Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «βλέπουν» 4 εισηγμένες του κλάδου χάλυβα

Στην πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα και σε ανάκαμψη της ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο 2010 εστιάζουν τις ελπίδες τους οι εταιρίες χάλυβα, μήπως και δουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα να ξεκινούν από «συν»...

Τι «βλέπουν» 4 εισηγμένες του κλάδου χάλυβα
Στην πορεία της διεθνούς τιμής του χάλυβα και σε κάποια ανάκαμψη της ζήτησης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010 εστιάζουν τις ελπίδες τους οι εταιρείες του χαλυβουργικού κλάδου, μήπως και δουν φέτος τα οικονομικά τους αποτελέσματα να ξεκινούν από «συν»...

Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας Μπήτρος: «Οι επιχειρήσεις του κλάδου των χαλυβουργικών προϊόντων έχουν πλέον προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της αγοράς και με αποθέματα αποτιμημένα σε νέες τιμές και σημαντικά μειωμένα λειτουργικά έξοδα δημιουργούν τις προϋποθέσεις επιστροφής στην κερδοφορία».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο εισηγμένος όμιλος στο πρώτο εξάμηνο εμφάνισε πωλήσεις 63,9 εκατ. ευρώ (έναντι 66,8 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), βελτιωμένο EBIT (+1,3 εκατ. ευρώ έναντι -8,9 εκατ. ευρώ) και καθαρό αποτέλεσμα -983 χιλ. ευρώ έναντι -9,68 εκατ. ευρώ.

Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου έχει ανακάμψει, καθώς οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου παραμένουν χαμηλές, η οικοδομική δραστηριότητα είναι αναιμική, οι ναυπηγικές και ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες μειωμένες, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού και τα έργα παραχώρησης κινούνται με βραδείς ρυθμούς, λόγω περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις.

Απλά η σαφής βελτίωση του αποτελέσματος προήλθε κυρίως από την αυξημένη τιμή του χάλυβα, η οποία σημείωσε μεγάλη άνοδο κατά το πρώτο φετινό τετράμηνο, για να διορθώσει σε κάποιον βαθμό στη συνέχεια.

«Οι τιμές στο τρίτο τρίμηνο παρουσιάζουν σταθερότητα, ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για νέο ανοδικό κύκλο από τον Σεπτέμβριο», επισημαίνει η διοίκηση της Ελαστρον, η οποία είδε στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης τα αποτελέσματά της να βελτιώνονται θεαματικά. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε φέτος γύρω στα περυσινά επίπεδα (στα 46,6 εκατ. ευρώ) και το τελικό αποτέλεσμα γύρισε από ζημίες (-4,67 εκατ. ευρώ) σε οριακά κέρδη (+453.000 ευρώ).

Η διοίκηση βέβαια της εταιρείας αφήνει και κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για μικρή ανάκαμψη της ζήτησης στο άμεσο μέλλον: «Η ζήτηση χαλυβουργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων παραμένει χαμηλή και κάποια τόνωση της δραστηριότητας αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα σημαντικός παράγοντας βελτίωσης της ζήτησης θα είναι η υλοποίηση των νέων αναπτυξιακών έργων που αναμένονται».

--- «Καυτό» τετράμηνο

Από το ενδεχόμενο νέας ανόδου στην τιμή του χάλυβα από τον Σεπτέμβριο θα ευνοηθούν φυσικά και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου εισηγμένες στη Σοφοκλέους. Η διοίκηση της ΣΙΔΜΑ, για παράδειγμα, υποστηρίζει: «Τα αποτελέσματά της για το υπόλοιπο του έτους θα εξαρτηθούν τόσο από το επίπεδο των διεθνών τιμών των πρώτων υλών όσο και από την πορεία της ζήτησης των προϊόντων της εταιρείας.

Όσον αφορά στις τιμές των πρώτων υλών, υπάρχουν σαφείς τάσεις ανόδου. Τα χαλυβουργεία προχωρούν για τον Σεπτέμβριο σε αυξήσεις των τιμών, με ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η αύξηση των τιμών υποστηρίζεται τόσο από την τόνωση της ζήτησης σε αρκετά μέρη της Ευρώπης όσο και από τη μειωμένη παρουσία της Κίνας στην ευρωπαϊκή αγορά. Προβλέψεις όμως ως προς την εξέλιξη των τιμών στο τέλος του χρόνου δεν είναι εφικτές».

Η αύξηση των τιμών του χάλυβα -σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο πωλήσεων στα Βαλκάνια και με την πολιτική περιορισμού κόστους- επηρέασε θετικά τα αποτελέσματα της ΣΙΔΜΑ στο εξάμηνο, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τα 61 εκατ. ευρώ στα 62,3 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες περιορίστηκαν από τα 12,4 εκατ. ευρώ στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία της τιμής του χάλυβα κατά το δεύτερο εξάμηνο φαίνεται να είναι και η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου, η οποία επισημαίνει: «Οι διεθνείς τιμές χάλυβα, που δείχνουν να σταθεροποιούνται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με το 2009, θα επηρεάσουν θετικά το μικτό περιθώριο της εταιρείας, το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει, ή και θα βελτιωθεί στο δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης». Κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, η Αφοί Κορδέλλου «γύρισε» σε θετικό EBIT (+652.000 ευρώ έναντι -1,8 εκατ. ευρώ) και σε οριακά κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα (+47.000 ευρώ έναντι -1,87 εκατ. ευρώ).

** Αναδημοσίευση από το 650ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 3 - 7 Σεπτεμβρίου 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v