Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

TEE:Αυξήσεις δομικών υλικών -Καταρρέει η οικοδομή

Σκληρή κριτική στον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε ανακοίνωση όπου καταγράφει τη νέα αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών τη στιγμή που η οικοδομή καταρρέει.

TEE:Αυξήσεις δομικών υλικών -Καταρρέει η οικοδομή
Σκληρή κριτική στον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε ανακοίνωση όπου καταγράφει τη νέα αύξηση στις τιμές των δομικών υλικών τη στιγμή που η οικοδομή καταρρέει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, "η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα μας καταρρέει, αλλά αυτό ουδόλως δείχνει να λαμβάνεται υπόψη από τους βιομήχανους δομικών υλικών, οι οποίοι επιμένουν στην μεγιστοποίηση των κερδών τους στις συνθήκες βαθιάς ύφεσης που επικρατούν στη χώρα.

Αδιάψευστη επιβεβαίωση δίνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η οποία κατέγραψε και τον Απρίλιο αύξηση 2,7% στον δείκτη τιμών υλικών κατασκευής κτιρίων, σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2010!

Υπενθυμίζουμε ότι αύξηση κατά 3,5% είχε παρουσιάσει ο ίδιος δείκτης και τον Απρίλιο του 2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Αντίθετα, μεταξύ του 2009 και 2008 –περίοδο κατά την οποία η οικοδομική δραστηριότητα παρέμενε ακόμη σε υψηλά επίπεδα – είχε καταγραφεί μείωση του δείκτη κατά 0,4!

“Αυτή και μόνο η εξέλιξη αποδεικνύει ότι τόσο ο ΣΕΒ, όσο ο Πρόεδρος του, αδιαφορούν πλήρως για την κατάσταση της οικονομίας, αντιθέτως στόχο και καθημερινό μέλημα έχουν τη διατήρηση και επαύξηση των κερδών τους σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και ανεργίας για τους περισσότερους πολίτες της χώρας” τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, απευθύνοντας προς τον κ. Δασκαλόπουλο και το ερώτημα αν συμφωνεί να γίνει δημοψήφισμα για πλαφόν και στις τιμές των δομικών υλικών.

Καλεί, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΣΕΒ – οποίος επιμένει να εμφανίζεται ως τιμητής των πάντων και υποβολέας νέων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων – να αναλάβει τις ευθύνες του για έξοδο από την κρίση, επεμβαίνοντας και ελέγχοντας τα μέλη του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τις μαρμαρόπλακες και τις γυψοσανίδες, σε όλα τα άλλα υλικά παρουσιάζεται νέα εντυπωσιακή αύξηση τιμών. «Προφανώς τα καρτέλ είναι έξω από τις προτάσεις του ΣΕΒ στην τρόϊκα, έξω από τις προτάσεις για εξορθολογισμό των διαδικασιών και του ανταγωνισμού, έξω από την προσπάθεια της Χώρας» σχολιάζει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι με βάση την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι η ανοδική πορεία στι τιμές των δομικών υλικών για κατοικίες παραμένει σταθερή και σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης τιμών των συγκεκριμένων υλικών παραμένει σταθερά ανοδικός για όλους τους μήνες και συγκεκριμένα:

Τον Φεβρουάριο του 2010 έναντι Φεβρουαρίου 2009 κατά 1,8%
Τον Φεβρουάριο του 2011 έναντι Φεβρουαρίου 2010 κατά 4,2%
Τον Μάρτιο του 2010 έναντι του Μαρτίου 2009 κατά 2,7% και
Τον Μάρτιο του 2011 έναντι του Μαρτίου 2010 3,7%."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v