Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Το "δωράκι" των €100 εκ. στους συνδικαλιστές

Πώς η ΔΕΗ από τη μία έκοψε (με βάση την κατά νόμο υποχρέωσή της) και από την άλλη "έραψε", για να διασφαλίσει τη χρηστή… συνδιοίκηση με τους συνδικαλιστές, κάτω από την πίεση της "προϊσταμένης" υπουργού Τ. Μπιρμπίλη.

ΔΕΗ: Το δωράκι των €100 εκ. στους συνδικαλιστές
Στις 15 Μαρτίου του προηγούμενου έτους δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο περίφημος πλέον νόμος 3383/2010, για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, περιλαμβανομένων και των εταιριών στις οποίες το Δημόσιο ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό.

Περίπου 40 μέρες αργότερα έγινε έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στην οποία η διοίκηση και ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Δημόσιο (που εκπροσωπείται από την αρμόδια υπουργό ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη), έλαβαν την απόφαση για «εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των Ασφαλιστικών Φορέων Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. (ΙΚΑ/ΤΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΥΤΕΚΩ/ΤΕΑΠΑΠ-ΔΕΗ) κατ' ανώτατο όριο ύψους ίσου με το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου 3383/2010».

Τότε, η είδηση πέρασε στα «ψιλά», ωστόσο το Euro2day.gr είχε κάνει  το ρεπορτάζ του σε πηγές της ΔΕΗ και είχε γράψει  ότι «αν και το ποσό αυτό δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ» και πως θα υπερκάλυπτε τις απώλειες κατά 30 εκατ. ευρώ που υπολογιζόταν ότι θα είχαν τα ανωτέρω ταμεία, εξαιτίας των περικοπών.

Και μετά το θέμα απλώς… χάθηκε, μέσα στον ορυμαγδό των γεγονότων, καθώς υπογραφόταν το περιβόητο μνημόνιο. Ώσπου ήρθαν τώρα οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της ΔΕΗ για να φέρουν ξανά το θέμα στην επιφάνεια, αυτήν τη φορά στην πραγματική του διάσταση.

Διότι τελικά η ΔΕΗ «χάρισε» στα ταμεία των εργαζομένων της το ποσό των 99,6 εκατ. ευρώ, κάτι που ουδόλως προβλέπεται από τον σχετικό νόμο και ουσιαστικά δημιουργεί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπιση των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Με απλά λόγια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος (στις συνελεύσεις και όπου απαιτείται παρουσία η κ. Μπιρμπίλη δεν πάει η ίδια, αλλά στέλνει ως εκπρόσωπο τον γενικό γραμματέα κ. Μαθιουδάκη) προχώρησε σε έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να περάσει αυτό το πρώτης τάξεως δώρο - και να διασφαλίσει την «αρμονική συνδιοίκηση» των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ.

Στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν σχετικά ότι η απόφαση ελήφθη κάτω από πολιτική πίεση (του αρμόδιου υπουργείου), με την αιτιολογία ότι η κυβέρνηση «διαπραγματευόταν το μνημόνιο και φοβόταν μη γίνουν απεργίες και κατεβάσματα στους διακόπτες του ρεύματος, από τους συνδικαλιστές».

Η απόφαση όμως δεν ελήφθη τυχαία από έκτακτη συνέλευση. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το διοικητικό συμβούλιο ελάμβανε τέτοια απόφαση χωρίς έγκριση της συνέλευσης, θα κινδύνευε βάσιμα (όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη της) να κατηγορηθεί για απιστία ιδιαίτερα μεγάλου ύψους, καθώς από τον νόμο 3383/2010 δεν προβλεπόταν η συγκεκριμένη ενέργεια.

Με άλλα λόγια, η συγκεκριμένη απόφαση ήταν ακραιφνώς πολιτική και «σερβιρίστηκε» στη διοίκηση της ΔΕΗ από τον κ. Ζερβό -που την υποστήριξε απόλυτα- με την πολιτική εντολή της κ. Μπριμπίλη, που διασφάλιζε μέσω της κατοχής πλειοψηφίας στη συνέλευση τη «νομιμοποίηση» της εφαρμογής της.

Κι αυτό, βεβαίως, ουδόλως εμπόδισε τη διοίκηση της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμών πριν κλείσει το 2010, ώστε να διασφαλίσει έμμεσα από την πλευρά των καταναλωτών ένα μέρος από τα κέρδη που «χάρισε» στους συνδικαλιστές.

Για την ακρίβεια, και με βάση τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η ΔΕΗ (δείτε το έγγραφο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»), επιβαρύνονται περίπου 3.600.000 πελάτες (ιδιωτικά νοικοκυριά!) χαμηλής και μεσαίας κατανάλωσης (από 800 έως 1.600 Κwh) με ποσό 44 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Διότι στις μεγάλες ιδιωτικές καταναλώσεις και στις επιχειρηματικές ήταν έντονος ο ανταγωνισμός από τις ιδιωτικές εταιρίες, οπότε εκεί έκανε μειώσεις.

Σε τρία χρόνια λοιπόν (καθώς από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρούνται οι… φόροι) θα έχει βγάλει τα «σπασμένα» από την τσέπη των μικρομεσαίων καταναλωτών, λίγα-λίγα και χωρίς σοβαρή ενόχλησή τους.

Όσο για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που υπέστησαν τις περικοπές χωρίς αντίστοιχα δωράκια, φαίνεται πως για την κυβέρνηση ισχύει απολύτως το «δίκιο του ισχυρότερου» κι όχι η ίση μεταχείριση.

Όπου το «σωματείο» είναι για τα καλά διαπλεκόμενο με την εξουσία κι έχει τη δυνατότητα να κατεβάζει διακόπτες, μέχρι και οι διά νόμου περικοπές… περικόπτονται.

Υ.Γ.: Αναμένουμε με ανυπομονησία το πόρισμα Ρακιντζή για τα άλλου είδους «δωράκια» που έχει δώσει η ΔΕΗ σε συνδικαλιστές, όπως είχε αποκαλύψει το euro2day με το θέμα "ΓΕΝΟΠίτες με κόστος 30 εκατ. ευρώ".

Βέβαια, η ΓΕΝΟΠ σπεύδει να προκαταβάλει το όποιο πόρισμα, αφού σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μα, ακόμα να μας μάθετε; Εδώ δεν λυγίσαμε με άλλους τρόπους, το πόρισμα Ρακιντζή θα μας λυγίσει;...», προσθέτοντας πως «η απάντησή μας στους "εκλεκτούς κυρίους" που θέλουν το καλό μας είναι "ο κ. Ρακιντζής να κάνει τη δουλειά του". Εμείς θα κάνουμε τη δική μας, που είναι μία και μόνη. Με όλες μας, μα με όλες μας τις δυνάμεις θα υπερασπίσουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης του ελληνικού λαού».  

*Ο αναλυτικός πίνακας της ΔΕΗ με τα νέα τιμολόγια με ΦΠΑ 13% από 1ης/1/2011 δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v