Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στο σχέδιο για roll over του χρέους

Μετακύλιση ομολόγων που λήγουν ως το 2020, αλλαγές στις φόρμουλες των επιτοκίων αλλά και επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά περιλαμβάνει το αναθεωρημένο από τους Γερμανούς γαλλικό σχέδιο.

Αλλαγές στο σχέδιο για roll over του χρέους
Δυνατότητα να ανανεωθούν ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως το 2020 θα παρέχεται, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr, από το συνδιαμορφούμενο γαλλογερμανικό σχέδιο για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι γερμανικές τράπεζες ζήτησαν βελτιώσεις επί του γαλλικού σχεδίου με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του επιτοκίου, ενώ προστίθεται και νέος άξονας που αφορά στην επαναγορά υφιστάμενων 30ετών ομολόγων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day, το γαλλικό σχέδιο παρέχει σε όσους οικειοθελώς ανανεώσουν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τις εξής δύο επιλογές:

Α. 30ετή χρηματοδότηση με εγγύηση του κεφαλαίου
από το SPV που θα δημιουργηθεί. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επανεπενδύσουν κατ' ελάχιστον το 70% των ομολόγων σε νέους 30ετείς τίτλους, με πλήρη εγγύηση του κεφαλαίου από οργανισμό με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Αυτό που αλλάζει στην παραπάνω δυνατότητα, αναφέρουν έγκυρες πηγές, είναι ο υπολογισμός του επιτοκίου για το νέο 30ετές ομόλογο, καθώς συζητείται να υπολογίζεται με βάση το Euribor τριμήνου πλέον 3% και, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσαυξάνεται με τον ελληνικό πληθωρισμό με ανώτατο όριο μάλλον το 2,5% και κατώτατο όριο το 0%.

Η δεύτερη επιλογή είναι η επανεπένδυση κατ' ελάχιστον του 90% και κατά προτίμηση του 100% των ομολόγων τους σε νέα 5ετή ελληνικά ομόλογα με τόκο 5,5%, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στις παραπάνω επιλογές προστίθεται και ένας τρίτος άξονας που «κουμπώνει» με την πρώτη επιλογή. Η επαναγορά υφιστάμενων κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας του ελληνικού δημοσίου από τη δευτερογενή αγορά σε ποσοστό ως 10% του ομολόγου που λήγει. Κι αυτό προκειμένου να βελτιωθεί η «τιμή» των υφιστάμενων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά - και να μη δημιουργείται πρόβλημα στη λογιστική αποτίμηση των νέων 30ετών από τους επενδυτές που θα τα αποκτήσουν.

Στόχος των επιλογών είναι να υπάρχει ελαστικότητα ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή των επενδυτών και να έχουν δυνατότητες ελιγμών οι ομολογιούχοι.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σχέδιο θα προχωρήσει εφόσον ληφθεί ανεπίσημη ενημέρωση από τους οίκους αξιολογήσεων ότι οι επιλογές δεν θα προκαλέσουν κήρυξη χρεοκοπίας, έστω και «επιλεκτικής», για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες.

Τέλος, οι γερμανικές τράπεζες ανακοίνωσαν ήδη ότι θα ανανεώσουν ομόλογα που λήγουν ως και το 2020, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως αν η δήλωση W. Schaeuble ότι η συμβολή των γερμανικών οίκων θα ανέλθει συνολικά στα 3,2 δισ. ευρώ αφορά στις λήξεις ως το 2014 ή το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v