Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Ετοιμάζει δάνειο "ασπίδα" για την Ελλάδα

Δάνειο που θα διασφαλίζει τις ανάγκες της Ελλάδας αν οι αγορές διατηρήσουν υψηλά τα spreads των ομολόγων ετοιμάζει το ΔΝΤ. Τι συζητήθηκε και τι ζητήθηκε για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.

ΔΝΤ: Ετοιμάζει δάνειο ασπίδα για την Ελλάδα
Δάνειο που θα διασφαλίζει τις ανάγκες της Ελλάδας σε περίπτωση όπου οι αγορές διατηρήσουν υψηλά τα spreads των ομολόγων ετοιμάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η επάνοδος της χώρας μας στις αγορές με ομόλογα μεγάλης διάρκειας και το κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει μέσα στο 2012 ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζήτησαν ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν και οι συνεργάτες του με την ηγεσία της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η πολιτική και οικονομική ρευστότητα τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην ευρωζώνη καθιστούν επισφαλή οποιαδήποτε πρόβλεψη ή εκτίμηση.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι μία από τις προτάσεις που κόμισε ο επικεφαλής του ταμείου είναι και η προοπτική νέας δανειοδότησης είτε σε διμερές επίπεδο είτε με τη συμμετοχή χωρών της Ε.Ε., ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις αυξημένες δανειακές της ανάγκες στην τριετία μετά το 2013, όπου τυπικά λήγει η υφιστάμενη συμφωνία.

Όπως έγραψε χθες το euro2day, το λεγόμενο contingency plan του ΔΝΤ κάνει λόγο για δάνειο έως και 62 δισεκατομμυρίων ευρώ, ή ολόκληρο ή σε δόσεις, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Στη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στα υψηλά spreads των αγορών εντάσσεται και η σταδιακή υιοθέτηση της στάσης ότι το ΔΝΤ έχει έτοιμο «stand-by» δάνειο για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση όπου οι αγορές δεν ανταποκριθούν στις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι «η αίσθηση πως η Ελλάδα θα είναι εξασφαλισμένη σε κάθε περίπτωση θα αποσυμπιέσει την αγορά ομολόγων, αλλά ταυτοχρόνως θα αυξήσει τις πιέσεις προς την Ε.Ε. και ιδιαίτερα τη Γερμανία να συναινέσουν, όχι μόνο στην επιμήκυνση αλλά και στην προοπτική νέου δανείου».

Επί της ουσίας, υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι η επιμήκυνση λύνει μόνο ένα μέρος του προβλήματος του δημοσίου χρέους και δύσκολα η Ελλάδα θα καταφέρει μέσα σε δύο χρόνια να έχει πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μην καταφύγει σε νέα δανειοδότηση.

Τι συζητήθηκε για την παράταση

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ της παράτασης της αποπληρωμής του δανείου έως και 11 χρόνια και συνεργάζεται με την ελληνική πλευρά για τα διαδικαστικά που αφορούν στο μερίδιο του δανείου από πλευράς Ταμείου.

Ωστόσο, ο κ. Στρος-Καν διεμήνυσε, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του euro2day, ότι χωρίς τις επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές στον δημόσιο τομέα, στην υγεία, στην εργασία, αλλά και χωρίς ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο επιστροφής στην ανάπτυξη, δύσκολα η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από την ύφεση το 2012. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει χωρίς καθυστέρηση το πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων και την αποχώρηση του Δημοσίου από τον τραπεζικό τομέα, ώστε να μπουν λεφτά στα ταμεία και να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το βράδυ το Εurogroup ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η συζήτηση για την επιμήκυνση του ελληνικού δανείου «για τις αρχές του 2011».

Έτσι, παραμένουν προς διευκρίνιση μια σειρά θέματα, όπως το επιτόκιο στη διάρκεια της παράτασης, το εάν αυτή θα αφορά στο σύνολο του δανείου ή στις από εδώ και πέρα δόσεις και εάν η παράταση θα περιλαμβάνει τελικά 4 χρόνια περίοδο χάριτος και 7 χρόνια αποπληρωμής.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ μετέφεραν στην ελληνική πλευρά ότι υποστηρίζουν την παράταση των 11 ετών για το σύνολο του δανείου, με 4,2% κυμαινόμενο και 5,8% σταθερό επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v