Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυνήγι σε 4 μέτωπα για την είσπραξη 26,4 δισ.

Φοροκυνηγητό σε 4 μέτωπα από το ΥΠΟΙΚ για την είσπραξη 26,4 δισ. Στο "στόχαστρο" υψηλά εισοδήματα και μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έρχονται κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. "Όχι" στη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Κυνήγι σε 4 μέτωπα για την είσπραξη 26,4 δισ.
Ανελέητο φοροκυνηγητό εξαπολύει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εισπράξει έως το τέλος του έτους όσα περισσότερα γίνεται από τα 26,4 δισ. ευρώ των εσόδων που υπολείπονται και να μην εξαναγκαστεί στη λήψη συμπληρωματικών μέτρων.

Τα πρόσθετα μέτρα, παρά την υστέρηση εσόδων, απορρίπτονται κατηγορηματικά από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ρίχνει πλέον όλο το βάρος των προσπαθειών του στην ανάταξη της οικονομίας και στη συλλογή εσόδων με σαρωτικούς ελέγχους και φοροκυνηγητό με ειδική ομάδα ράμπο σε έχοντες υψηλά εισοδήματα και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, με κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, όπως επίσης και με διασταυρώσεις στοιχείων και αλλεπάλληλα ραβασάκια της εφορίας για είσπραξη φόρων εισοδήματος, περιουσίας και έκτακτων εισφορών.

Σε χρόνο παράλληλο θα αρχίσουν εντός των ημερών να μπαίνουν οι πρώτες πινελιές για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που φέρνει -όπως προβλέπει το μνημόνιο- αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών ακινήτων με στόχο την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 11% στον υψηλό 23% για πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ, φορολόγηση των αυθαιρέτων για επιπλέον 800 εκατ. ευρώ και καθιέρωση πράσινων τελών για άλλα 300 εκατ. ευρώ, από τις αρχές του 2011.

Τα μέτρα θα αποτυπώνονται με σαφήνεια στο προσχέδιο προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, λίγο πριν από τις φθινοπωρινές εξετάσεις της τρόικας.

Η εξέλιξη των εσόδων αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο, παρότι σημειώνει ότι η υστέρηση στο επτάμηνο είναι 770 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει (πάνω από 2,4 δισ. ευρώ, αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο αύξησης των εσόδων 13,7%), γνωρίζει ότι στις εξετάσεις της τρόικας τον Οκτώβριο η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά.

Οι έλεγχοι της τρόικας για την πορεία των εσόδων είναι ασφυκτικοί. Ενδεικτικό είναι ότι πέραν των μηνιαίων στόχων αύξησης των εσόδων, που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, έχει καθιερώσει τριμηνιαίες απαιτήσεις είσπραξης εσόδων με βάση τις οποίες προκύπτει πως το δεύτερο εξάμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να μαζέψει 6,4 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων (4,5 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο), 2,5 δισ. ευρώ από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων (από 1 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο), 700 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων (από 300 εκατ. ευρώ), 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές (από 1,5 δισ. ευρώ), 9,8 δισ. ευρώ από ΦΠΑ (από 8,7 δισ. ευρώ) και 7,1 δισ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (από 5,8 δισ. ευρώ) σε περιβάλλον εντεινόμενης ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v