Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσσαλονίκη, 13 μήνες μετά το Μνημόνιο

Σε μείωση του προσωπικού τους προσανατολίζονται 3 στις 10 επιχειρήσεις, 1 στους 4 Θεσσαλονικείς μείωσε τις αγορές από το σούπερ μάρκετ, ενώ 7 στους 10 επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης λένε όχι στο Μνημόνιο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Θεσσαλονίκη, 13 μήνες μετά το Μνημόνιο
«Μαχαίρι» στις δαπάνες για ένδυση-υπόδηση έβαλαν το τελευταίο δωδεκάμηνο 8 στους 10 Θεσσαλονικείς, 7 στους 10 μείωσαν τις δαπάνες τους για ψυχαγωγία-ταξίδια και 1 στους 4 περιόρισε τις αγορές του από το σούπερ μάρκετ, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 28% κατά μέσο όρο του οικογενειακού τους εισοδήματος.

Απόρροια αυτής της αλλαγής στην καταναλωτική συμπεριφορά είναι και το γεγονός ότι ποσοστό 84% των επιχειρηματιών της συμπρωτεύουσας να κάνουν λόγο για μείωση 43% του τζίρου των επιχειρήσεων τους το τελευταίο δωδεκάμηνο, οικονομική κατάσταση η οποία ωθεί 3 στους 10 επιχειρηματίες (27,2%) να προσανατολίζονται, για το επόμενο διάστημα, να απολύσει εργαζόμενους.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) με θέμα «Δεκατρείς μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου – Στο μεταίχμιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ και τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης» που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview.

Ειδικότερα αίσθημα ανασφάλειας για το επόμενο διάστημα φαίνεται να διακατέχει τη μερίδα του λέοντος των επιχειρηματιών καθώς το 64,2% βλέπει μείωση τζίρου για το επόμενο εξάμηνο, 30,7% καμία μεταβολή και μόλις 5,1% αύξηση.

Η οικονομική κατάσταση που διαμορφώνεται ωθεί 3 στους 10 επιχειρηματίες (27,2%) να προσανατολίζονται, για το επόμενο διάστημα, να απολύσουν εργαζόμενους, ενώ 7 στους 10 (69%) προτίθενται να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και μόλις το 3,8% σκέφτεται να προσλάβει προσωπικό.

Στην ερώτηση πόσα άτομα απολύθηκαν από την επιχείρηση σας: τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, κατά μέσο όρο, το δρόμο της εξόδου είδαν 3,1 εργαζόμενοι ενώ τον Νοέμβριο του 2010 ο αριθμός διαμορφωνόταν σε 3 εργαζόμενους.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις τους με το Τραπεζικό σύστημα ίδια παρέμεινε για το 55,3% των επιχειρηματιών, χειρότερη έγινε για το 35,1%, καλύτερη για το 2,3%, ενώ 7,3% των συμμετεχόντων δεν απάντησε.

Οι επιχειρηματίες, πάντως, φαίνεται να το σκέφτονται πολύ πριν περάσουν την πόρτα κάποιου υποκαταστήματος τράπεζας, καθώς οκτώ στους δέκα τον τελευταίο χρόνο δεν απευθύνθηκαν σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Από τις επιχειρήσεις που απευθύνθηκαν σε κάποια τράπεζα το 58% έλαβε αρνητική απάντηση ενώ το 42% κατάφερε να δανειοδοτηθεί.

Απόρροια της περιρρέουσας αρνητικής ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται για το επιχειρείν είναι το 83% να εμφανίζεται λίγο ή και καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του (το Νοέμβριο του 2008 η απαισιοδοξία ήταν στο 58%) και το 17% να απαντά ότι είναι αισιόδοξο για το μέλλον της επιχείρησης του (το Νοέμβριο του 2008 η αισιοδοξία ήταν στο 42%). Ψήφο εμπιστοσύνης, εν μέσω μάλιστα και της ιδιαίτερα αρνητικής συγκυρίας, στη μεταποίηση δίνει το 94% των επιχειρήσεων.

«Μαύρο» στο Μνημόνιο

Για επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας του Μνημονίου κάνουν λόγο επτά στους δέκα επιχειρηματίες ενώ μόλις ένας στους δέκα απαντά ότι το Μνημόνιο γλίτωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία και τη στάση πληρωμών.

Ερωτηθέντες για κάποια από το μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 44% απαντά ότι η αναστολή του πόθεν έσχες για την αγορά κάθε είδους ακινήτου είναι προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ το 42% απαντά πως είναι προς τη σωστή.

Λιγότερα έσοδα στο κράτος εκτιμά το 82% των ερωτηθέντων ότι θα αποφέρει η μετάταξη στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 23%, για την εστίαση ενώ το 10% απαντά ότι θα τα αυξήσει και το 8% ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Για την πολυσυζητημένη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 15% θετικά απαντά το 89% και αρνητικά το 11%. Την ηχηρή διαφωνία τους στην πρόθεση της Τρόικας να συνδέσει την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας διατρανώνει το 71% των συμμετεχόντων ενώ διαφορετική άποψη έχει το 29%.

Κούρεμα του χρέους φαίνεται να προκρίνουν πέντε στους δέκα επιχειρηματίες ενώ δύο στους δέκα επιλέγουν τη λύση της επιμήκυνσης της αποπληρωμής. Διόλου ευκαταφρόνητο ήταν και το ποσοστό εκείνων (30%) που απέφυγαν να απαντήσουν στη σχετική ερώτηση.

Καταναλωτική συμπεριφορά

Εν τω μεταξύ ποσοστό 34% εξακολουθεί να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, το 27% απαντά ότι τα έχει περιορίσει, ενώ το 39% απαντά ότι αγοράζει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας με τον ίδιο ρυθμό. Ελληνικά προϊόντα αγοράζει πάντα το 45% ενώ το 42% τα προμηθεύεται συχνά. Σπάνια απαντά το 11% ενώ μόλις το 2% των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν αγοράζει ποτέ ελληνικά προϊόντα.

Σε ότι αφορά στις εκτιμήσεις τους για το μέλλον ποσοστό 64% απάντησε πως για το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει, ποσοστό 87% εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της υπογραφής του Μνημονίου κάνει λόγο το 72% των καταναλωτών ενώ λανθασμένη επιλογή θεωρεί το 48% την αναστολή του πόθεν έσχες.

Ανάχωμα στην κρίση φαίνεται να αποτελεί η παραγωγή και η μεταποίηση για την πλειονότητα των καταναλωτών (93%) που εκτιμά ότι η στροφή προς τον κλάδο αυτό θα βοηθούσε τη χώρα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο