Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurostat: Ανοιχτά ακόμα τα βιβλία για το ΄06-΄09

Ανοιχτά ακόμα τα βιβλία όσον αφορά στο έλλειμμα και στο χρέος για το 2006-2009. Ανεξακρίβωτες ακόμα οι οφειλές του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ταμεία, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ. Επιστρέφουν οι ελεγκτές στην Αθήνα.

Eurostat: Ανοιχτά ακόμα τα βιβλία για το ΄06-΄09
Στο Λουξεμβούργο επέστρεψαν την Παρασκευή οι αξιωματούχοι της Eurostat προκειμένου να εξετάσουν τα ευρήματά τους για τις μαύρες τρύπες του ελληνικού δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι ελεγκτές ακόμα δεν έχουν πειστεί για την πληρότητα των στοιχείων και θα επιστρέψουν στη χώρα μας από αύριο "για διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής".

Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν οι αναθεωρήσεις για τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. μέχρι το 2009.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, αναμένεται να έχει συζητήσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με αξιωματούχους της Eurostat για το ύψος των αναθεωρήσεων του ελλείμματος και του χρέους.

Αναμένεται να ενημερώσει σχετικά και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη αλλά και για το ποια μέτρα θα υιοθετήσει η κυβέρνηση ώστε να παραμείνει εντός των στόχων τόσο το 2010 όσο και το 2011.

Πηγές από το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αναφέρουν ότι ακόμα και σήμερα δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές ποσό των οφειλών του Δημοσίου σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ.

Προσθέτουν επίσης ότι, παρά τους εξονυχιστικούς ελέγχους των τελευταίων 2 εβδομάδων, η Eurostat "δεν έχει πειστεί ότι με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της κλείνουν οριστικά τα κενά" και πως "συνεχώς ανεβαίνει το ποσό των οφειλών".

Οι κρούσεις των αξιωματούχων ότι εάν δεν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε., στις 22 Οκτωβρίου, ενδέχεται να παραμείνουν οι αστερίσκοι στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία σήμαναν κόκκινο συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο.

Ως αποτέλεσμα τα στοιχεία που έφτασαν στους ελεγκτές τις τελευταίες μέρες δείχνουν αναπροσαρμογές σε έλλειμμα και χρέος για το 2006 - 2009 "πολύ υψηλότερο απ' ό,τι αναμενόταν στην αρχή της έρευνας".

Οι διαρροές έκαναν λόγο αρχικά για αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15% από 13,7%, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν ότι η αναθεώρηση στην κρίσιμη χρονιά δεν θα ξεπεράσει το 0,8% για το έλλειμμα και το 7% για το χρέος. Τις τελευταίες μέρες υπήρξε νέα φημολογία για εκτόξευση του ελλείμματος του 2009 ακόμα και στο 16%.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως έγραψε το euro2day στις 12/10, θα συμπαρασύρουν τους στόχους του μνημονίου για τα έτη 2010, 2011 και 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι παρασκηνιακές επαφές της ελληνικής κυβέρνησης για τους τρόπους αποπληρωμής της δανειακής μας σύμβασης και ενδεχομένως τη σύναψη νέας συμφωνίας, που θα επιτρέπει μικρότερες δόσεις ή και πάγωμά τους για 2 χρόνια.

Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι θα πρέπει να ετοιμάζεται για νέα μέτρα σε περίπτωση όπου οι στόχοι του 2010 βρεθούν εκτός προβλέψεων του μνημονίου.

Η αυτόματη ρήτρα για αύξηση των έμμεσων φόρων (τσιγάρα, ποτά, βενζίνη) μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα ισόποσα μέτρα, τα οποία πρέπει να προτείνει το οικονομικό επιτελείο στο τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση έχει πάρει μηνύματα από την αγορά ότι δεν αντέχει άλλες αυξήσεις φόρων και έτσι προσανατολίζεται σε νέο ψαλίδι στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων και των μισθολογικών.

Παράλληλα, εάν η επιβολή επιπρόσθετων μέτρων δεν μπορεί να μεταφερθεί στο 2011 (βάσει αποτελεσμάτων της αναθεώρησης αλλά και των εσόδων του 10μήνου που θα δείχνει και τα πρώτα αποτελέσματα της περαίωσης), η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την παροχή στοχευμένων επιδομάτων κοινωνικής ενίσχυσης σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Τόσο η Κομισιόν όσο και το προεδρείο του Eurogroup αναμένεται να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, που θεωρούνται κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του μνημονίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v