Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Real estate: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα τριμήνου

Δεν προέκυψαν σημαντικές εκπλήξεις για τις εταιρείες του τομέα ακινήτων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων του κλάδου.

Real estate: Τι δείχνουν τα αποτελέσματα τριμήνου
* Ο πίνακας που αφορά στα κέρδη των εταιριών real estate α' τριμήνου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

Δεν προέκυψαν σημαντικές εκπλήξεις για τις εταιρείες του τομέα ακινήτων κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων του κλάδου.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων (εταιρείες Alpha Αστικά Ακίνητα, Eurobank Properties, Trastor και MIG Real Estate) είναι:

* Απουσιάζουν αυτήν τη φορά τα κέρδη από επανεκτίμηση ακινήτων, τα οποία ωστόσο και κατά την περυσινή αντίστοιχη περίοδο ήταν περιορισμένα.

* Δεν παρουσιάστηκε κάποια σημαντική διαφοροποίηση στο μέτωπο των εσόδων από ενοίκια, παρά τη γενικότερη τάση που επικρατεί στην αγορά για συμπίεση των επιτοκίων. Πάντως, τα στελέχη των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι τα ακίνητά τους πολύ πιθανόν να μην ακολουθήσουν τη μέση πορεία της αγοράς, λόγω μακροπρόθεσμων συμβολαίων ενοικίων που έχουν με (κατά κανόνα) αξιόπιστους μισθωτές.

* Και οι τέσσερις παραπάνω εισηγμένες εμφάνισαν κερδοφόρο αποτέλεσμα (βλέπε σχετικό πίνακα), με τη MIG Real Estate μάλιστα να βελτιώνει την τελική της επίδοση.

* Ο λόγος για τον οποίο δύο εταιρείες (Eurobank Properties και Trastor) εμφάνισαν στις 31/3/2010 χαμηλότερα ίδια κεφάλαια σε σύγκριση με αυτά της 31ης/12/2009 είναι ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου φετινού τριμήνου διένειμαν υψηλά μερίσματα από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης.

--- Υψηλά discounts

Οι περισσότερες μετοχές του κλάδου συνεχίζουν να είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με υψηλά discounts έναντι των εσωτερικών αξιών τους (λογιστικές αξίες). Συγκεκριμένα:

* Η Eurobank Properties, με κεφαλαιοποίηση γύρω στα 345 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2010 (και μετά τη διανομή του μερίσματος) διέθετε καθαρή θέση 711,7 εκατ. ευρώ, άρα προκύπτει discount της τάξεως του 51,5%.

* Η Trastor, με κεφαλαιοποίηση 50,5 εκατ. ευρώ, στις 31/3/2010 (μετά τη διανομή μερίσματος) είχε ίδια κεφάλαια 107,64 εκατ. ευρώ. Προκύπτει δηλαδή discount γύρω στο 53%.

* Η MIG Real Estate δεν έχει διανείμει ακόμη μέρισμα για την προηγούμενη χρήση. Η μετοχή της πάντως είναι διαπραγματεύσιμη λίγο κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της την 31η/3/2010 είχαν διαμορφωθεί στα 61,2 εκατ. ευρώ (discount 19,3%).

* Χωρίς discount, αντίθετα, φαίνεται να είναι διαπραγματεύσιμος ο τίτλος της Alpha Αστικά Ακίνητα. Στις 31/3/2010 η καθαρή θέση της εισηγμένης ανερχόταν στα 110,5 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια όμως αφαιρέθηκαν 3,5 εκατ. ευρώ λόγω της διανομής μερίσματος στις αρχές Μαΐου. Με δεδομένο ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της κυμαίνεται γύρω στα 107,8 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι πολύ μικρές διαφορές υπάρχουν μεταξύ της λογιστικής αξίας και της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν σε κάποιον βαθμό τα μεγάλα discounts στις προβλέψεις τους για πτωτική πορεία στις αποτιμήσεις των ακινήτων και στα εισπραττόμενα ενοίκια. Ειδικότερα μάλιστα για τις ΑΕΕΑΠ, υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με το τρέχον φορολογικό νομοσχέδιο, μπορεί μεν να διατηρήθηκαν τα φορολογικά πλεονεκτήματα που υπήρχαν, ωστόσο η ένταξη των μερισμάτων στη φορολογική κλίμακα των επενδυτών θα επιδράσει αρνητικά.

Πάντως, παράγοντες του κλάδου των ακινήτων πιστεύουν ότι τα discounts είναι αδικαιολόγητα υψηλά και ότι οι ΑΕΕΑΠ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως φορείς διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου.

* Ο πίνακας που αφορά στα κέρδη των εταιριών real estate α' τριμήνου, δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 635ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 21 – 25 Μαΐου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v