Ιδιωτικοποιήσεις: Στην πρίζα κατασκευαστές, ΑΕΕΑΠ

Κομμάτι από την πίτα των δημοσίων ακινήτων και επιχειρήσεων που θα εκποιηθούν από την κυβέρνηση θέλουν να εξασφαλίσουν οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες του real estate και των κατασκευών.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ιδιωτικοποιήσεις: Στην πρίζα κατασκευαστές, ΑΕΕΑΠ
Κομμάτι από την πίτα των δημοσίων ακινήτων και επιχειρήσεων που θα εκποιηθούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θέλουν να εξασφαλίσουν οι μεγάλοι εγχώριοι παίκτες του real estate και των κατασκευών.

Παρά την οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν, οι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν ενδιαφέρον για κρατικές εταιρίες όπως αυτές της ύδρευσης - αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) κατά πάσα πιθανότητα θα το επαναλάβουν όταν κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, όταν το 2009 επιχειρήθηκε η μεταβίβαση του 23% του μετοχικού της κεφαλαίου, είχαν λάβει μέρος στον σχετικό διαγωνισμό οι κοινοπραξίες Ελλάκτωρ - Suez Environment, ΓΕΚ Τέρνα - Aqualia και MIG - Ιόνιος (όμιλος Μαρούλη) - Veolia.

Φυσικά, η ακύρωση του διαγωνισμού έβαλε πρόωρο τέλος στις εν λόγω συνεργασίες. Η επαναφορά, όμως, της υπόθεσης πώλησης της ΕΥΑΘ ενεργοποιεί εκ νέου τους Έλληνες κατασκευαστές, που το επόμενο διάστημα θα αναζητήσουν τους παλαιούς -ή ακόμη και νέους- συνεργάτες για να διεκδικήσουν τόσο τη βορειοελλαδίτικη επιχείρηση όσο και την αντίστοιχη στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όταν φυσικά αυτή βάλει πωλητήριο.

Εκτός από τις εταιρίες ύδρευσης, οι κατασκευαστικοί όμιλοι θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν συνεργασίες με ξένους εξειδικευμένους οίκους και για τα υπόλοιπα κρατικά "φιλέτα" που θα εκποιηθούν (λιμάνια, αεροδρόμια, ΔΕΗ, τουριστικά ακίνητα κ.ά.), προσδοκώντας σε σημαντικά οικονομικά οφέλη στο άμεσο και απώτερο μέλλον.

Επισημαίνεται ότι η συμμαχία με ξένους επενδυτές είναι ουσιαστικά επιβεβλημένη, λόγω τόσο της τεχνογνωσίας που αυτοί διαθέτουν στη διαχείριση των συγκεκριμένων projects όσο -κυρίως- και της διασφάλισης των κεφαλαίων που απαιτούνται για τις εξαγορές και την υλοποίηση αναπτυξιακών σχεδίων.

Ως γνωστόν, τα διαθέσιμα των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων είναι περιορισμένα, ενώ πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις.

Έχουν λεφτά και… επιφυλάξεις

Σε αντίθεση με τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης εξαγορών, οι ΑΕΕΑΠ -εισηγμένες και μη- διαθέτουν ή τουλάχιστον μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν (προφανώς λόγω της μετοχικής τους σχέσης με τραπεζικά ιδρύματα) τα απαραίτητα κεφάλαια για τέτοιου είδους κινήσεις.

Ωστόσο, είναι επιφυλακτικές στο ενδεχόμενο διεκδίκησης των ακινήτων εισοδήματος (σ.σ.: οι ΑΕΕΑΠ δεν μπορούν να αγοράσουν ακίνητα που δεν αποδίδουν αμέσως όπως είναι π.χ. εκτάσεις προς αξιοποίηση) που θα προσπαθήσει να εκποιήσει η κυβέρνηση.

Εκτός από τα ερωτήματα που τίθενται ως προς τον τρόπο αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων, αφού η κυβέρνηση αποφεύγει να κάνει λόγο ξεκάθαρα για πώλησή τους (σ.σ.: απαγορεύεται στις ΑΕΕΑΠ να συμμετάσχουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις), εμπόδιο στη διεκδίκηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων είναι η γενικότερη αφερεγγυότητα του Δημοσίου.

Όπως αναφέρει στέλεχος εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, ακόμα κι αν αποφασιστεί τελικά να πουληθούν δημόσια κτίρια με γραφεία και καταστήματα, οι επενδυτικές εταιρίες ακινήτων πολύ δύσκολα θα πάρουν απόφαση να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς καθώς θα υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την απρόσκοπτη καταβολή των μισθωμάτων.

Τα περισσότερα από τα υποψήφια προς αξιοποίηση κτίρια χρησιμοποιούνται από το ελληνικό δημόσιο (υπουργεία, εφορίες, οργανισμούς κ.ά.), αυτό όμως υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες ενδεχομένως δεν θα είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στους νέους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, το διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο που διέπει τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων και δεν αποκλείεται μετά τη μεταβίβαση των κρατικών ακινήτων να διαμορφωθεί στα μέτρα του κράτους-μισθωτή προβληματίζει τις ΑΕΕΑΠ ως προς τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας επένδυσης. "Μόνο αν υπάρξει εξισορρόπηση του ρίσκου που αναλαμβάνει ο επενδυτής με την τιμή πώλησης θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ΑΕΕΑΠ και άλλους υποψήφιους αγοραστές, Έλληνες και ξένους", σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Με άλλα λόγια, τα κρατικά ακίνητα σε συνθήκες κρίσης και αβεβαιότητας θα μπορέσουν να πουληθούν μόνο σε περίπτωση όπου το ζητούμενο κάθε φορά τίμημα θα είναι ιδιαίτερα δελεαστικό…

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v