Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Υδάτινες» συμμαχίες ετοιμάζουν οι εργολάβοι

Τις συμμαχίες που είχαν συγκροτήσει πριν από περίπου έναν χρόνο με ξένους οίκους διαχείρισης υδάτων για τη διεκδίκηση του 23% της ΕΥΑΘ επανενεργοποιούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
«Υδάτινες» συμμαχίες ετοιμάζουν οι εργολάβοι
Τις συμμαχίες που είχαν συγκροτήσει πριν από περίπου έναν χρόνο με ξένους οίκους διαχείρισης υδάτων για τη διεκδίκηση του 23% της ΕΥΑΘ και οι οποίες ατόνησαν στο μεταξύ εξαιτίας της επανεξέτασης του σχετικού διαγωνισμού, μετά την κυβερνητική αλλαγή τον περασμένο Οκτώβριο, επανενεργοποιούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας.

Η απόφαση για πώληση σε ιδιώτες επενδυτές του 10% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ έχει κινητοποιήσει εκ νέου τους μεγαλοεργολάβους που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της διαχείρισης - διανομής νερού στα αστικά κέντρα, απ’ όπου υπολογίζουν να εξασφαλίσουν σταθερά έσοδα από τη χρήση του δικτύου αλλά και σημαντικό κατασκευαστικό αντικείμενο από τις εργασίες για τον εκσυγχρονισμό και την επέκτασή του.

Ως "μνηστήρες" για τα ποσοστά των δύο επιχειρήσεων ύδρευσης - αποχέτευσης που προτίθεται να πωλήσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση φέρονται οι συμμαχίες των Suez - Ελλάκτωρ, Aqualia - ΓΕΚ Τέρνα και Veolia - MIG - Ιόνιος (όμιλος Μαρούλη), οι οποίες εξάλλου είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία του περυσινού καλοκαιριού για το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ.

Με δηλώσεις τους στο euro2day.gr, στελέχη των τριών αυτών σχημάτων επιβεβαίωσαν την κατ' αρχάς πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την είσοδό τους στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές στα ποσοστά των εταιριών, ίσως και στη σύνθεση των κοινοπραξιών, καθώς τα οικονομικά δεδομένα σήμερα είναι πλέον πολύ διαφορετικά σε σχέση με εκείνα του καλοκαιριού του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία με τους Γάλλους της Suez Environnement ο όμιλος Ελλάκτωρ ήλεγχε ποσοστό 40%, η ΓΕΚ στο σχήμα με τον οίκο Aqualia κατείχε το 49%, ενώ ανάλογο ποσοστό ανήκε στους Έλληνες μετόχους (MIG - Ιόνιος) της κοινοπραξίας με την επίσης γαλλικών συμφερόντων Veolia Environnement.

Και νέοι διεκδικητές;

Εκτός των "εσωτερικών" αλλαγών στις τρεις κοινοπραξίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη διαδικασία διεκδίκησης των ποσοστών των ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ να δώσουν το παρών και άλλοι ενδιαφερόμενοι στρατηγικοί επενδυτές. Ο όμιλος J&P Άβαξ, ο οποίος δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον στην περίπτωση της ΕΥΑΘ το 2009, δεν αποκλείεται να εξετάσει ξανά την προοπτική συμμετοχής στον νέο διαγωνισμό. Ωστόσο, οι πιθανότητες να το πράξει τελικά είναι μικρές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τον πρώτο λόγο στη διεκδίκηση των προς πώληση ποσοστών των δύο κεντρικών εταιριών ύδρευσης της χώρας φαίνεται πως θα έχουν οι ξένοι εξειδικευμένοι οίκοι που διαθέτουν την πείρα και, κυρίως, τα κεφάλαια γι' αυτές τις επενδύσεις.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v