Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι «παίζει» για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου

Πορεία δύο ταχυτήτων αναμένεται να εμφανίσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Μαΐου. Δέκα χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Τι «παίζει» για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου
Πορεία δύο ταχυτήτων αναμένεται να εμφανίσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών, τα οποία πρόκειται να δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Μαΐου.

Στην πρώτη ταχύτητα εντάσσονται οι εταιρείες που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στην εγχώρια αγορά και αναμφίβολα θα επηρεαστεί από τη βαθιά ύφεση που χαρακτήρισε την οικονομία κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Σε όλους σχεδόν τους κλάδους, η πτώση της ζήτησης υπήρξε διψήφια (σε ορισμένους ξεπέρασε το 20%), γεγονός που οφείλεται:

• Στη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας από τρίμηνο σε τρίμηνο.
• Το γεγονός ότι το συγκρινόμενο περυσινό τρίμηνο (το πρώτο) ήταν το ισχυρότερο του 2010, καθώς η μεγάλη πτώση της ζήτησης ξεκίνησε ουσιαστικά από το Μάιο.
• Οι περυσινές εποχικές πωλήσεις του Πάσχα ενίσχυσαν πέρυσι το πρώτο τρίμηνο και φέτος το δεύτερο.

Αντίθετα, αναμένεται να υπάρξει και μια σειρά εισηγμένων Ομίλων που αναμένεται να εμφανίσουν φέτος ανοδικές οικονομικές επιδόσεις και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο.

Οι περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

Α. Εταιρείες που το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους κατευθύνεται στο εξωτερικό.
Β. «Κρατικόχαρτα» με ισχυρή μονοπωλιακή δύναμη και με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις να μειώνουν το κόστος εργασίας.
Γ. Εταιρείες που σε σημαντικό βαθμό τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, από τη ναυτιλία και από τον τουρισμό, που για φέτος αναμένεται αυξημένος (ειδικότερα για τον τουρισμό, οι επιδράσεις θα γίνουν ορατές κυρίως κατά το τρίτο τρίμηνο της χρήσης).

--- Ενδεικτικές περιπτώσεις

Τράπεζες: Το αν και πόση κερδοφορία θα παρουσιάσουν στο πρώτο τρίμηνο, ελάχιστα τους ενδιαφέρει, καθώς βασικό τους μέλημα είναι η επιβίωση των πελατών τους (αποφυγή επισφαλειών) και η είσπραξη καθυστερούμενων δανείων. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2011 μιλούσαν για αυξημένα κέρδη, λόγω της απουσίας(;) έκτακτης φορολογικής εισφοράς. Οι προοπτικές ωστόσο στη συνέχεια επιδεινώθηκαν. Πάντως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο τρίμηνο θα χαρακτηριστεί από σαφώς υψηλότερες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, γεγονός που θα επηρεάσει σημαντικά την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων.

Fourlis Συμμετοχών:
Κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2010, η ζήτηση σημείωσε μεγάλη και απροσδόκητη πτώση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν και οι πωλήσεις των καταστημάτων ΙΚΕΑ και Intersport. Η κατάσταση δεν ανέκαμψε στο πρώτο φετινό δίμηνο. Το πρώτο φετινό τρίμηνο επίσης επηρεάστηκε επίσης και από το γεγονός ότι η θετική εποχικότητα των πασχαλινών πωλήσεων επηρέασε το δεύτερο τρίμηνο και όχι το πρώτο, όπως συνέβη το 2010.

Πετρόπουλος:
15% χαμηλότερα στις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο από το στόχο που είχε τεθεί. Ένα πιθανό σενάριο για φέτος είναι ένας κύκλος εργασιών κοντά στα περυσινά επίπεδα, με τον κλάδο των λιπαντικών όμως να ενισχύει τις επιδόσεις του 2011 σε δωδεκάμηνη βάση…

Δούρος: Οι αρχικές προβλέψεις για το 2011 μιλούσαν σταθεροποίηση πωλήσεων στα περυσινά επίπεδα, ωστόσο η πορεία του πρώτου τριμήνου ανάγκασε τη διοίκηση να… κατεβάσει τον πήχη. Οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου ήταν μικρότερες κατά 40% σε σύγκριση με αυτές κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010 και η διοίκηση τώρα αναμένει για ολόκληρη τη χρονιά μια πτώση τζίρου κατά 40%.

Sprider: Σημαντική υποχώρηση πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο, η οποία αναμένεται να μετριαστεί στο τετράμηνο λόγω της εποχικότητας του Πάσχα. Οι αναλυτές βλέπουν και για φέτος ζημιογόνο αποτέλεσμα.

Σαράντης: Η διοίκηση του Ομίλου έδωσε guidance για φέτος που μιλά για ελαφρά άνοδο πωλήσεων (από τα 220 στα 223,4 εκατ. ευρώ) και καθαρών κερδών (στα 13,57 από 13,22 εκατ. ευρώ), με άνοδο επιδόσεων στο εξωτερικό και κάμψη στην εγχώρια αγορά. Η πορεία του πρώτου τετραμήνου στην Ελλάδα είναι καλύτερη από τον στόχο του guidance.

ΟΛΠ: Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού κ. Γιώργος Ανωμερίτης προέβλεψε στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών το 2011 ως μια χρονιά καλών οικονομικών επιδόσεων.

ΟΛΘ: Άνοδο 17,5% έχουν σημειώσει οι πωλήσεις του πρώτου διμήνου και γενικότερα η διοίκηση εκτιμά για φέτος βελτιωμένα αποτελέσματα από συνήθεις δραστηριότητες.

ΕΛΒΑΛ: Αναμένεται ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο και ένα καλό έτος. ενώ πέρυσι πουλήθηκαν προϊόντα 225.000 τόνων, φέτος οι πωλήσεις θα αυξηθούν γύρω στους 240.000 τόνους λόγω της επένδυσης που ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του 2010 και αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα κατά 20%.

Επιπλέον, η διοίκηση της εισηγμένης είναι πλέον περισσότερο επιλεκτική στις πωλήσεις της, δίδοντας έμφαση σε προϊόντα υψηλότερου περιθωρίου κέρδους. Πιθανός «πονοκέφαλος» η επένδυση της θυγατρικής ΕΤΕΜ στη Λιβύη.

ΧΑΛΚΟΡ: Αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 10%-12% προερχόμενη αποκλειστικά από τις αγορές του εξωτερικού αλλά και ενισχυμένα περιθώρια κέρδους είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της εταιρείας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

REVOIL
: Το 2011 ξεκίνησε καλά για την εισηγμένη εταιρεία, παρά την πτώση της ζήτησης που παρατηρείται στη ζήτηση πετρελαιοειδών. Η συνεχής ενίσχυση του δικτύου των πρατηρίων της και η δραστηριότητα της ναυτιλίας είναι οι βασικότερες αιτίες αυτής της εξέλιξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v