάχη"

Σώμα Ράμπο για είσπραξη 2 δισ. εντός του έτους από μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου συστήνει το υπουργείο Οικονομικών. Στη "φαρέτρα" του νέου σώματος κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.

Φοροδιαφυγή: Και οι κατασχέσεις στη μάχη
Χέρι και στις καταθέσεις μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να πιάσει τον στόχο για είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε χθες ο γενικός γραμματέας φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλος, ετοιμάζει Σώμα Ράμπο για τα ληξιπρόθεσμα σε κάθε μεγάλη εφορία, ώστε στη διάρκεια του έτους να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου έσοδα 2 δισ. ευρώ.

«Υπάρχει ένας σχεδιασμός ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη ώστε από τα 30 δισ. ευρώ που ήταν ανείσπρακτα, τα 8 που είναι εισπράξιμα να τα εισπράξουμε. Τα υπόλοιπα αφορούν σε πλαστά τιμολόγια, εταιρίες που έχουν κλείσει κ.λπ.», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρώτο θέμα" και συμπλήρωσε: «Δημιουργείται ένα Σώμα που θα πάει σε μεγάλες εφορίες και θα προχωρήσει στην είσπραξη αυτών των ποσών. Στόχος μας είναι αντί 1,2 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός να εισπράξουμε 2 δισ. ευρώ».

Στο νέο Σώμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μετέχουν εφοριακοί και δικαστικοί υπάλληλοι -καθώς σήμερα τα δικαστικά τμήματα των εφοριών είναι κυριολεκτικά διαλυμένα- που θα αναλαμβάνουν τα περαιτέρω μετά την αποστολή ατομικών ειδοποιητηρίων για την τακτοποίηση της οφειλής και αφού ο οφειλέτης δεν έχει ανταποκριθεί εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

Τότε θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με καταθέσεις και ακίνητα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κατασχέσεων.

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, άλλωστε, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι διασταυρώσεις τις οποίες διενεργεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω των οποίων αρχικά εντοπίζονται όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν σημαντική περιουσία σε ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία, για να έρθει στη συνέχεια στοχευμένα το δικαστικό τμήμα να κάνει τις εισπράξεις.

Με τους νόμους που ισχύουν σήμερα, το Δημόσιο δεν μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις ακινήτων και κινητών αξιών του οφειλέτη εφόσον το χρέος του δεν ξεπερνά τα 300 ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί τους 10.000 οφειλέτες του Δημοσίου χρωστούν περισσότερα από 100.000 ευρώ ο καθένας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v