Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 2/2 η απόφαση ΕΕ για ΟΑ-Aegean

Τουλάχιστον σκεπτικισμό προκαλεί η κίνηση της Κομισιόν να παρατείνει ακόμη περισσότερο, ως τις 2 Φεβρουαρίου, την λήψη απόφαση για την έγκριση η όχι της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης μεταξύ Aegean και Olympic Air.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Στις 2/2 η απόφαση ΕΕ για ΟΑ-Aegean
Τουλάχιστον σκεπτικισμό προκαλεί η κίνηση της Κομισιόν να παρατείνει ακόμη περισσότερο, ως τις 2 Φεβρουαρίου, την λήψη απόφαση για την έγκριση η όχι της σχεδιαζόμενης συγχώνευσης μεταξύ Aegean Airlines και Olympic Air.

Η απόφαση, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της Επιτροπής, αναμενόταν στις 12 Ιανουαρίου, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό χθες η αναμονή θα παραταθεί ως τις αρχές Φεβρουαρίου παρότι η αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές έγινε τον Ιούλιο και η απόφαση αρχικά αναμενόταν το Οκτώβριο.

Το αίτημα της συγχώνευσης των δύο αεροπορικών εταιρειών εξετάζεται από τον περασμένο Μάιο και στόχος της Επιτροπής είναι να διαπιστώσει κατά πόσο αυτή η κίνηση των εταιρειών θα δημιουργήσει ζητήματα ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Joaquin Almunia έχει δηλώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι η συμφωνία παρουσιάζει δυσκολίες ωστόσο η νέα παράταση δημιουργεί προβληματισμό στις εμπλεκόμενες εταιρείες καθώς προκαλούνται σοβαρές καθυστερήσεις στον σχεδιασμό τους για την θερινή περίοδο του 2011 ήδη βρίσκεται υπό κατάρτιση.

Απ' την πλευρά της η Κομισιόν ζητά συνεχώς συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ η στρατηγική με την οποία οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν το αίτημα τους για συγχώνευση στηρίζεται κυρίως στο επιχείρημα ότι η ελληνική αεροπορική αγορά είναι εξαιρετικά μικρή για να υποστηρίξει την βιώσιμη λειτουργία δύο full service αεροπορικών εταιρειών. Σε όλες τις χώρες με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας αλλά και σε πολλές, που πληθυσμιακά πολλαπλάσιος της Ελλάδας, λειτουργεί ένας κύριος αερομεταφορέας.

Στο διάστημα της αναμονής για την απόφαση της ΕΕ οι δύο εταιρείες συνεχίζουν την υλοποίηση του σχεδιασμού τους με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης τους σε μια περίοδο μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη για τον αεροπορικό κλάδο που πλήττεται σοβαρά από την οικονομική κρίση. Και οι δύο εταιρείες προχωρούν σε αναδιάρθρωση του δικτύου τους σε εσωτερικό και εξωτερικό ενώ δεν λείπουν και οι κινήσεις ενίσχυσης των συνεργασιών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v