Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέταλλα: «Πικρό» rebound για τις εισηγμένες

Mε έντονη επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στον χάλυβα την καλυτέρευση των αποτελεσμάτων τους το α' εξάμηνο 2010 σε σύγκριση με το εξάμηνο του 2009. Τι δηλώνουν οι managers 5 εταιριών.

Μέταλλα: «Πικρό» rebound για τις εισηγμένες
* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

έντονη επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στον χάλυβα τη σαφή καλυτέρευση των οικονομικών αποτελεσμάτων τους το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Η φετινή βελτίωση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο μεγάλο rebound που σημείωσε η τιμή του μετάλλου το πρώτο φετινό τετράμηνο, εξέλιξη η οποία διεύρυνε το περιθώριο κέρδους των εταιρειών του κλάδου, καθώς η τιμή πώλησης ακολουθεί την τρέχουσα τιμή του μετάλλου, ενώ το λογιστικό κόστος προσδιορίζεται από το μέσο κόστος κτήσης των αποθεμάτων τους προηγούμενους μήνες.

«Τουλάχιστον φέτος πουλάμε με θετικό μικτό περιθώριο κέρδους», δήλωσε στον «Μ» ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ, η εταιρεία του οποίου είδε στο πρώτο τετράμηνο τον όγκο των πωλήσεών της να ανεβαίνει σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας: «Τον Μάιο είδαμε κάποια επιδείνωση της κατάστασης και τώρα απομένει να δούμε πώς θα επηρεάσουν τη ζήτηση τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε με την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Η ΣΙΔΜΑ πάντως, από την πλευρά της, ύστερα από ποσοστό -20% στις δαπάνες πέρυσι, φέτος στοχεύει σε επιπλέον 6,5%. Ενισχύει την παρουσία της στα Βαλκάνια και μεταξύ άλλων ξεκίνησε τη διαδικασία μεταφοράς των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στον Ασπρόπυργο στη μονάδα των Οινοφύτων, με αποτέλεσμα από το 2010 το ιδιόκτητο ακίνητο του Ασπροπύργου να είναι ελεύθερο προς εκμετάλλευση.

Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Μπήτρου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ομώνυμης εταιρείας συμμετοχών: «Το 2009 ήταν η χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.

Στο πρώτο φετινό πεντάμηνο πουλάμε με μικτό περιθώριο κέρδους 12% - 12,5%, όταν το μέσο αντίστοιχο περιθώριο του 2009 ήταν οριακά θετικό. Στο πεντάμηνο του 2010, οι ζημίες μας αντιστοιχούν στο 1/10 των αντίστοιχων περυσινών».
 
Όπως και οι άλλοι παράγοντες του συγκεκριμένου χώρου, έτσι και ο κ. Μπήτρος διαπιστώνει το χαμηλό ύψος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, επισημαίνοντας: «Βγαίνουν λιγότερα έργα από το παρελθόν και όσα βγαίνουν “χτυπιούνται” όλα από τις τέσσερις τουλάχιστον μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου».

Στην Μπήτρος Συμμετοχών, πάντως, προβλέπουν κερδοφόρο αποτέλεσμα για φέτος, ενώ από του χρόνου ενισχυτικά θα αρχίσουν να επιδρούν και τα projects στον κλάδο της ενέργειας (δύο φωτοβολταϊκά πάρκα θα αρχίσουν να λειτουργούν γύρω στα τέλη του 2010).

Βελτίωση επιδόσεων επίσης αναμένεται να σημειώσουν κατά το πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και οι άλλες εισηγμένες του κλάδου, όπως η Ελαστρον και η Αφοί Κορδέλλου.

--- Η αβεβαιότητα του β΄ εξαμήνου

Με τους παράγοντες της αγοράς να μη δείχνουν αισιόδοξοι για την πορεία της ζήτησης τουλάχιστον για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, κλειδί για την κερδοφορία φαίνεται πως θα αποτελέσει η πορεία της τιμής του χάλυβα.

Ο οικονομικός διευθυντής της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά κ. Κρίτων Αναβλαβής δεν έκρυψε πως σε σημαντικό βαθμό η βελτίωση των επιδόσεων του ομίλου το πρώτο φετινό τρίμηνο οφειλόταν στην άνοδο της τιμής του χάλυβα (μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στον μεταλλουργικό κλάδο), πλην όμως εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το μέλλον από τον συγκεκριμένο παράγοντα: «Η άνοδος του χάλυβα σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να ειδωθεί ως επαναπλήρωση αποθεμάτων και όχι ως αυξημένη ζήτηση από την αγορά».

Ο διευθυντής στρατηγικής ανάπτυξης της Μπήτρος Συμμετοχών κ. Γατόπουλος αναφέρθηκε στην πρόβλεψη της World Steel Association ότι η παγκόσμια φαινομενική κατανάλωση θα ανέβει σε ποσοστό 10,7% φέτος, υπερβαίνοντας τα προ της κρίσης επίπεδα και κατά 5,3% το 2011.

Από την άλλη πλευρά, όμως, επισήμανε πως το πρώτο πεντάμηνο παρατηρήθηκε και άνοδος της παραγωγής, η οποία απειλεί τη διατηρησιμότητα της τιμής στα τρέχοντα επίπεδα ισορροπίας.

Ο πρόεδρος της Mevaco -η οποία συχνά χρησιμοποιεί τον χάλυβα ως πρώτη ύλη- κ. Δημήτρης Κωστόπουλος αναφέρει: «Πριν από κάποιον καιρό ορισμένοι μιλούσαν για σαφώς ανώτερα επίπεδα τιμών κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται τάση σταθεροποίησης. Εμείς, πάντως, δεν σπεύσαμε να φορτώσουμε τις αποθήκες μας με στοκ».

--- Ποντάρει σε θετική έκπληξη

Ένα μέρος των προϊόντων της Γενικής Εμπορίου και Βιομηχανίας σχετίζεται με τον χάλυβα και η τιμή πώλησής τους είναι συνδεδεμένη με την τρέχουσα τιμή του μετάλλου. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης, κ. Γιώργος Κρεμμύδας, αναφέρει: «Εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία και δημιουργήσαμε αποθέματα χάλυβα σε επίπεδα τιμών σαφώς χαμηλότερα από τα τρέχοντα. Έτσι, αν η τιμή του μετάλλου διατηρηθεί σταθερή στο δεύτερο εξάμηνο, ή έστω παρουσιάσει συγκρατημένη πτώση, τότε εμείς μπορεί να καταγράψουμε σημαντικά κέρδη, υπό μία βέβαια βασική προϋπόθεση: ότι θα υπάρξει η αντίστοιχη ζήτηση στην εγχώρια αγορά προκειμένου να τα πουλήσουμε».

--- Η περίπτωση της Σιδενόρ

Από την πορεία της τιμής του χάλυβα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό και τα αποτελέσματα του ομίλου Σιδενόρ, ο οποίος βέβαια επηρεάζεται επίσης και από τις χαμηλές επιδόσεις στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα (βελτίωση σε κάποιον βαθμό στις αγορές του εξωτερικού δεν αρκεί για να αλλάξει σημαντικά η συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Σιδενόρ αναμένεται να υποχρεωθεί και φέτος σε ζημιογόνο αποτέλεσμα, το οποίο όμως θα είναι σαφώς μικρότερο από το αντίστοιχο περυσινό.

* Οι πίνακες που αφορούν στις αποδόσεις των εισηγμένων, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη: "Συνοδευτικό Υλικό".

** Αναδημοσίευση από το 641ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 2 – 6 Ιουλίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v