Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο δανεισμός ΕΚΤ

Στα 96,2 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, εκτινάχθηκε ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, επίπεδα που αποτελούν και νέα ιστορικά υψηλά.

Τράπεζες: Σε νέα ιστορικά υψηλά ο δανεισμός ΕΚΤ
Στα 96,2 δισ. ευρώ ή στο 20% του συνολικού ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, εκτινάχθηκε ο δανεισμός τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, επίπεδα που αποτελούν και νέα ιστορικά υψηλά, όπως αναφέρει στο πρωινό report της η HSBC.

Ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ενισχύθηκε κατά 2,4 δισ. στο διάστημα αυτό, από 93,8 δισ. τον Ιούνιο και 49,7 δισ. στα τέλη του 2009.

Σημειώνεται ότι οι αγορές κεφαλαίων παραμένουν κλειστές για το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ και ως εκ τούτου, οι αγορές αυτές παραμένουν "παγωμένες" και για τις τράπεζες, με αποτέλεσμα, μοναδική πηγή ρευστότητας να είναι η κεντρική τράπεζα. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμεύσει εχέγγυα ύψους 135,8 δισ. ευρώ, ή το 30% του ενεργητικού τους στην ΕΚΤ. 

Η HSBC επαναλαμβάνει ότι αν και οι τράπεζες θα πρέπει σε κάποια χρονική στιγμή να μειώσουν την εξάρτησή τους από την κεντρική τράπεζα, η χρηματοδότησή τους δεν αποτελεί "φλέγον" ζήτημα πρώτον, καθώς η ΕΚΤ παράσχει απεριόριστη πρόσβαση σε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και δεύτερον, λόγω του νέου πακέτου εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το ελληνικό δημόσιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v