Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων

O Z.-C. Juncker τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας υπηρεσίας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της χώρας. Tι είπε για συναίνεση, αναδιάρθρωση.

Ανεξάρτητη υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων
O επικεφαλής του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας υπηρεσίας ανεξάρτητης από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα επιβλέπει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel", μεταδίδει το ΑΠΕ.

"Θα χαιρέτιζα τη δημιουργία από τους Έλληνες φίλους μας μιας υπηρεσίας ιδιωτικοποιήσεων ανεξάρτητης από την κυβέρνηση, στην οποία θα παίρνουν μέρος ξένοι εμπειρογνώμονες", δήλωσε ο κ. Γιούνκερ στη συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υπηρεσία θα μπορούσε να εμπνευστεί από το γερμανικό μοντέλο της Treuhandanstalt, της υπηρεσίας που ανέλαβε την ιδιωτικοποίηση πολλών εταιριών της πρώην ανατολικής Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους.

Επισήμανε, εξάλλου, ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερα από 50 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να κάνουν μία μη κομματική προσπάθεια να υποστηρίξουν δημόσια τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει.

"Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να δηλώσουν από κοινού τη δέσμευσή τους στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνήσει με την Ε.Ε.", υπογράμμισε.

Όσον αφορά μία ήπια αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεών σχετικά με τον χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια, ο επικεφαλής του Eurogroup επισήμανε ότι μία τέτοια κίνηση μπορεί να εξεταστεί μόνο στην περίπτωση όπου η Ελλάδα έχει ανατάξει τα δημοσιονομικά της.

"Μόνο τότε θα εξετάσουμε την πιθανότητα να παρατείνουνε τους όρους των δημόσιων και ιδιωτικών δανείων και να μειώσουμε τα επιτόκια", υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v