Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλι Ρεν: Προαναγγελία νέων μέτρων για το 2011!

Οι αναθεωρήσεις στοιχείων λόγος για περισσότερα μέτρα, λέει το Eurogroup - Ανοιχτά ακόμα τα βιβλία για το 2009 - Διαφωνίες για την οικονομική διακυβέρνηση - Στη σύνοδο κορυφής η μάχη για τις ποινές - Όλο το παρασκήνιο.

Όλι Ρεν: Προαναγγελία νέων μέτρων για το 2011!
Οι επικείμενες αναθεωρήσεις της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 ανοίγουν τον δρόμο για επιπρόσθετα μέτρα το 2011, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί, δήλωσε ο επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις κ. Όλι Ρεν.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Ρεν επιβεβαίωσε το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day  ότι οι έλεγχοι για τα ελληνικά στοιχεία ακόμα συνεχίζονται και ενδέχεται να τραβήξουν και μετά τις 22 Οκτωβρίου.

Υπογράμμισε ότι "είναι απαραίτητο να πετύχουν οι στόχοι του 2011", παρά τις αναθεωρήσεις, προϊδεάζοντας για επιπρόσθετα μέτρα.

"Οι αναθεωρήσεις μάλλον θα έχουν συγκεκριμένη επίπτωση στον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για τη δημοσιονομική προσαρμογή", είπε.

Ο επίτροπος ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο η Eurostat, έχοντας αυξημένες αρμοδιότητες και δικαίωμα για ad hoc ελέγχους, επισκέφθηκε τη χώρα μας και "βρήκε νέα στοιχεία για συγκεκριμένες δημόσιες εταιρίες, τα οποία έπρεπε να επαναϋπολογιστούν".
 
"Τώρα, η Eurostat έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και επιδιώκει να ολοκληρώσει και να καθαρίσει το 2009 μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα τελικά στοιχεία να είναι στη διάθεση των ελεγκτών. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού βάσει αυτών των στοιχείων και σύμφωνα με αυτά θα γίνει η τρίτη αξιολόγηση (από την τρόικα)".
 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι "τα στοιχεία του ελλείμματος πρέπει να αλλάξουν, όμως αυτό δεν θα αλλάξει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας".
 
Επανέλαβε την υποστήριξή του για τις προσπάθειες της χώρας μας, λέγοντας ότι "έχει εμπιστοσύνη πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος".

Είπε πως αναμένει την επίσημη παρουσίαση του τελικού προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011, που θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα Νοεμβρίου, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι αναθεωρήσεις της Eurostat θα λύσουν τα προβλήματα των ελληνικών στοιχείων.

Σε μια προσπάθεια να φανεί πιο διαλλακτικός, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι ο βασικός στόχος είναι η συρρίκνωση του ελληνικού ελλείμματος έως το 2014 και πως το μίγμα πολιτικής και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης είναι συνεχή αντικείμενα διαβουλεύσεων στο Ecofin. Λίγα λεπτά αργότερα... αναίρεσε τον εαυτό του, επαναλαμβάνοντας την αρχική του τοποθέτηση ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν θα αλλάξουν, παρά τις αναθεωρήσεις.

Ο κ. Γιούνκερ είπε επίσης ότι η Ελλάδα επισήμως δεν έχει ζητήσει παράταση των όρων αποπληρωμής της δανειακής σύμβασης με την τρόικα. Όπως είχε διατυπωθεί και από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, η Ελλάδα συζητάει το θέμα ατύπως, όμως επισήμως δεν μπορεί να κάνει σχετικό αίτημα καθώς "αυτό θα σήμαινε παραδοχή πως δεν πέτυχε το πρόγραμμα, γεγονός που θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές".

Έλλειψη ομοφωνίας για την οικονομική διακυβέρνηση

Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup όσο και ο επίτροπος κ. Ρεν, παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις, απέφυγαν να δώσουν λεπτομέρειες για το τι αποφασίστηκε στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης και αυστηροποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας. Ανακοίνωσαν μόνο ότι το ευρωπαϊκό εξάμηνο (παρακολούθηση των προϋπολογισμών από την Κομισιόν) αναμένεται να εφαρμοστεί το 2011 και τα μέτρα της οικονομικής διακυβέρνησης μέχρι το 2012. Και οι δύο εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επικυρώσει τις αποφάσεις μέχρι το καλοκαίρι του 2011.

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως υπάρχει καταρχήν πολιτική συμφωνία για πιο αυτοματοποιημένες ποινές για τους παραβάτες του συμφώνου, προσθέτοντας ωστόσο ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες". Παρά τις κρούσεις για διευκρινίσεις, οι δύο αξιωματούχοι δήλωσαν πως αρμόδιος για τις ανακοινώσεις ήταν ο πρόεδρος της ομάδας κρούσης, κ. Χένρι Βαν Ρομπέι, ο οποίος όμως είχε ήδη αναχωρήσει από το Λουξεμβούργο!

Με τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, κ. Τζούλιο Τρεμόντι, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι "υπήρξε πλειοψηφία για τις αποφάσεις, όχι όμως ομοφωνία". Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών ένιψαν τας χείρας τους και έριξαν το μπαλάκι των αποφάσεων στους αρχηγούς κρατών, που θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Τι λέει το παρασκήνιο

Η Γερμανία, με την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, επέμεινε στις θέσεις της για αυτόματες ποινές που θα μπαίνουν σε εφαρμογή έπειτα από ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών. Αυτό όμως θα δίνεται σε μια χώρα με υπερβολικό έλλειμμα για να το επαναφέρει στον στόχο του 3%. Σε αντίθετη δε περίπτωση, το κράτος-μέλος θα αντιμετωπίζει κυρώσεις από την Επιτροπή των Βρυξελλών.

Η Γερμανία, μάλιστα, με την υποστήριξη και της Γαλλίας, ζήτησε την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι το 2013 ώστε να ενσωματωθούν όλες οι αποφάσεις. Εκεί όπου υπάρχουν διαφωνίες είναι στο πώς και από ποιους θα λαμβάνονται οι αποφάσεις για πρόστιμα αλλά και στον χρόνο εφαρμογής των νέων κανονισμών.

Η Ιταλία πρωτοστάτησε στην ανταρσία και αρνείται να παραχωρήσει μεγάλες εξουσίες στην Κομισιόν. Διαφωνεί επίσης με την αναβάθμιση του δημοσίου χρέους ως πρωταρχικού κριτηρίου για την ένταξη μιας χώρας σε επιτήρηση.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν και η ΕΚΤ εμμένουν στη δέσμη προτάσεων που έχει ήδη εξαγγελθεί από την Επιτροπή και θεωρούν πως οι διαβουλεύσεις στην ομάδα κρούσης δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από αυτές. Επίκεντρο των προτάσεων είναι η ισχυροποίηση της Κομισιόν ώστε να μπορεί να επιβάλλει τις ποινές στους παραβάτες, απόφαση που θα είναι δυνατόν να ανακληθεί μόνο με ειδική πλειοψηφία από τις χώρες-μέλη.

Μάλιστα, η Κομισιόν προτείνει την επιβολή δημιουργίας αποθεματικού 0,2% του ΑΕΠ των κρατών-μελών των οποίων το έλλειμμα υπερβαίνει το 3% και το δημόσιο χρέος το 60% του ΑΕΠ, και στην περίπτωση όπου δεν συμμορφωθούν με τις υποδείξεις για μείωσή τους, το αποθεματικό αυτό θα μετατρέπεται σε πρόστιμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v